Difference between revisions of "Ro/Haskell"

From HaskellWiki
Jump to: navigation, search
(New links added, New value of the counter recorded.)
Line 1: Line 1:
 
[[Category:Ro]]
 
[[Category:Ro]]
[[Image:Haskelllogo-small-flag-RO-8.jpg|center|Haskell - Un limbaj functional pur]]
+
[[Image:Haskelllogo-small-flag-RO-8.gif|center|Haskell - Un limbaj functional pur]]
   
 
<center>
 
<center>

Revision as of 14:32, 31 August 2009

Haskell - Un limbaj functional pur

Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in Robotica, sinteza de circuite electronice, motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri, cum este Limbajul Pseudocod Rodin ), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare)...
V-am starnit curiozitatea ? Cititi: Intrebarile incepatorului. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008). Informatiile pentru studenti sunt la punctul 18, incepeti de acolo. Sau la pagina despre lucrari de licenta.


Nota: Pagina cursului Ro/Haskell/Fundamentele Programarii o puteti gasi si la indexul Ro de sus, evident,la litera R.

Stirile pina in 2008:Stiri Ro/Haskell Stirile din 2009: Stiri Ro/Haskell-2009

A aparut HCAR - mai - 2009 Click !

Cuprinsul paginii Ro/Haskell:


. Stiri Ro/Haskell

Prima pagina de stiri a grupului Ro/Haskell este aici:Stiri Ro/Haskell. Vor ramane probabil doar ultimele stiri la inceputul paginii principale. Daca va intereseaza limbajul Haskell si nu activitatea comunitatii cititi paragrafele urmatoare. (Nota: link-urile rosii sunt catre pagini in constructie, nu va mai obositi sa dati click pe ele.)

Vom grupa stirile pe ani, iar la nevoie chiar pe luni, in pagini separate. Stirile pina in 2008:Stiri Ro/Haskell Stirile din 2009: Stiri Ro/Haskell-2009

In curand vom lansa si o pagina cu anunturi de congrese si simpozioane la care sunt invitati membrii comunitatii si utilizatorii de Haskell. Stiri Ro/Congrese

. Aventura lansarii comunitatii Ro/Haskell

Inceputurile folosirii limbajului Haskell in Romania numai zile usoare si simple n-au fost. Cititi Aventura lansarii comunitatii Ro/Haskell.

. Introducere

Un raspuns la intrebarea "Ce este Haskell si la ce ne-a folosit si ne foloseste el ?" gasiti pe pagina Ro/Haskell/Introducere.

. Despre Haskell dorim sa prezentam...(Hoogle si nu numai)

 • Capitole de manual. Atentie, unele versiuni de Acrobat Reader (din seria 5) au avut probleme de securitate, conform revistelor de Linux. In asemenea situatii va sugeram sa optati mai bine pentru cartile tiparite !

. Umor glume si anecdote despre Haskell

 • Haskell a fost anuntat pe 1 aprilie iar acest lucru nu a fost intentionat. De atunci comunitatea Haskell cultiva un umor savuros, iar ocazional, la 1 aprilie alterneaza adesea stirile serioase cu mesaje pline de umor.Vedeti si paginile de umor in limba engleza de pe http://www.haskell.org.
 • O serie de anecdote sau elemente mai greu de demonstrat dar de altfel vizibile pentru cititorul avizat circula pe seama limbajului Haskell. Ocazional apar si in carti sau cursuri, testand atentia cititorilor / ascultatorilor. Anecdote si afirmatii hazlii.
 • Alt fel de umor despre Haskell il constitue umorul involuntar. De exemplu o discutie despre interpretoarele limbajelor - lucru pe care interlocutorul din exemplul urmator nu l-a inteles - se poate transforma intr-un savuros dialog de genul "vorbesc impreuna si se inteleg separat".
 • Pe pagina cu Intrebarile incepatorului am adaugat intre intrebarile privitoare la IO o povestire despre un discipol in ale Haskell-ului iluminat in momentul in care a aflat cum e definita functia print. Va las s-o descoperiti.
 • Programati si zambiti ! Unele moduri de a scrie programe sau simple expresii in Haskell sunt atat de amuzante incat merita o rubrica separata. De fapt sunt o dovada a flexibilitatii limbajului.


