Capitole de manual

From HaskellWiki
Revision as of 12:56, 6 February 2011 by Ha$kell (talk | contribs)
Jump to: navigation, search
Haskell - Un limbaj functional pur

Contactul cu un limbaj de programare functionala nou naste întrebari, mai ales cand este vorba de un limbaj atat de inovator. Urmatoarele capitole de manual va sunt oferite de Dan Popa de la Universitatea Bacau, cu acordul firmei Edusoft. Cum sa le descarcati ? Dati un click-dreapta pe link si alegeti: Save Link As (Indicatia este pentru utilizatorii de Mozilla Firefox). Aceasta pagina a depasit în ianuarie 2010 un total de 5025 de click-uri iar in mai 2010 contorul a urcat la peste 5600 de click-uri.

In cazul în care folositi capitolele pentru elaborarea de lucrari de licenta, lucrari de doctorat, cursuri, prezentari ppt si altele va rugam sa citati sursa corect (cerinta conforma cu Legea 8/1996).

Volumul din imagine are ISBN 973-8934-48-6 si cu 13 cifre: ISBN 978-973-8934-48-1

Capitole de manuale despre programare functionala în Haskell (cu Hugs)

Pe aceasta pagina gasiti o colectie de capitole despre
programare functionala în Haskell folosind Hugs. O parte provin din procesul de elaborare al cartii
"Introducere în Haskell 98 prin exemple" început de Dan Popa în martie 2005.
Cartea-lui-Dan-Popa-coperta-1.png
iar alta parte din lucrari separat publicate la diferite manifestari stiintifice începind cu aprilie 2005.

 • Operatori din Standard Prelude ( Cap1-10-21.pdf 264KB, MIME type: application/pdf) Despre operatorii din Haskell, asa cum sunt prezentati în Standard Prelude. Da raspuns la primele întrebari despre operatori pe care si le-ar pune cineva care studiaza prima oara limbajul Haskell. Oarecum în faza de draft. Cunoscatorii vor remarca lipsa unor elemente despre subiect, cum ar fi prezentarea claselor de tipuri pe care sunt definiti operatorii: Num, Fractional etc dar vor recunoaste ca n-ar fi indicat sa începem un manual de Haskell cu o lectie despre clasele de tipuri. :)) In practica puteti afla tipul operatorilor tastand o comanda "t" la promptul "doua puncte" al interpretorului Hugs urmata de operatorul pus în paranteza.
 • Cum sa rulati exemplele folosind interpretorul Hugs - neinclus on-line. Acest capitol a fost trimis revistei MyLinux în cursul anului 2005 si publicat, cu intarzierea de rigoare în ianuarie 2006. Asa va deveni vizibil faptul ca acest capitol a fost scris INAINTE de ianuarie 2006. Voi posta ultima pagina a acestui capitol, cu luna aparitiei, sigla revistei MyLinux si adresa mea de e-mail imediat ce obtin acordul editorului. Mai aveti putin de asteptat...Negocierile privitoare la conditiile de tiparire si stabilirea interesului cititorilor au avut loc în 2005.
 • Tipuri_utilizator.pdf Un capitol de manual despre declararea tipurilor utilizator introduse cu declaratia "data". Exemple de constructori de tip si de constructori de date. Am scris acest capitolul acesta în martie 2005, asa cum se vede si din imaginile aflate în capitol.- Descarcati capitolul!
 • Tipuri_recursive.pdf Un capitol de manual despre declararea tipurilor utilizator recursive. Arbori. Arbori polimorfi. Astfel de arbori se pot/vor folosi la scriererea interpretoarelor si compilatoarelor pentru a implementa arborii sintaxei abstracte - eng: AST = abstract syntax tree. Am scris acest capitolul acesta în martie 2005, asa cum se vede si din imaginile aflate în capitol.Descarcati capitolul!
 • Liste. Capitolul despre liste nu este disponibil on-line. Gasiti ceva accesibil, în engleza însa, în volumul Gentle.
 • Transcrierea_semanticii_in_do_notatie.pdf Explicatii despre do notatia din Haskell si necesitatea indeplinirii legilor monadei într-un capitol despre avantajele folosirii Haskellului la realizarea implementarii limbajelor.Exista o pagina despre legile monadei si în sectiunea engleza a site-ului.
 • Cap8-nou-Assembler.pdf Un asamblor într-o coaja de nuca. Cum se poate construi în Haskell un asamblor universal (independent de limbajul de asamblare) dintr-un functor. Acest capitol a fost prezentat în limba engleza la Al 30-lea Congres Anual al Academiei Romano Americane de Arte Si Stiinte (ARA) desfasurat la Chisinau Republica Moldova între 5-10 iulie 2005. Deoarece nu puteam copia integral volumul ARA iar acesta continea articolul în engleza am facut traducerea de mai sus.Revedeti traducerea în care figureaza anul 2005 In volumul congresului, articolul initial se afla la pg. 196-197-198. ISBN 9975-75-313-2. Pe volum scrie: Legal deposit quarter 2005 Biblioteque nationale du Quebec, National Library of Canada.
 • Combinatorii de parsere care prin flexibilitate, prin adaptabilitate înlocuiesc vechile instrumente de analiza sintactica (cum ar fi Automatele Push Down) sunt unul din motivele pentru care am ales Haskell-ul ca limbaj pentru lucrarile de laborator la cursul "Limbaje Formale" de la Universitatea Bacau din Romania. (Nu constituie însa singurul motiv. Pe Internet veti gasi o sumedenie de alte materiale privitoare la automate si limbaje formale implementate in Haskell.) In esenta, combinatorii permit construirea incrementala a unui parser mare (al unui limbaj complex) din module care sunt de fapt parsere mai mici. Suportul algebric al combinarii lor il constituie monada parserelor (una dintre cele mai utile monade). ParseLib-comentat.pdf - o biblioteca de combinatori de parsere comentata in limba romana. Pentru implementari industriale incercati mai curand biblioteca Parsec, mai bine pusa la punct si mai adecvata solutiilor vandabile decat ParseLib-ul. Principiile teoretice sunt aceleasi.
 • Monade si programare in do-notatie. Capitolul despre monade nu este disponibil on-line.

