Difference between revisions of "Carti publicate in limba romana"

From HaskellWiki
Jump to: navigation, search
m (Undo revision 43034 by Amanoliu (Talk))
Line 18: Line 18:
 
| valign=top bgcolor=#F0F0F0 style="text-align:left" |
 
| valign=top bgcolor=#F0F0F0 style="text-align:left" |
  
 +
==. Ordinea de studiu recomandata ==
  
 +
 +
La universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacau aceste carti se folosesc astfel:
 +
* Introducere in Haskell 98 prin exemple -> In anul al II-lea, ca prim manual la Informatica in cadrul Lab. LFA precum si in anul al IV-lea la IT
 +
* Practica interpretarii monadice -> Anul al II-lea, ca manual de constructia limbajelor, ca un al doilea manual la la Informatica in cadrul Lab. LFA precum si in anul al IV-lea la IT
 +
* Programare functionala - O introducere utilizand limbajul Haskell -> In anul al III-lea, la cursul de Programare Functionala. Nu incepeti studiul Haskell-ului cu el !!!
 +
'''Nota:''' In sesiunea din iarna anului 2010 s-au prezentat la examenul de LFA pentru anul al II-lea cativa studenti care invatasera - sau cel putin asa sustineau - din manualul recomandat anului al treilea, manual care NU contine cunostinte despre LFA si/sau constructia limbajelor. Iar ca incurcatura sa fie completa, deoarece manualul galben se termina cu exemple de programare imperativa in Haskell, studentii respectivi practic nu invatasera mai nimic considerand Haskell-ul un fel de C, sau de Java etc. :(
 +
Motiv pentru care am schimbat ordinea manualelor pe aceasta pagina.
  
 
==. Introducere in Haskell 98 prin exemple (pentru anul al II-lea,Informatica) ==
 
==. Introducere in Haskell 98 prin exemple (pentru anul al II-lea,Informatica) ==

Revision as of 23:16, 19 November 2011

Haskell - Un limbaj functional pur

Haskell este limbajul indicat pentru programare functionala. E un succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!
Ca si ele permite si programarea in stil imperativ dar spre deosebire de ele este puternic tipizat. Haskell este cel mai productiv limbaj functional ! Este limbajul folosit de de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire.
V-am starnit curiozitatea ? Avem si o pagina cuprinzand Intrebarile incepatorului


Cautati carti despre Haskell in limba romana ? Sau doriti sa consultati biblioteca on-line a autorilor din grupul Ro/Haskell ? Cititi aceasta pagina sau pagina Capitole de manual de unde puteti face Download de pdf.-uri.. Ordinea de studiu recomandata

La universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacau aceste carti se folosesc astfel:

  • Introducere in Haskell 98 prin exemple -> In anul al II-lea, ca prim manual la Informatica in cadrul Lab. LFA precum si in anul al IV-lea la IT
  • Practica interpretarii monadice -> Anul al II-lea, ca manual de constructia limbajelor, ca un al doilea manual la la Informatica in cadrul Lab. LFA precum si in anul al IV-lea la IT
  • Programare functionala - O introducere utilizand limbajul Haskell -> In anul al III-lea, la cursul de Programare Functionala. Nu incepeti studiul Haskell-ului cu el !!!

Nota: In sesiunea din iarna anului 2010 s-au prezentat la examenul de LFA pentru anul al II-lea cativa studenti care invatasera - sau cel putin asa sustineau - din manualul recomandat anului al treilea, manual care NU contine cunostinte despre LFA si/sau constructia limbajelor. Iar ca incurcatura sa fie completa, deoarece manualul galben se termina cu exemple de programare imperativa in Haskell, studentii respectivi practic nu invatasera mai nimic considerand Haskell-ul un fel de C, sau de Java etc. :( Motiv pentru care am schimbat ordinea manualelor pe aceasta pagina.

. Introducere in Haskell 98 prin exemple (pentru anul al II-lea,Informatica)


Cartea-lui-Dan-Popa-coperta-1.png

La 31 ianuarie 2007 a aparut primul manual romanesc de Haskell "Introducere in Haskell 98 prin exemple". Volumul de Dan Popa anuntat de revista MyLinux in numarul 47 / 2005 (numarul a ajuns pe piata in ianuarie 2006) este acum publicat si disponibil la Biblioteci. ISBN 978-973-8934-48-1 Atentie: atunci cand citati cartea va rugam sa luati ISBN-ul de pe pagina a patra.
Cartea-lui-Dan-Popa-coperta-1.png
Volumul isi propune sa-i conduca pe doritorii de a invata Haskell din exemplu in exemplu, de la cea mai simpla functie pina la scrierea unui interpretor. Principiile parsing-ului modular sunt si ele prezentate, impreuna cu exemple si un studiu de caz.Cartea se adreseaza persoanelor care se ocupa de limbaje functionale, practica constructiei interpretoarelor si compilatoarelor si celor interesati de limbaje formale si analiza sintactica. Exista de asemenea pagini dedicate folosirii do-notatiei la implementarea semanticilor. Cartea se adreseaza studentilor de la cursurile de limbaje formale si/sau compilatoare din centrele universitare: Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Iasi.. (Daca mai stiti si alte centre unde se studiaza Haskell rog sa mi le aduceti la cunostinta pentru a le adauga pe site.) Deoarece au existat mici erori de tipar publicam aici Erata cartii "Introducere in Haskell 98 prin exemple".