 • Despre Haskell se afirma ca asigura un nivel inalt de calitate si de securitate a programelor. Am adaugat o gluma despre controlul de calitate a carei morala este ca nu e de ajuns sa certifici calitatea, trebui mai intai sa o obtii, sa o produci: Calitatea si inspectorul cozonacilor.

. Laboratorul de Constructie a Limbajelor

Accesati laboratorul de constructie al limbajelor, locul de unde veti putea descarca limbaje de programare produse de persoane din grupul Ro/Haskell si de comunitatea Haskell in general. Laboratorul de Limbaje .Pagina in pregatire. Aici am mutat informatiile despre constructia limbajelor: Laboratorul de Limbaje.


. Interpretoare si compilatoare disponibile - pagini in engleza

Exista o multime de compilatoare si interpretoare pentru Haskell si sunt disponibile gratuit: Hugs (interpretor), GHC (compilator), Hellium (mediu de instruire) si altele. O serie de distributii Linux includ interpretorul Hugs (ex: Mandrake 10.0), altele il ofera pentru download de pe site-ul distributiei (ex: PC Linux OS 9). Unele permit instalarea imediata a interpretorului sau compilatorului de Haskell (ex: Suse 9.x functioneaza cu cele doua binare din distributia Mandrake 10.0).Iar lista nu se opreste aici. Mediul de dezvoltare Kdevelopment permite si realizarea de proiecte in Haskell (are chiar sablon de proiect inclus, pregatit) dar nu uitati sa instalati compilatorul GHC. Versiuni de WinHugs sunt de asemenea disponibile pe platforma Windows. Compilatorul Haskell GHC poate, cu ajutorul unui plug-in special sa lucreze impreuna cu mediul de dezvoltare ECLIPSE ! Nici Visual Studio-ul nu e uitat, exista versiuni in care se poate lucra cu Hasekll. Un instrument util lansat recent este Visual Haskell Dar din pacate se pare ca functioneaza doar cu editiile comerciale ale Visual Studio. Testele facute cu Visual Studio din kitul gratuit, distribuibil (A.R.Kit) n-au dus la nici un succes. Motivul tehnic este probabil lipsa suportului pentru plugin-uri din editia limitata a A.R.Kit. Iar Visual Haskell este vazut ca un plug-in Visual Studio. Concluzia: Cautati Eclipse a carei versiune (3.0 ?) avea un plugin pentru GHC. Sau folositi XEmacs ?

Software pt a lucra in Haskell

. Download Haskell software, gratis (Compiler & Interpreter For Free)

 • Hugs <- Download Hugs (2006 apoi urmatoarele ...)
 • GHC <- Download GHC (licenta BSD)
 • Yhc
 • Helium <- Mai vedem daca-l recomandam...

Puteti descarca software si de pe pagina cu software din site-ul de prezentare a cartii "The Haskell School Of Expression" - Pagina cu link-uri de download.

 • Kdevelop de sub Linux poate functiona de asemenea impreuna cu cu GHC.

Iar daca va intereseaza sa descarcati software HDBC-ODBC pentru Windows incercati aceasta pagina cu instructiuni (in engleza).


. Lucrari in limba romana, cronologic

2005

 • Realizarea Interpretoarelor Adaptabile in limbajul Haskell 98 - articol de Dan Popa prezentat la Simpozionul International al Tinerilor Cercetatori ed. 2005, Chisinau, Republica Moldova (21-22 aprilie 2005).- o poza si date despre organizatori se afla aici
 • Cum puteti scrie un mic asamblor adaptabil in Haskell 98:Popa, Dan; An assembler in a nutshell - Proceedings of the 30th annual Congress of The American-Romanian
  Academy of Art and Sciences (ARA), Academia de Studii Economice din Moldova,
  2005, p. 196-198 x 2 coloane, ISBN 9975-75-313-2 Versiunea in limba romana a lucrarii, in format de capitol de carte. Bibliografia nu este inclusa dar notiunile
  folosite sunt notiuni fundamentale de teoria categoriilor care pot fi gasite
  in orice carte de Teoria Categoriilor.


