Rodin/News

From HaskellWiki

Stirile lunii despre Limbajul Pseudocod Rodin

Solutia unei probleme dificile:



Cum sa incepi sa inveti programare fara sa stii limba engleza ?


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 6-7 oct 2011 Am primit o invitatie, de care am profitat de altfel - era in cladirea vecina - pentru a prezenta proiectul Rodin la Simpozionul "Plurilingvism si Interculturalitate" - editia a doua - Bacau 2011, organizat de UVA Bacau. Lucrarea se numeste: The Rodin Community, Teaching Programming Using no English Words.


http://stiinte.ub.ro/images/stories/documente/poze_profi_mateinfo/iulian_furdu.jpg

1 oct 2011 In acest an, de pregatirea studentilor, viitori profesori de matematica, ce-si vor completa normele cu ore de informatica se va ocupa colegul meu Iulian Furdu, care a preluat (semi)grupele de studenti de la Matematica. Dumnealui a fost de acord ca Limbajul Rodin sa fie prezent in continuare in programa cursului privind Fundamentele Programarii.

Dan P.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 4 sept 2011 Am primit o invitatie pentru 10 septembrie 2011 ora 10.00 la: Simpozionul International “UNIVERSUL STIINTELOR” Editia a II-a . Voi reveni cu detalii...


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 14 mai 2011 Zi de lucru la site-ul Rodin in care inca mai gasim link-uri defecte provocate de mutarea intregului wiki pe alt server. Nu e vina nimanui implicat in proiectul Rodin, ci a adminu-ului de retea care a mutat intregul haskell.org pe alta masina si a schimbat numele directorului de uploaduri din: sitewiki/images in wikiupload.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 5-6 mai 2011 Am avut ocazia sa pledam pentru folosirea limbajului Rodin ca limbaj didactic, profitand de o amabila invitatie a Prof. I.Ivan de la ASE Bucuresti. Aici s-a organizat editia 2011 a conferintei...

THE TENTH INTERNATIONAL CONFERENCE ON INFORMATICS IN ECONOMY , BUCHAREST: Education, Research & Business Technology

Am beneficiat de atentia specialistilor prezenti la Sectiunea 3 : Information & Communication Technologies (1) care si-a desfasurat lucrarile la pe 5 mai 2011. Workshop-ul: Economic Information Systems a fost condus de: Andrzej KOBYLIŃSKI, si/sau Mihai-Constantin AVORNICULUI.

Prezentarea a avut titlul: "The Ro/Haskell Community: Introducing a Functional Programming Language by Wiki"; autor, Dan POPA de la Univ. "V.Alecsandri" din Bacau.

Programul conferintei: <Download>

In ziua urmatoare, cu ocazia discutiilor dintre participanti am diseminat informatii despre o alta notiune: ADFA, care insa nu a avut o prezentare oficiala. Ideea ca exista si alte dispozitive adaptive diferite de (sa zicem ca exemplu) retelele neuronale si care mai au si proprietatea ca raspund in timp liniar, O(n), la interogari dupa antrenare, a aparut ca promitatoare.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 4 mai 2011 Pagina proiectului Rodin a inregistrat click-ul numarul 10 009. Avem un limbaj didactic care ne permite sa predam ideile de baza ale C-ului chiar celor care nu se descurca cu termenii din limba engleza. Ideal pentru a preda programare structurata.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg


13 Aprilie 2011 Am primit confirmarea ca o lucrare despre proiectul Rodin Popa Dan - The Rodin Project – as it was completed during the year 2009, 6th International Seminar QUALITY MANAGEMENT IN HIGHER EDUCATION, QMHE 2010 figureaza in baza de date ISI. Multumiri pe aceastya cale organizatorilor. Mesajul primit este citat mai jos.

