Ro/Haskell

From HaskellWiki
Revision as of 20:41, 11 December 2006 by Ha$kell (talk | contribs)
Jump to: navigation, search
Haskell - Un limbaj functional pur

Haskell este un limbaj de uz general, din categoria limbajelor functionale pure (fara instructiuni imperative sau producatoare de efecte laterale). Foloseste Lazy Evaluation.Beneficiaza de un sistem de tipuri revolutionar, cu tipuri polimorfice si clase de tipuri. Permite programarea cu clase si instante de clase definite utilizator. Are o sintaxa bidimensionala (bazata pe notiunea de Layout). Sintaxa bidimensionala face programele mult mai clare decat echivalentele lor in LISP (netipizat si cu multe paranteze: LISP = Limbajul InSuportabilelor Paranteze) sau cele in Scheme or ML. Alte plusuri sunt tipizarea stricta, existenta monadelor si a do-notatiei (o scriere cvasi imperativa posibila intr-un limbaj functional pur) precum si existenta listelor infinite si a "multimilor ordonate" definite descriptiv, numite in manualele de Haskell (in limba engleza) "list comprehensions".

Productivitatea programarii in Haskell este net superioara altor limbaje, un algoritm Quicksort scriindu-se in doar 3-4 linii de program.

Exista o multime de compilatoare si interpretoare pentru Haskell si sunt disponibile gratuit: Hugs (interpretor), GHC (compilator), Hellium (mediu de instruire) si altele.

Despre Haskell dorim sa prezentam

O prezentare a limbajului Haskell din punctul de vedere al unui specialist in Limbaje Formale.
Un capitol dintr-o viitoare carte de Dan Popa. (166643 bytes) - download "De ce Haskell ?"

 • Alte capitole de manual - in pregatire
 • Utilizarea ca instrument de realizare a interpretoarelor: Datorita modului atat de simplu in care se pot defini in Haskell elementele unui translator limbajul Haskell se recomanda de la sine ca un DSL (domain specific language) pentru realizarea interpretoarelor si compilatoarelor. Astfel, in Haskell se definesc foarte usor:
  • Textul de intrare vazut ca string si simultan ca lista de caractere (in Haskell tipul String avand ambele semnificatii)
  • Atomii lexicali sunt recunoscuti de parsere specializate, deja existente in biblioteci cum sunt ParseLib si Parsec (sau altele ...)
  • Gramaticile, inclusiv cele ambigue sunt imediat transcrise (in asa-zisa do-notatie) sub forma unor secvente de parsere corespunzatori neterminalelor gramaticii. Alternativa "|" beneficiaza de un operator special (+++ in ParseLib) Suportul teoretic, structura algebrica ce permite combinarea efectelor parserelor este Monada Parserelor.
  • Arborii sintactici, inclusiv cei polimorfici, se transcriu imediat in Haskell folosind declaratia "data" (destinata tipurilor utilizator). Descrierea structurilor de date pentru reprezentarea arborilor sintactici se poate face pe unul - doua -trei randuri. Deoarece in Haskell la o declaratie "data" se poate adauga "deriving Show", noul tip de date va fi implicit inzestrat cu functie de afisare, pe care programatorul nu mai este obligat s-o scrie el. Simpla modificare a declaratiei "data" a arborilor modifica automat (transparent) functia de afisare. Ideal pentru realizarea prototipurilor.
  • Semantica se poate transcrie in do-notatie, dar folosind de obicei o alta monada decat monada parserelor. Nu sunt necesari operatori specializati pentru lifting-ul functiilor uzuale in universul monadei, asa cum se proceda pe vremea cand Espinosa scria la teza sa de doctorat, celebra teza despre "Semantic Lego". Descarcati de aici Transcrierea_semanticii_in_do_notatie.pdf un capitol dintr-o carte de Dan Popa, destinat a introduce cititorul in tehnicile de exprimare a semanticilor in do-notatie(163KB, MIME type: application/pdf). Dovedeste totodata superioritatea Haskell-ului asupra altor limbaje functionale mai vechi (LISP,SCHEME), in priviinta posibilitatilor de a transcrie semantici in el si explica necesitatea indeplinirii Legilor Monadei.
  • Prelucrarile recursive de arbori atat de necesare la parcurgerea arborilor, la listarea unui arbore sintactic (pretty printing) se scriu imediat deoarece Haskell permite definirea de functii recursive, ca succesiuni de ecuatii.
 • Intrebarile incepatorului - pentru cei care aud prima oara de Haskell

Interpretoare si compilatoare disponibile - pagini in engleza

Lucrari in limba romana

 • Cum puteti scrie un mic asamblor adaptabil in Haskell 98:Popa, Dan; An assembler in a nutshell - Proceedings of the 30th annual Congress of The American-Romanian
  Academy of Art and Sciences (ARA), Academia de Studii Economice din Moldova,
  2005, p. 196-198 x 2 coloane, ISBN 9975-75-313-2 Versiunea in limba romana a lucrarii, in format de capitol de carte. Bibliografia nu este inclusa dar notiunile
  folosite sunt notiuni fundamentale de teoria categoriilor care pot fi gasite
  in orice carte de Teoria Categoriilor.


Carti in pregatire

 • Translatoare scrise in Haskell 98 pentru securizarea sistemelor on-line
  DRAFT-ul unui manual despre Haskell si folosirea lui la 
scrierea unor translatoare utile in securizarea sistemelor on-line. Util
deocamdata ca manual de initiere in Haskell desi unele capitole necesare (monade , I/O etc)
nu sunt incluse. Erata si alte sugestii de imbunatatire...
 • O introducere agreabila in Haskell traducerea celebrului "A Gentle Introduction In Haskell - o lucrare clasica pe care incercam
  sa v-o oferim in traducere.

NOU : Datorita felului cum se puncteaza asemenea
activitati la Universitatea Bacau, impartind punctajul la numarul autorilor si
netinind cont de valoarea cartii sau de faptul ca versiunea romaneasca a unei carti libere trebuie
integral rescrisa probabil acest proiect va fi amanat ca fiind neprioritar.
Pacat :(