2006

2007,2008

 • Lista ramane deschisa ... si deocamdata neactualizata. Oricum exista si mai multe lucrari despre Haskell ca in anul precedent. Le puteti gasi folosind un motor de cautare.
 • O prezentare pdf numita "Evaloare Modulara si Interpretoare folosind Monade si Clase de Tipuri" a fost acceptata pentru sectiunea Functional Grit de la Anglo Haskell 2008. Titlul tradus: Modular Evaluation and Interpreters Using Monads and Type Classes by Dan Popa.

Vedeti si homepage-ul realizatoruluiUser:Ha$kell

. Carti publicate in limba romana

Cautati carti despre Haskell in limba romana ? Sau doriti sa consultati biblioteca on-line a autorilor din grupul Ro/Haskell ? Dati un click pe: Carti publicate in limba romana sau pe Capitole de manual. In cursul lunii octombrie 2008 a aparut Practica interpretarii monadice .

. Carti in pregatire in limba romana

 • "Translatoare scrise in Haskell 98 pentru securizarea sistemelor on-line"

Gasiti in sectiunea Capitole de manual a site-ului parti din DRAFT-ul unui manual despre Haskell pe care am sperat sa le includ intr-un volum despre scrierea unor translatoare utile in securizarea sistemelor on-line. Utilizati-le ca un set de lectii de initiere in Haskell desi unele capitole necesare (monade , I/O etc) nu sunt incluse. In final am inclus o parte din ele in volumul "Introducere in Haskell 98 prin exemple".

Daca stiti limba franceza mai bine decat limba engleza descarcati versiunea de aici produs al unei echipe din grupul Fr/Haskell, document pe care l-am pus in format pdf dupa o ultima corectura.

 • Practica interpretarii monadice - Cuprinde lucrari de laborator aferente cursului de Limbaje Formale si Automate de la Universitatea Bacau, extrase din laboratoarele anului curent (si in viitor, ale altor ani). Volumul isi propune sa prezinte practic scrierea unui interpretor pentru un mic while-language in Haskell. Tehnicile prezentate sunt utile de asemenea la citirea / achizitionarea de date cu structuri si substructuri. Nu am mai adaugat: [O mica istorie a prelucrarii datelor]. Cartea este un unicat la nivel MONDIAL mai existand doar vreo 4-5 articole pe aceasta tema - si nici o alta carte - pe glob, la data scrierii acestei note: 18 dec 2009).
 • .... Titlu rezervat. O carte despre producerea interpretoarelor si/sau compilatoarelor de limbaje imperative folosind monade si functii pentru combinarea efectelor acestora. Am vrut s-o numesc "Transformers - The Royal Way of Imperative Language Construction" dar nu gasesc un echivalent in limba romana. Va detalia dezvoltarea proiectului Rodin, la care am lucrat in saptamanile precedente (prima jumatate a lui iulie 2008). Date exacte pe pagina proiectului Rodin. S-ar putea sa se numeasca doar The Power of Transformers sau chiar Transformers. Nu dati click - nu este pagina gata.

. dRaftul personal

dRaftul personal va fi o colectie de carti libere, electronice, pe care sper s-o construim impreuna, din variantele (eventual pre-release) ale cartilor din domeniul stiintelor informatice. Greselile de tipar sunt oferite gratuit. :) Vedeti si cartile libere din zona User:Ha$kell.

. Traduceri si ... Voluntariat ;)

Grupul Ro/Haskell va ofera sansa sa va afirmati ca traducator, ceea ce, (daca sunteti filolog) se considera activitate profesionala. Vedeti Proiecte de traduceri. Contactati-l pe Dan la adresa de e-mail cunoscuta (e pe site intr-o prezentare .pdf) sau la telefonul cunoscut la Universitate si stabilim detaliile si ... rasplata. Special pentru filologii din grupul de cercetare LOGOS, ar putea face asa ceva cu studentii lor ?

. Distributii Linux de Download apreciate

Lista urmatoare nu este nici pe departe completa. Distributii Linux de Download apreciate de utilizatorii de Haskell. De ce ? Doar insusi Linux-ul este un enorm mediu de programare!

. Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line

Nici nu va inchipuiati cate materiale exista pe Internet. Voi incerca sa intretin o lista de carti si articole disponibile pe Internet, in format PDF sau macar sa indic pe cele mai valoroase. Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell

. Merita sa cititi

Se spune despre carti ca ajung sa fie citite in intregime destul de rar. Despre o carte se spune ca este buna daca ea contine ceea ce stii deja. Altfel n-o poti aprecia. Asa ca o vei citi, probabil, tot selectiv. Ce merita sa cititi aflati de aici. Lista va trebui completata, au aparut multe materiale noi.