> To: qmhe@cetex.tuiasi.ro

> Date: Wednesday, April 13, 2011, 10:37 AM

>

> Dear Participants, We would like to announce you that the last eight

> Conferences organized by CETEX – “Gheorghe Asachi” Technical University of

> Iasi are now indexed in the “ISI Web of Knowledge” ISI Proceedings

> Database. http://www.isiwebofknowledge.com/

> We refer to: · 6th International Seminar on Quality Management in

> Higher Education, JUL 8-9, 2010, Tulcea, ROMANIA ISBN 978-973-662-566-4

> (VOL I: IDS Number-BTW64, ISBN: 978-973-662-567-1, VOL II: IDS

> Number-BTW63, ISBN 978-973-662-568-8)· [...]


Aprilie 2011 Pachetul software Rodin a fost verificat cu antivirusul de la Symantec, editia 2011, upgradata la zi. Nu a fost gasit nici un vius, nici in installer, nici inafara lui.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 2011, martie, 31 Se lucreaza la un manual al limbajului Rodin. Pina cand va fi gata, nu stim exact cand, probabil pina la toamna, folositi capitolele din arhiva: <DOWNLOAD> Sunt scrise si oferite comunitatii de Codrina P, folosind software si exemple de program de pe site. Licenta sub care sunt oferite este libera, folositi-le cum doriti, in scop educational.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 2011, martie, 24 Pagina principala Rodin a fost accesata a 9500- a oara !


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 2010 oct -> 2011 ian.

A continuat la Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacau predarea informaticii in vederea pregatirii profesorilor de matematica care vor deveni capabili sa includa in norme si lectii de algoritmistica si programare structurata. Pregatirea profesorilor in predarea programarii folosind Rodin se face in cadrul programului de continuare de studii, matematica, de la Facultatea de Stiinte:http://stiinte.ub.ro .

In acelasi timp, studentii de la grupele de matematica, zi, anul terminal, au revizuit colectiile de programe Rodin si au transcris si alte exemple didactice in Rodin. O arhiva este aici: http://www.haskell.org/wikiupload/a/ab/Exemple_site_refacute.zip si ar trebui sa nu va puna probleme sub Windows.

Am avut bucuria sa constatam ca Rodin este atat de simplu de invatat incat sunt necesare doar 4 ore de curs (2 ore introductive. 2 ore recapitulative) si parcurgerea acestui site,pentru a intelege,a invata, principiile programarii structurate. De altfel exemplele sunt autoexplicative.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 2011 sept. O parte dintre tehnologiile pe care s-a bazat implementarea limbajului (DSL-ului) Rodin, scris in Haskell 98, au fost prezentate cu ocazia sustinerii unei teze de doctorat, de catre Dan Popa. Spunem, o parte, deoarece unele detalii de implementare nu au ajuns sa fie publicate in teza.Anuntul oficial:

07.09.2010

La data de 07.09.2010, ora 12,00, în Sala C 308, domnul POPA DAN va susţine, în şedinţă publică, teza de doctorat “METODE ŞI TEHNICI DE REALIZARE A INTERPRETOARELOR ADAPTABILE”, în vederea obţinerii titlului ştiinţific de doctor în domeniul Informatică.

Comisia de doctorat are următoarea componenţă:

   * Preşedinte: Prof.univ.dr. Dan Cristea, Prodecan al Facultăţii de Informatică, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi;
   * Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr. Dumitru Todoroi, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi;
   * Referenţi:
         o C.P.I dr. Gabriel Ciobanu, Institutul de Informatică al Academiei Române, Filiala Iaşi;
         o Prof.univ.dr. Ion Ivan, Academia de Studii Economice Bucureşti;
         o Conf.univ.dr. a Simona Motogna, Universitatea "Babeş Bolyai" Cluj Napoca;

Vă invităm să participaţi la şedinţa de susţinere a tezei. Teza poate fi consultată la Biblioteca Facultăţii de Informatică.