O lucrare de licenta cu o insiruire de "Monade in programarea functionala" va realiza un student de la Iasi, cel putin tema este propusa de Prof. Grigoras. (Conform unei liste de teme publicate...).

 • Instalarea si configurarea software-ului

. Capitol bonus.

 • Back-End.pdf (298KB, MIME type:pdf) Arborii sintaxei abstracte atasati constructiilor sintactice ale unui limbaj pot/vor fi folositi de catre a doua parte a interpretorului (Back-End-ul) pentru a rula codul respectiv. Un asemnea Back-End monadic este explicat in capitolul acesta. Back-End-ul acesta l-am folosit in cadrul lucrarilor de laborator pentru a putea rula programele reprezentate prin AST (abstract syntax tree).

Acest capitol on-line oferit ca bonus a fost ulterior inclus in volumul Practica interpretarii monadice.

(Dan Popa, Universitatea Bacau, Versiuni aflate în lucru sau definitivate în octombrie noiembrie si decembrie 2006 si altele. Ultimul update minor 27 mai.2007, scos pretul vechi în nov 2009.)


This page has been accessed 1,631 times. 5 September 2008.

This page has been accessed 1,829 times. 11 October 2008.

This page has been accessed 1,894 times. 18 October 2008.

This page has been accessed 1,996 times. 31 October 2008.

This page has been accessed 2,133 times. 19 November 2008.

This page has been accessed 4,365 times. 9 November 2009.

This page has been accessed 5,039 times. 24 January 2010.

This page has been accessed 5,171 times. 5 February 2010.

This page has been accessed 5,606 times. 7 May 2010.

This page has been accessed 7,992 times. 7 Feb 2011.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la pagina principala Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.