. Mesaje

Multumesc tuturor celor care mi-au trimis felicitari si e-mail-uri cu ocazia trecerii in noul an 2008. Vom muta in curand mesajele pe o pagina separata Ro/Haskell/Mesaje. <- Dati click daca e link albastru.

Dan Popa, initiatorul comunitatii Haskell-Ro, doreste tuturor, atat cadrelor didactice care predau sau vor preda limbaje formale, limbaje functionale sau compilatoare folosind Haskell o lectura instructiva si cat mai placuta, mai ales ca acum este deja publicat un prim manual romanesc de Haskell: "Introducere in Haskell 98 prin exemple" publicat la EduSoft. din care va informam ca gasiti pe site Capitole de manual

Drept carte complementara puteti citi cartea domnului M.Gontineac. Contine printre altele o traducere a listei functiilor din Standard Prelude si o serie de exemple de programare imperativa cu operatii de I/O. Nou, disponibil ca e-book pe NET: Gontineac Mihai, Programare Functionala O introducere utilizand limbajul Haskell - Ed. Alexandru Myller, Iasi a avut candva (pe dienai.ro) o serie de capitole. Acum (oct 2008) este gazduit aici datorita domnului profesor Mihai Gontineac , caruia ii multumim pe aceasta cale. (Atat lui cat si editorului de la Editura Alexandru Myller, Iasi.)

"Dumneavoastra ar trebui sa aveti 3 doctorate: unul in Informatica, unul in Matematica si unul in Comunicare !" Prof. Valentin Nedeff, actualmente Rector al Univ. din Bacau (sedinta, 2009)

. De-ale studentilor si Intrebarile incepatorului

Incercam sa reflectam aici probleme cu care se confrunta studentii nostri. Sa publicam un sfat, un exemplu sau orice altceva ce i-ar putea ajuta. Cititi si: Intrebarile incepatorului


Daca ati ales cursul optional numit Programare functionala incepeti studiul de aici: Programare functionala


Daca sunteti interesati de cursul de Limbaje formale dati click pe ... Ro/Haskell/Limbaje formale. Programa de curs va fi aici.


Daca sunteti interesati de Laboratorul de Limbaje formale dati click pe ... Laboratorul de Limbaje. Atentie, este o pagina destinata celor avansati in constructia de limbaje. Ceilalti ... vor incepe prin a citi manualul. Stiti zicala - Cand nimic nu functioneaza, ei bine ... citeste manualul. Laboratoarele din 2006 le-am strans in cartea Practica interpretarii monadice, care are ca data de aparitie (prezumata) data de 15 oct 2008. Faceti liste de comenzi pentru ea, pentru a obtine un pret mai bun de la editor.


Daca sunteti interesati de cursul de Tehnici de compilare dati click pe ... Ro/Haskell/Tehnici de compilare. Programa de curs va fi aici. Pina la aparitia cartii de Compilatoare in Haskell cititi despre Constructia Compilatoarelor Folosind Flex si Bison. Scuze ca nu avem mai mult deocamdata.


Daca sunteti interesati de cursul de Arhitectura sistemelor de calcul Linux - iar HUGS si GHC ruleaza si pe Linux dati click pe ... Ro/Haskell/Arhitectura sistemelor de calcul Linux. Programa de curs va fi aici.


Altele ...

. Prezentari

PPT-uri numai bune de vizionat. Dati click daca sunt albastre: PPT in ENgleza, PPT in Romana. Deocamdata cautati-le la Bazar.O colectie de link-uri variate, utila intr-o lume in care pina si Google este manipulat prin schimbarea ordinii aparitiei raspunsurilor. Iata si Targul "Link-uri de vara 2008" O colectie de link-uri variate - 2008 Aceasta sectiune de prezentari este in dezvoltare. Vedeti si prezentarile din pagina User:Ha$kell.