Download pdf-uri de pe pagina cu Capitole de manual

Cartea a fost lansata in format tiparit de catre Ed. EduSoft Bacau. Copyright-ul pentru carte este încă în proprietatea Ed. EduSoft Bacau deci este interzis să multiplicaţi cartea. Legislaţia europeană vă permite să faceţi exact o copie pentru studiu sau cercetare a capitolelor postate.

. Gentle Introduction to Haskell

Vedeti pagina Gentle. Aceasta carte nu este introducere chiar foarte usoara (eng. Gentle), fiind scrisa de o echipa de la Yale University. Noi am scris Introducere in Haskell 98 prin exemple tocmai din acest motiv: Gentle avea nevoie ea insasi de un mic manual pregatitor. Nu inseamna insa ca Gentle nu poate fi citita ca prim manual. De fapt tocmai asa am scris Introducere in Haskell 98 prin exemple, in timp ce studiam Haskell-ul pornind de la zero - avand doar interpretorul hugs pe Linux si manualul Gentle, plus ceva experienta in predarea limbajelor. Aceasta carte este in curs de traducere in limba romana si - daca totul ar merge conform planurilor - in toamna anului 2011 ar fi aparuta pe piata.

. Practica interpretarii monadice (pentru anul al II-lea,Informatica)

In noiembrie 2008 a aparut la Editorul Oficial al Grupului Ro Haskell - MatrixRom (www.matrixrom.ro) volumul Practica interpretarii monadice, lansat dupa obtinerea avizului de la doi referenti: Conf. Univ. Dr. Mihai Gontineac (Univ.Iasi) si Lect. Univ. Dr. Dana Avram Lupsa (Univ. "Babeş-Bolyai" Cluj Napoca). Prefata de Simon P.J..

Haskell - Un limbaj functional pur

Volumul se obtine pe baza de comanda prin e-mail de la editura Matrix Rom. Actualmente puteti profita de o scadere de pret la comanada postala (circa 30% ?? - intrebati editorul.) Timpul de livrare este aproximativ de o saptamana, deci lansati comanda din timp.

. Programare functionala - O introducere utilizand limbajul Haskell (anul al III -lea)

de Mihai Gontineac (Stire din 16.feb.2007)
Haskell-Gontineac-coperta-mica.jpg
Cartea contine un capitol despre lambda calcul, o consistenta traducere a listei functiilor din Standard Prelude (...compiling Standard Prelude) o serie de exemple traditionale de programe cu operatii de I/O (pe care le-am regasit si pe un site chinezesc dar e minunat ca le putem gasi si intr-o carte in limba romana).Alte exemple clasice rotunjesc setul. In final exista un grup consistent de pagini de programare imperativa in Haskell realizate de studentii domnului M. Gontineac care amintesc de programele in Pascal. Inspirata a fost ideea autorului de a preciza ca acele exemple pot contine greseli. Cartea domnului conf. M.Gontineac are o descriere mai amanuntita publicata aici. Programare Functionala - O introducere utilizand limbajul Haskell

Download pdf disponibil la adresa de aici.

Cartea a fost lansata in format tiparit de catre Ed. Al.Myller Iasi. Copyright-ul pentru carte este încă în proprietatea Ed. Al.Myller Iasi deci este interzis să multiplicaţi cartea. Legislaţia europeană vă permite să faceţi exact o copie pentru studiu sau cercetare.


O carte de semantica si nu numai

Prof.Eneia Todoran care a avut o relatie de colaborare cu o universitate din Grecia, a pus pe site-ul acelei universitati, un volum serios cuprinzand notiuni de semantica monadica si alte chestii high-tech in Haskell. Ar fi meritat sa-i decernam un premiu pentru cartea anului, daca ar fi pus-o si pe website-ul romanesc. De fapt a pus un link pe pagina de la: http://users.utcluj.ro/~eneia/pub.htm dar pagina a fost dezamagitoare: doua link-uri ftp nu pot fi aceesate, cel putin noi n-am putut descarca nimic de la ele.

Descarcati volumul direct din Grecia: http://www.softlab.ntua.gr/research/techrep/CSD-SW-TR-1-06.pdf


Mai exista si alte cursuri si probabil si alte carti

... dar deocamdata nu am primit exemplare carora sa le putem face recenzii si prezentari. Unele universitati (?) predau notiuni de realizare a programelor Haskell cu interfete grafice evoluate folosind GTK, de exemplu, vedeti GTK2HS. Cel putin cu asa ceva se lauda unii autori de blog-uri.


This page has been accessed 940 times. 18 October 2008.

This page has been accessed 1,030 times. 31 October 2008.

This page has been accessed 3,610 times. 7 February 2010.

This page has been accessed 5,405 times 25 Mai 2011


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.