Si poate fi consultat aici: http://www.uaic.ro/uaic/bin/view/Academic/Doctorate_septembrie_2010


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 2010 august. În cursul lunii iulie 2010 s-a desfasurat la Bacău Concursul Naţional "Aplicaţii ale noilor tehnologii în procesul didactic".Au participat elevii si profesori din judetele Bacau, Focşani, Neamţ . Concursul a constat in trimiterea . unui material electronic (soft educaţional, lecţie interactivă, auxiliar didactic etc), cu caracter educativ, într-un format compatibil cu sistemul windows XP. Materialul trebuia să conţină documente în formatele: jpg, gif, png, pdf, flash (swf), pps (2003), mov, avi, divx, mpeg, html. Softurile trebuiau să fie însoţite şi de o prezentare în care să se specifice utilitatea şi modul de folosire. Din partea Colegiului Economic "Ion Ghica" din Bacău s-a prezentat dl. Gadioi cu lucrarea "Limbajul Rodin pentru facilitarea Predării Algoritmilor " care a reusit sa obţină premiul I. in fata concurentilor din Piatra Neamt şi Focani.


Subiectul comunicarii castigatoare a fost predarea informatici cu ajutorul limbajului Rodin, un limbaj didactic creat la Univ. V.Alecsandri din Bacau. Lucrarea prezenta modul de utilizare a Limbajului Rodin la predarea notiunilor despre Algoritmi.

Activitatea este una din cele inscrise in Calendarul Activitatilor Extrascolare ale M.E.C.T.S. 2010 unde figura la pozitia 49.

Premiul care se pare ca va reveni ambitiosului prof Gâdioi Călinescu Ionel consta într-un laptop.

Regulamentul concursului


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 2010 iulie 8-9

O lucrare despre Rodin impreuna cu un mic editor in QT a fost prezentat la Tulcea, unde a avut loc:

The 6th International Seminar on the Quality Management in Higher Education Lucrarea a fost o trecere in revista a activitatii desfasurate in cadrul proiectului Rodin in anul 2009 si s-a numit: The RODIN Project - As It Was Completed During The YEAR 2009 O gasiti in al doilea volum al conferintei, pg 605-608


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 2010 iulie,7 Un exemplar (cam nefinisat) al manualului limbajului Rodin a fost prezentat azi, de studenta Pavel Codrina cu ocazia licentei. Proiectorul putin dereglat - iar unul dintre membrii comisiei a insistat sa nu-l (de)reglam - a parut s-o incurce pe studenta atunci cand a facut prezentarea. Cel putin ea acuza si aceasta cauza, pe linga felul cum si-a gestionat timpul.

Avem deci un manual Rodin, chiar daca el va trebui sa mai treaca printr-o revizie si un studiu din punct de vedere al eficientei sale ca instrument de pedagogia informaticii. Va fi postat inainte de inceputul anului, daca il vom revizui pina atunci.


http://www.haskell.org/wikiupload/2/2c/BannerProLinuxAndHaskell.gif

La facultate poti invata unul din cele mai productive limbaje: Haskell.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg 2010 mai 16 Limbajul Rodin va avea un manual complet, care va fi redactat dupa modelul unui manual de limbaj Pascal, si va fi utilizabil la liceu. Se lucreaza la el.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg
26 feb 2010: Prezentare publica a limbajului pseudocod Rodin, asa cum a fost anuntata, la Cercului Metodic de informatica al profesorilor din judetul Bacau".Prezinta profesor Gadioi Calinescu Ionel. Urmatoarea prezentare va fi, probabil, la liceul Ferdinand din Bacau, unde autorul limbajului va fi invitat din cate am discutat, in curand. Vom anunta data oficiala, deocamdata nu este stabilita. Limbajul va fi oferit si de alte site-uri si probabil si prin intermediul retelei Windows Live + Sky Drive. S-a discutat nevoia unei sintaxe ceva mai apropiate de a pseudocodului de manual. Propunerea autorului limbajului a fost de a se face un cerc cu - sa zicem - 20 de profesori, fiecare sa refaca sintaxa unei instructiuni iar la final de cerc sa avem o versiune noua a limbajului.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg
13 feb 2010: Dupa un semestru in care am testat Rodin (vreme de aproape o luna) impreuna cu studentii de la Sectia de Matematica a Universitatii "V.A." din Bacau (anul al III-lea) putem adauga la arhiva noastra o alta serie de programe in Limbajul Rodin. O parte sunt din curs altele sunt scrise de Roxana Popa. Mii de multumiri. Descarcati arhiva de la acest link de Download.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg
13 FEB 2010: Am primit urmatorul anunt destinat profesorilor de informatica ce doresc sa predea folosind Limbajul Pseudocod Rodin.