. Ce n-am publicat aici...inca

La o revizuire a site-ului din vara lui 2007 am gasit ca Ro/Haskell ar putea fi inca imbunatatit. O sumedenie de lucruri ar putea fi adaugate, de la simple explicatii pentru incepatori la colectii de link-uri catre articole si carti celebre pentru avansati. In cazul in care cautati pe Ro/Haskell versiuni romanesti ale unor anumite lucrari sau anumite subiecte uitati-va si pe aceasta pagina, macar sa stiti sa ... nu mai cautati.Ce n-am publicat aici...inca

. Biblioteci unde am trimis (si gasiti) carti despre Haskell

Deoarece cartile de Haskell s-au publicat in editii mai mici decat cele de C sau C++ va indicam Biblioteci unde le puteti gasi: Pagina Biblioteci.

. Firme care folosesc Haskell si doresc sa-si prezinte activitatea

Dorim sa asiguram prin viitoarea pagina Firme o legatura intre cei ce folosesc Haskell si cei care invata Haskell. O cautare pe Internet m-a convins ca cererea de programatori de Haskell pentru piata externa este in crestere. Firme mari cum ar fi Ericson angajeaza specialisti in programarea functionala. Iar Nokia a deschide o capacitate de productie la Cluj. ;) Nu stim insa daca va angaja specialisti in Haskell ;)

. Proiecte

Proiecte la care participa membri ai comunitatii Ro/Haskell. Pagina in dezvoltare. Deocamdata neactualizata desi proiecte exista. Incepand cu cele ale studentilor ... Vedeti si Laboratorul de limbaje si Ph.D area cand va fi gata.

. PhD. area

O zona dedicata problematicii doctoratelor, indicatiilor de realizare a tezelor si proiectelor samd. Se va numi Ph.D area.


. Research area

Descoperirea faptului ca din 2007-2008 posedam rezultate de nivel ISI (apreciere prin comparatie cu nivelul altor reviste care au publicat pe aceeasi tema!) in domeniul Interpretarii si Compilarii Monadice, a Constructiei Modulare a Limbajelor, a Arborilor Modulari si Semanticilor Monadice Modulare, deja testate prin proiectul Rodin si oferite spre prezentare la AngloHaskell2008 apoi validate matematic prin publicare - 2009, precum si invitatiile din strainatate si interesul unor Firme Europene ne-au facut sa realizam pagina Research area.


. Avertismente


Atentie: Acest site este dedicat comunitatii Haskell, activitatii acesteia, incurajarii folosirii limbajului Haskell si a altor proiecte conexe. In nici un caz si sub nici o forma continutul acestor pagini nu poate fi folosit pentru blocarea activitatii unei persoane, interzicerea unor cursuri, atacarea unei persoane care a publicat stiri reale, hartuire, ostracizare, calomnie si alte metode de atac nejustificat la persoana care pot produce blocaje proiectelor noastre. Stirile sunt verificate si raman in arhiva. Nu mai faceti presiuni pentru stergerea stirilor despre sefii care ne-au pus bete in roate, sunt inutile. Vedeti cazul Anexa.


Atentie: Trimitand articole si date personale pentru publicare pe acest site al comunitatii Haskell/Ro acceptati stocarea datelor dvs. pe servere care nu sunt in Uniunea Europeana si nici macar in Eurasia! Accesul la copiile acestui site oferite de alte servicii proxy (diferite de site-ul original www.haskell.org) nu va garanteaza nici acuratetea continutului nici calitatea de 'virus-free' a materialelor.

Verificati intotdeauna fisierele descarcate: PDF - urile pot contine uneori cod arbitrar iar doc-urile macrovirusi. Luati-va toate masurile de precautie posibile. Detectarea faptului ca un program este virus este o problema algoritmic nedecidabila, deci nu se stie niciodata. Numai plain-text-ul nu contine virusi.


Materialele oferite de Ro/Haskell sunt deocamdata oferite la ... Calitate Ro/Haskell sau pur si simplu "As It Is". Fireste ca facem eforturi pentru a imbunatati continuu calitatea, dar in lipsa unei plati din partea dumneavoastra nu putem oferi decat calitate cu garantii la nivelul minim cerut de legislatie, si fara garantie de potrivire cu un scop sau altul pe care l-ati putea avea in vedere. Din fericire Haskell fiind un limbaj universal extrem de puternic si flexibil, sansele unei potriviri sunt destul de mari, in realitate.. Bazare si Targuri cu link-uri

O colectie de link-uri variate, utila intr-o lume in care pina si Google este manipulat prin schimbarea ordinii aparitiei raspunsurilor. Cea dintai pe care am strans-o. (prin 2007 ??)

