Combinatori de parsere

From HaskellWiki
Jump to: navigation, search

Sunt numiti si Parsere Modulare.

Sunt parsere elementare (ca niste piese de LEGO) din care se pot construi prin combinari parsere din ce in ce mai complexe.

Suportul matematic al imbinarii lor este o structura algebrica numita monada parserelor. (desi exista si colectii de combinatori de parsere mai vechi - circa 2001 - care se compun ca niste functii.)

Intregul analizor sintactic al unui limbaj se poate construi intr-o maniera modulara, adaptabila, incrementala pornind de la un set potrivit de combinatori de parsere.

Actualmente, una dintre cele mai reusite biblioteci de parsere pentru uzul constructorilor de limbaje, Parsec, este inclusa si in kitul The Haskell Platform.


Bibliografie:

Consulati lucrari de Graham Hutton, Erik Meyer (Parselib) , Daan Leijen (despre Parsec) precum si lucrarile altor autori deoarece actualmente exista mai multe biblioteci de combinatori de parsere.

In Romania, Editura Matrix Rom ofera o carte: "Practica interpretarii monadice" in care este descrisa constructia unui minuscul While Language implementat cu ajutorul acestor combinatori de parsere si al unui back-end realizat folosind Monada StOut.