Date: Saturday, February 13, 2010, 4:03 AM
Salut,
Pe data de 26 feb 2010 la Colegiul
Economic Ion Ghica din Bacau, pe
Bulevardul Unirii nr.104, va avea loc o
prezentare a Limbajului Rodin in cadrul "Cercului
Metodic de informatica al profesorilor din
judetul Bacau".Prezinta profesor Gadioi Calinescu
Ionel.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg
21 oct 2009 : Multumita studentilor nostri - betatesteri - de la Matematica putem adauga o mica arhiva cu programe Rodin pentru cei mai incepatori dintre incepatori. Aici: Descarcati de aici ! Click dreapta pe albastru pentru Download! Va multumesc inca o data pentru participarea la beta-testarea Rodin Exp 12.

Am constatat ca pagina web cu sintaxa Rodin a ramas in urma fata de dezvoltarea limbajului, si nu mai este valabila in intregime.Preferati exemplele din arhiva !


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg
21 oct 2009 : Pentru Rodin Experiment Exp12 folositi expresia conditie de la instructiunea daca pusa in paranteza.

daca ( <expresia> ) atunci <comanda> altfel <comanda>

In lipsa parantezei Rodin Experiment Exp12 va da un mesaj de eroare pe prima litera a lui "daca" anume "d" dar el se refera la INTREAGA instructiune daca - atunci - altfel ....

Este si o buna ocazie sa explicati ca unele limbaje folosesc cuvintele daca ... atunci ... altfel iar altele folosesc conditia pusa in paranteza daca ( <exp>) ... altfel .... .

Rodin Experiment Exp 12 le foloseste pe amandoua.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg
17oct 2009 : Am inceput un an universitar nou, de lucru, cu Rodin. Limbajul Rodin a ajuns la versiunea cu nume de cod Experiment Exp12. Ne ajuta studentii sectiei de Matematica de la Univ. din Bacau. Vor deveni ei si niste buni profesori de informatica ? Oricum cursurile la care se preda Rodin au inceput si contin si elemente de strategie didactica. Vom publica, speram, in curand noi exemple de programe. Planul ar fi sa urmam ghidul de predare al unui limbaj imperativ din acel unic manual de Oberon-2... draft disponibil de aici din Germania de pe site-ul comunitatii de Oberon-isti. Ghidul este la paginile 38-39 din manual si poate fi folosit ca discurs de prezentare a etapelor invatarii unui limbaj imperativ.

Stiati ca acest manual a fost, probabil, primul in care se vorbea despre Haskell, la noi in tara ?


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg
22 sept 2009 : O echipa din catedra de specialitate de la Colegiul Henri Coanda din Bacau, ajutata de un inimos administrator de sistem care s-a implicat in instalari, Radu Preda, si-a anuntat intentia de a folosi Limbajul Pseudocod Rodin impreuna cu IDE-ul Total Edit la predarea lectiilor de clasa a-IX-a la obiectul specific - algoritmica. Instalarile de test au decurs cu succes conform indicatiilor de pe site.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg

sept 2009 : Desi au fost unele nelamuriri privind oportunitatea unui curs de Fundamentele Programarii la Univ. din Bacau, curs la care anul trecut am predat si Rodin, in final perspectiva pragmatica de a oferi viitoriloir profesori de matematica si abilitatea de a preda algoritmistica si notiunile fundamentale de limbaje de programare a invins. Universitatea din Bacau va pregati in continuare profesori de matematica cu aceste abilitati suplimentare de a cunoaste/preda Fundamentele Limbajelor de Programare, deci capabili sa completeze o norma de matematica cu unele (n-am scris "cu orice") obiecte de informatica. Daca nu apar alte incidente, cursul se va tine ca si in anul trecut, credem noi, poate chiar in aceleasi sali.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg

9 sept 2009 In corpul C al Univ. din Bacau, linga Liceul Pedagogic si intrarea in parcul Cancicov, in sala unde se desfasoara sectiunea INFORMATICS a ICMI-2 2009 va fi prezentat de Dan Popa un set de comunicari despre limbajul Rodin - atat la nivel de utilizare cat si la nivel tehnic/teoretic. Ora estimata: 14:45 - 15:30 - probabil in jurul orei 15. Asteptam si profesorii de informatica de la licee.


http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/RodinExp12.jpg
29 august 2009: Programe cu instructiunea de selectie generalizata

 
dupa <exp> alege {
    cazul ...: <com>;
    cazul ...: <com>;
    cazul ...: <com>;
    ...
   cazul ...: <com>; 
}

documentatie, indicatii pt a face un IDE din TotalEdit si operatori logici mai buni implementati in Rodin ExperimentExp12. Totul intr-o singura arhiva. Am mai inclus lucrarea in engleza continand descrierea limbajului. Acum sunt si vectorii prezentati acolo, dar nu si instructiunea de selectie generalizata. Ca de obicei exemplele noi sunt , fireste, in directorul corespunzator din arhiva: dupa_alege_cazul. Download faceti de pe pagina: Rodin/Download . Upgradati acum daca ultima dvs. versiune este mai veche de 29 august 2009 !.



24 august 2009 Programe,un joc cu numere, documentatie, indicatii pt a face un IDE si operatori logici la Rodin ExperimentExp11 , totul intr-o singura in arhiva. Am mai inclus lucrarea in engleza cu descrierea limbajului desi nu sunt vectorii prezentati acolo. exemplele cu vectori sunt , fireste, in directorul vectori din arhiva. Rodin/Download Upgradati acum daca ultima dvs. versiune e mai veche de 24 august 2009 !.



16 august 2009 Un joc cu numere in plus in arhiva si micul bug de la operatorii > si < in sfarsit rezolvat. Nu am mai inclus lucrarea in engleza cu descrierea limbajului. Upgradati acum daca ultima dvs. versiune e mai veche de 15 august !.



14 august 2009 Limbajul Pseudocod Rodin a venit la revizia de vara. :) L-am demontat bucati bucatzele si l-am montat la loc. Cateva bucati au ramas evident pe afara: functiile anonime ... in vederea reverificarii lor. Nume de cod: ExperimentExp10 din 12-14/08/2009. Detalii. Descarcati-l din pagina Rodin/Download. In final a rezultat un Rodin

  • pentru Windows, compilat pe un Vista nou instalat,
  • Verificat antivirus
  • cu mesaje de eroare mai clare,
  • cu instructiunile programarii structurate implementate
  • cu vectori unidimensionali.
  • cu exemple puse frumos in dosare, pe categorii de instructiuni
  • cu o lucrare inclusa in arhiva (eng. deocamdata)

Bun de folosit pentru a ajunge cu predarea la vectori. Atentie:

  • Secventele nu mai au ; inainte de acolada.
  • Functiile anonime nu sunt inca (re)implementate
  • Operatorii && (SI) , || (SAU) nu-s implementati, scuze...

era o treaba minora depasita ca prioritate de cele majore.

  • Nu mai incape pe o discheta
  • Sintaxa seamana dar totusi NU ESTE ca in programele si documentele de la Minister. Iar Rodin Minister Edition este doar proiect neinceput.
  • Dupa > si < nu se pune spatiu. Bug minor.




8 august 2009 Limbajul Pseudocod Rodin a venit la revizia de vara. :) L-am demontat bucati bucatzele si l-am montat la loc. Cateva bucati au ramas evident pe afara: vectorii, functiile anonime ... in vederea reverificarii lor. Nume de cod: ExperimentExp8 din 8/08/2009. Detalii. Descarcati-l din pagina Rodin/Download. In final a rezultat un Rodin Stabil, cu mesaje de eroare clare. Bun de folosit inainte de a ajunge cu predarea la vectori. Atentie: Secventele nu mai au ; inainte de acolada. O buna ocazie de a discuta cu invataceii diferenta dintre {...} din C si begin ... end din Pascal. Si daca intr-un limbaj anume ; este terminator sau separator de instructiuni.