O colectie de link-uri variate - 2008 - am extras pentru dumneavoastra. Alegerea link-urilor importante (dupa parerea noastra) n-o poate face Google ci o minte umana care stie ce sa va propuna.

O colectie de link-uri din 1 noiembrie 2008. Am numit-o Targul mic de Haskell din noiembrie 2008.

Links/O colectie de link-uri/iunie 2009 Am numit-o Targul mic de Haskell din iunie 2009.

Links/O colectie de link-uri/iulie 2009 Am numit-o Targul mic de Haskell din iulie 2009.

La targ ca la targ. Alegeti ce va place din ceea ce se ofera. Daca ajungeti prea tarziu s-ar putea chiar sa nu mai gasiti unele lucruri.


. Anticariat

Anticariat Ro/Haskell Incercam sa oferim celor interesati cartile pe care le-am citit deja. Daca aveti carti de Haskell disponibile nu ezitati sa le anuntati aici. Se pot trimite prin posta ca "imprimate", in plic avand coltul taiat, eventual cu ramburs.


. Hardware

Interesul de a rula Haskell pe diferite feluri de Hardware, a atins cote inalte. Asa cum am mai spus la cursul de Limbaje Formale sau la cel de Compilatoare, un limbaj cum este Haskell in care (din cauza felului cum este definit lambda calculul) acelasi calcul se poate incepe din mai multe locuri si chiar simultan , in paralel, va fi unul dintre limbajele care se preteaza la rulare pe masini intensiv paralele. Incercam sa infiintam o pagina de Secrete hardware - software pentru utilizatorii de Haskell si cei care vor naviga pe acest site. Stiati de exemplu ca puteti folosi vechi monitoare de maxim 1024 x 768 la rezolutia 1280 x 768 neinclusa in manual, pentru a vedea mai bine programele Haskell cu linii lungi  ?

. Imagini din expozitii

Imagini care vor constitui o colectie. In dezvoltare ...


. Topul lucrarilor practice

Primul Top al lucrarilor ce merita citite de practicieni. In dezvoltare ...


. Universitati din Ro unde se preda Haskell

Universitati la care puteti urma cursuri de Haskell si programare functionala. Dragi colegi care predati Haskell, nu ezitati sa va prezentati activitatea !


. C++ versus Haskell

Intrebari despre asemanari, deosebiri si comparatii intre limbajele Eventual... Alte intrebari puse des.


. Haskell, Muzica si Baletul

De catva timp, numele Haskell il gasesc asociat cu informatii despre arta, mai ales despre balet. Va urma o pagina despre Haskell si arte sau, de ce nu, despre prelucrarea informatiei artistice. Deja cu programe Haskell s-a prelucrat muzica. Pe cand si la noi alte proiecte ? Reveniti cand vom completa Haskell, Muzica si Baletul iar acest link va fi albastru. Sau parcurgeti O colectie de link-uri variate - 2008 de la Targul "Link-uri de vara 2008"


. Jocuri si concursuri

Mai mult sau mai putin legate de activitatea comunitatii. Jocuri.

. Muzica monadelor

Muzica gratuita, disponibila pentru download (cu unele restrictii pentru redifuzare) gasiti pe pagina Music of monads - traducerea: Muzica monadelor, multumita echipei muzicienilor care au colaborat cu Jamendo.


. Navigator

Navigatorule, poti da click cu succes pe link-urile albastre ! Cele rosii sunt doar paginii din viitor, inca neconstruite. :)

