Aventura lansarii comunitatii Ro/Haskell

From HaskellWiki
Revision as of 13:34, 11 October 2008 by Ha$kell (talk | contribs) (Adventure of the community)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Haskell - Un limbaj functional pur

Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in Robotica, sinteza de circuite electronice, motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare)...
V-am starnit curiozitatea ? Cititi: Intrebarile incepatorului. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008).


Stirile lunii:Stiri Ro/Haskell

Cuprinsul paginii Ro/Haskell:



. Aventura lansarii comunitatii Ro-Haskell

  • Introducerea limbajului Haskell in presa de specialitate informatica fie ca era vorba despre reviste sau carti s-a dovedit o adevarata aventura. Editurile de exemplu doar declarau ca sunt interesate de cartile despre noile limbaje dar doreau si doresc in principal sa va vanda doar carti despre HTML, WEB si C. Am primit un ajutor nesperat din partea revistei MyLinux care a initiat primul sondaj din Romania
    Romania.gif
    privind interesul cititorilor pentru un limbaj atat de nou si productiv. Au inceput cu: Doriti un articol despre Haskell ? Ati auzit de Haskell ? - Sondajul exista inca pe site-ul revistei MyLinux actualmente comasata cu MyHardware. - Sondaj din 2005. Pe scurt cateva pareri incurajatoare, limbajul in care sunt exprimate apartine autorilor lor:
    • Opinie: "Unii spun ca e chiar mai "object-oriented" decat Python.O prezentare a acestuia intr-un limbaj accesibil tuturor ar fi interesanta."
    • Opinie: "Da, e un limbaj destul de mişto. Chiar ar fi util pentru cei care n-au auzit de el."
    • Opinie: "Pare interesant , din cate stiu compilatorul de Perl6 este scris in haskel. [1]"
  • Multumesc pe aceasta cale echipei care a pus la dispozitie infrastructura site-ului si a asigurat astfel web hosting-ul (Wiki etc) atat la Yale Univ. cat si pe site-ul MyLinux.
  • Opinia editorului revistei MyLinux
  • Editura EduSoft ne-a sprijinit inca de la lansare publicand prima carte din Romania in care este pomenit limbajul Haskell un manual de Oberon 2 scris in perioada 2002-2005 care in capitolul introductiv prezenta si alte paradigme si limbaje, incluzand aici si limbajul Haskell. Tot Editura EduSoft a publicat prima carte dedicata integral Haskell-ului. - primul manual de Haskell in limba romana.
  • Anul 2006 a fost un an in care Haskell-ul s-a folosit parca pe ascuns. In lumina urmatoarelor mesaje pe care le-am primit a rezultat ca s-a lucrat in Haskell in Romania in acea perioada si au existat maxime locale de interes pentru Haskell, putin popularizate.
  • Conf. Mihai.Gontineac propune si anunta (pe 8 iunie 2007) continuarea unor cercetari de algebra superioara si teoria categoriilor insotite de aplicatii in Haskell. De asemenea anunta intentia ca la aceste cercetari sa participe prof. Gabriel Ciobanu si Dr. D.Rusu. Estimam ca anul universitar 2007-2008 va fi un an in care limbajul Haskell va fi intens folosit in universitati ca limbaj pentru aplicarea cercetarilor din domenii superioare ale algebrei si teoriei categoriilor precum si ca limbaj de constructie a limbajelor si de programare functionala. Lista domeniilor de aplicare ramane deschisa.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.