14 aprilie 2009
Profesorii care au participat la perfectionarea didactica folosind Limbajul Pseudocod Rodin sunt rugati sa trimita portofoliile de programe. Formatul electronic il puteti trimite la adresa popavdan pe serverele Yahoo din domeniul com(un). Sau la danvpopa la serverul nostru din domeniul Universitatii din Bacau (ub), din Romania (ro).



22 martie 2009
Am testat Rodin2009e folosind cateva exemple din cartea Pascalul mileniului al III-lea rescrise in Rodin. Au functionat, inclusiv programele cu dangling else unde altfel-ul suspendat a fost asociat corect cu bucla interioara.



14 martie 2009
<Download> Rodin2009e-Linux.zip cu exemplul privind numerele Pitagoreice. Versiunea 2009e pentru Linux.

Testand un alt algoritm (ceva mai complex - cu 3 bucle pentru imbricate) pentru generarea tripletelor de numere pitagoreice am notat cateva observatii despre Rodin/BuclePentru. Pe scurt: Erorile de sintaxa care apareau ca fiind semnalate LA INCEPUTUL buclei pentru sau al structurii alternative daca erau de fapt localizate in interiorul structurii. Este cel putin ciudat, deoarece compilatoarele semnaleaza o eroare DUPA locul unde apare ea. Rodin 2009e si precedentele o semnaleaza la inceputul structurii ! :) Detalii: Rodin/BuclePentru. De fapt Rodin este altfel construit decat se invata la cursurile de compilatoare si interpretoare. Si este bazat pe Haskell, un limbaj pur, cu lazy evaluation, in care ordinea executiei este alta decat ne-am astepta.



8 martie 2009
<Download> Rodin2009e.zip cu exemple mai multe in arhiva. Versiunea 2009e.



8 martie 2009 Am inceput testarea variantelor Rodin2009 pe seturi de programe (prelucrare batch) cu speranta de a le gasi pe cele care nu ruleaza corect. Rodin se apropie de o anumita ...maturitate. Exemple aici: Rodin/Ro/PRodin/2009abcd. <Download> Rodin2009e.zip cu exemple mai multe in arhiva. Versiunea din 8 martie 2009. (2009e)



6 martie 2009 Inca mai sunt mici bug-uri in sursa. De exemplu n-a mai mers "citeste x;" - citirea variabilelor simple. Mai lucram...inclusiv la if si dangling else. Nu uitati ca Rodin este de fapt un experiment de scriere a unui limbaj in alta maniera decat cele obisnuite. Asa ca mai pot apare surprize.



4 martie 2009 Am compilat RodinV082b-Plus si cu GHC sub Linux. Daca sunt doritori voi upload-a binarul (Pentru Fedora 10 Linux.)



3 martie 2009 Experimentul V082d a incetat. Beta testerii au considerat ca este pur si simplu mai bun RodinV082b, motiv pentru care am revizuit inca o data codul si a rezultat RodinV082b - Plus. (V0.82b Plus acum - 1/3/2009 Cu vectori ! Testati cu grija! <Download> Rodinv082bPlus.zip cu exemple cu vectori in arhiva. )



1 martie 2009 Considerati varianta V082D istorie.(V0.82d acum - 1/12/2008 Cu vectori ! Experimental ! Testati cu grija! <Download> RodinV082d-selsort.zip )



1 dec 2008 Am sarbatorit ziua nationala prin munca, in cel mai clasic stil cu putinta. Oricum, in cursul saptamanii nu mai ramane timp pentru prea multe testari ale software-ului. O varianta RodinV082d (Versiune experimentala !) este inclusa in arhiva produsa in acea zi. Upgrade doar daca doriti sa testati programe cu vectori. <Download> RodinV082d-selsort.zip O anumita oboseala incepe sa-si arate coltii, dupa 10 saptamani cu incarcare 400%. (La acelasi salariu de baza!) Multumesc inca o data celor care au trimis CD-uri cu programe Rodin la testare.



28 nov 2008 Am primit de la - sa-i spunem - Criss 88 - o serie de programe in Rodin, pe CD. Sper sa alcatuiesc din ele o pagina separata. Ro/PRodin/Criss88 Ne vor fi de mare folos la testarea versiunii urmatoare. Exemplele sunt recomandate pentru RodinV082b sau RodinV082c.