 Intrebarile incepatorului, Capitole de manual,Practica  interpretarii monadice,
 Stiri Ro/Haskell,Tipuri polimorfice, Clase de tipuri, Quicksort, 
 Anecdote si afirmatii hazlii,savuros dialog, Programati si zambiti !, 
 Opinia editorului revistei MyLinux, Laboratorul de Limbaje (<-Pagina in pregatire.), 
 Hugs <- Downloadul interpretorului Hugs , GHC  <- Downloadul compilatorului GHC,
 "Cum sa construiesti un interpretor adaptabil intr-o singura zi!" de Dan Popa, 
 Carti publicate in limba romana, dRaftul personal, Proiecte de traduceri, 
 Distributii Linux de Download apreciate, de utilizatorii de Haskell.
 Ce merita sa cititi, "Introducere in Haskell 98 prin exemple" publicat la EduSoft.,
 Mini bibliografie despre Programare functionala, Ce n-am publicat aici...inca, 
 Proiecte, O colectie de link-uri, Inca O colectie de link-uri variate - 2008, 
 Anticariat Ro/Haskell, Viitoarea colectie de Imagini, Primul Top, al lucrarilor. 
 Universitati la care puteti urma cursuri de Haskell si programare functionala.,
 Intrebari despre asemanari, deosebiri si comparatii intre limbajele, Eventual...
 Alte intrebari puse des., Haskell, Muzica si Baletul, Rodin,, Categories:Ro.

. Anti plagiarism area

Existenta unor cazuri de suspiciune de plagiat si autoplagiat la profesori din invatamantul superior, introducerea de norme si definitii in materie (multumesc domnului Prorector Lazar G. ca ne-a aratat si explicat ce este plagiatul.) ne obliga sa luam atitudine, scriind pagina Anti plagiarism area. Daca va fi nevoie vom incepe si o pagina despre Academic Dishonestity.

. Multumiri

Am scris acest paragraf pentru a aduce mulţumiri celor care susţin comunitatea noastră:

 • echipei care dezvolta Glasgow Haskell Compiler -ului si lui Simon P.J. care a facut atat de multe pentru noi, care a scris pina si prefetele de manual
 • echipei care dezvolta Hugs si WinHugs
 • furnizorului de găzduire web: http://www.cs.yale.edu/ care a initiat proiectul haskell.org
 • autorilor si studentilor care au acceptat listarea programelor în secţiunile site-ului
 • Univ Al. I. Cuza, Iasi pentru activitatea Conf. Dr. Mihai Gontineac si lansarea volumului on-line de Programare Functionala
 • tuturor colegilor profesori de Haskell
 • tuturor studentilor care ne-au ajutat la alcatuirea rubricii de intrebari
 • editorilor de la editurile EduSoft, Al. Myller si MatrixRom care au avut bunavointa de a accepta postarea de materiale on-line libere, necriptate. Mii de multumiri.
 • revistelor in care am publicat articole despre Haskell: Revista MyLinux (Actualmente my Hardware), Revista Studii si Cerc Stiintifice Seria Matematica de la Univ. Bacau
 • referentilor din Romania care au recenzat carti si/sau articole despre Haskell: Dana Avram Lupsa (Cluj), Nechita Elena (Bacau) - desi a predat Lisp s-a incumetat sa semneze o recenzie a unei carti de Haskell.
 • profesorilor din alte tari care au oferit carti OnLine despre Haskell si Gopher
 • autorilor de biblioteci de parsere
 • masteranzilor din alte tari care au scris si publicat lucrari despre Haskell
 • furnizorilor de Linux si comunitatea OpenOffice - fara munca lor n-am fi putut face usor .pdf-urile cartilor
 • autorilor celebrului volum Gentle
 • organizatorilor AngloHaskell 2008
 • anticariatului care ne-a (re)difuzat volume de Haskell si draft-uri de manuscrise

şi nu în ultimul rând, tuturor celor care oferă materiale pentru wiki-ul nostru.

Le dorim tuturor mult bine si prosperitate ! In 2009 si anii ce vor urma.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


14 mai 2009 - This page has been accessed 18,653 times. This page was last modified 18:29, 12 May 2009

28 aprilie 2009 - This page has been accessed 18,158 times. This page was last modified 06:21, 14 April 2009

14 aprilie 2009 - This page has been accessed 17,832 times. This page was last modified 06:15, 14 April 2009

23 martie 2009 - This page has been accessed 16,981 times. This page was last modified 13:12, 18 December 2008.

22 iunie 2009 - This page has been accessed 19,754 times.

20 iulie 2009 - This page has been accessed 20,494 times. This page was last modified 10:33, 23 June 2009.

29 iulie 2009 -This page has been accessed 20,752 times. This page was last modified 19:43, 29 July 2009.<= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.


Header2-RoH.gif

Din 12 mai 2009 Ro/Haskell se inscrie intre organizatiile semnatare ale " Open Education Declaration".