Ro/Haskell

From HaskellWiki
Revision as of 07:55, 4 December 2006 by Ha$kell (talk | contribs)
Jump to: navigation, search
Haskell - Un limbaj functional pur

Haskell este un limbaj de uz general, din categoria limbajelor functionale pure (fara instructiuni imperative sau producatoare de efecte laterale). Beneficiaza de un sistem de tipuri revolutionar, cu tipuri polimorfice. Permite programarea cu clase si instante de clase.

Productivitatea programarii in Haskell este net superioara altor limbaje, un algoritm Quicksort scriindu-se in doar 3-4 linii de program.

Exista o multime de compilatoare si interpretoare pentru Haskell si sunt disponibile gratuit: Hugs (interpretor), GHC (compilator), Hellium (mediu de instruire) si altele.

Despre Haskell dorim sa prezentam

Interpretoare si compilatoare disponibile

Lucrari in limba romana

  • Despre felul cum puteti scrie un mic asamblor adaptabil in Haskell 98 aflati din lucrarea: Popa, Dan; An assembler in a nutshell - Proceedings of the 30th annual Congress of The American-Romanian Academy of Art and Sciences (ARA), Academia de Studii Economice din Moldova, 2005, p. 196-198 x 2 coloane, ISBN 9975-75-313-2 Versiunea in limba romana a lucrarii, in format de capitol de carte. Bibliografia nu este inclusa dar notiunile folosite sunt notiuni fundamentale de teoria categoriilor care pot fi gasite in orice carte de Teoria Categoriilor.


Carti in pregatire

  • Translatoare scrise in Haskell 98 pentru securizarea sistemelor on-line
    DRAFT-ul unui manual despre Haskell si folosirea lui la scrierea unor translatoare utile in securizarea sistemelor on-line.  Util deocamdata ca manual de initiere in Haskell desi unele capitole necesare (monade , I/O etc) nu sunt incluse.  Erata si alte sugestii de imbunatatire... 

  • O introducere agreabila in Haskell traducerea celebrului "A Gentle Introduction In Haskell - o lucrare clasica pe care incercam sa v-o oferim in traducere. NOU : Datorita felului cum se puncteaza asemenea activitati la Universitatea Bacau, impartind punctajul la numarul autorilor si netinind cont de faptul ca versiunea romaneasca a unei carti libere trebuie integral rescrisa probabil acest proiect va fi amanat ca fiind neprioritar. Ne ajuta cineva ?