19 nov 2008 Beta: Vectori undimensionali implementati la versiunea RodinV082b. Upgrade doar daca doriti sa testati programe cu vectori. <Download> RodinV082b.zip Upgradati acum! Verificati antivirus executabilul din arhiva ! Limitare: Instructiunea "citeste v[e]" pentru citiri de vectori nu este implementata.Dam detalii pe pagina Ro/Rodin/Workaround.




18 nov 2008 Seara de testare a vectorilor unidimensionali asa cum sunt in RodinV082b. Echipa de beta testeri a gasit ca nu este implementata instructiunea "citeste v[x]" pentru citirea vectorilor. Vedeti o solutie provizorie la Ro/Rodin/Workaround.



14 nov 2008 Brainstorming incercat si cu studentii sectiei de la IT anul al IV-lea de la Universitatea Bacau. Tema: Left-expresii in Rodin. Multi studenti venisera prima oara la seminar. Doar trei s-au afirmat. Zi cu ghinion. Era 14.



13 nov 2008 Brainstorming si discutii interesante cu studentii sectiei de Matematica-Informatica de la Universitatea Bacau. Tema: Left-expresii in Rodin. S-au propus reguli de gramatica pentru o eventuala implementare. Intalnire reusita. Zi norocoasa. De 13.




10 nov 2008 Vectori undimensionali la RodinV082b. Upgrade obligatoriu daca doriti sa testati programe cu vectori. <Download> RodinV082b.zip 4 exemple mici , cu vectori sunt in arhiva.




8 nov 2008 Puteti gasi usor pagina Limbajului Pseudocod Rodin scriind pur si simplu Limbaj Pseudocod in campul Search de la motorul de cautare Yahoo. Azi 8 nov 2008 era usor de gasit, fiind primul din circa 1000 de intrari. Daca il cautati cu Google il veti gasi pe pagina a II a, insa , nu pe prima.




5 nov 2008 Seara de testare pentru RodinV081. Subiectul 1: Instructiunea "daca ... atunci ... altfel ...". Toate programele testate au functionat.

Subiectul 2: Bucle cu test initial si final. Am inceput cu exemplul clasic al sumei de numere dintr-un sir terminat cu zero. S-au dat indicatii si de metodica predarii buclelor, notiuni fundamentale.

Am primit cea mai frumoasa apreciere indirecta: Cineva (din motive evidente nu spun numele desi merita aplauze pentru sinceritate) a spus spontan, ceva care suna cam asa: Acum inteleg ceea ce nu intelegeam la liceu, despre limbajele de programare. Va multumesc calduros, voua, tuturor care ati participat.



25 oct 2008 Pagina Rodin se apropie de download-ul / accesul numarul 700. (erau peste 696 mai inainte.)



22 oct 2008 Am corectat instructiunea alternativa daca cu doua ramuri, atunci si altfel. Daca-ul cu o ramura nu e inca implementat. (Eventual puneti: text "Nimic de facut" pe ramura cealalta.)



21 oct 2008 Seara de testare pentru RodinV08. Am gasit o serie de probleme la instructiunea daca, de altfel planificata pentru revizuire deoarece lipsea ”daca”-ul fara o ramura ”atunci”. Multumiri tuturor participantilor. Rodin va intra intr-o faza de testare intensiva.


http://www.haskell.org/wikiupload/2/2c/BannerProLinuxAndHaskell.gif

La facultate poti invata unul din cele mai productive limbaje: Haskell.



10 oct 2008 RodinV08 va functiona cu un editor extern, probabil Ultraedit si va folosi instructiunile anuntate „text” , „scrie”, „citeste”. La „tasteaza” am renuntat. Puteti incerca sa folositi si actualul RodinV07 impreuna cu Ultraedit, ar trebui sa functioneze macar programele fara instructiuni de intrare (deci cele fara ”tasteaza”). Incercati, merita !


  

oct 2008 DPPD Bacau a promis ca va acorda diplome profesorilor participanti la proiectul Rodin, pentru a confirma pregatirea acestora.