Ro/Haskell/Limbaje formale

From HaskellWiki
< Ro/Haskell
Revision as of 08:23, 6 October 2008 by Ha$kell (talk | contribs) (Course: Formal languages and Automata with Haskell. Plan, References etc)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Haskell - Un limbaj functional pur

Folosim Haskell in cadrul lucrarilor de laborator si seminariilor de la Cursul de Limbaje Formale de la Universitatea din Bacau.
(Si nu numai noi ... asa ca mai astept sa se completeze niste pagini web ))!!!
De ce Haskell pentru limbaje formale ? Haskell este cel mai productiv limbaj functional ! Haskell este limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire. El este folosit la productia de limbaje (DSL-uri cum este Rodin).
Iar procesarea structurilor cu substructuri are o sumedenie de alte aplicatii: proiectare automata de scheme electronice, V-am starnit curiozitatea ? Cititi: Intrebarile incepatorului. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008). Vedeti si Stiri Ro/Haskell


Limbaje formale

Programa de mai jos urmeaza indeaproape jurnalul unui an precedent. In schimb bibliografia s-a actualizat. Vedeti si la Biblioteca.



Prezentarea motivatiilor existentei unui asemenea curs am facut-o la seminarul nr. 1, desfasurat (cf. orarului) inaintea cursului. (Anul scolar nu a inceput luni.)


Avertisment: Cursul va fi impartit in doua serii de expuneri, (thread-uri) interclasate. Din acest motiv este perfect posibil ca cele doua ore ale sale sa aiba grade de dificultate diferite. In aceste conditii plecarea de la ora a II-a pe motiv ca: Stiu ce se face la cursul de azi, ca am vazut la prima ora - este o atitudine nepotrivita. Riscati sa pierdeti chiar chestiile interesante.

. Cursul nr. 1

6 oct (2008)

Ora I: Notiuni matematice preliminare. Lista notiunilor inspirata de volumul Limbaje Formale si acceptori de Gabriel Orman. Incepem cu notiuni de Teoria Multimilor. Multimi, implicite, explicite, cu un element, vide, cardinal, submultime, reuniune, reuniunea unei familii de multimi, reuniunea unei familii indexate de multimi, intersectie, multimi disjuncte, familie disjuncta de multimi, complementara, proprietati algebrice, diferenta de multimi, relatiile lui DeMorgan, diferenta simetrica, produsul cartezian samd.

Ora aIIa: Interpretoare, o privire de ansamblu, tipuri de interpretoare. Interpretorul direct al atomilor lexicali, interpretorul cu executie directa, interpretorul bazat pe compilare directa si interpretare de bytrecode, interpretorul cu executie pe arborele sintaxei abstracte, interpretorul bazat pe compilare de arbore si interpretare de bytecode, altele. (Continuarea acestui subiect se va prezenta in cursul al II-lea).


. Cursul nr. 2

...

Bibliografie neterminata :) 1. Limbaje Formale si Acceptori de Gabriel Orman ... va urma. 2. Limbaje Formale si Teoria Automatelor de Grigor Moldovan, Edusoft, 2005 3. Practica interpretarii monadice de Dan Popa - vedeti la stiri. 4. Introducere in Haskell 98 prin exemple.

Cartile se gasesc la Biblioteca si la Anticariat. (real si virtual) Reveniti cu Back pe pagina principala.


Pagina este in dezvoltare. (inceputa pe 6 oct 2008)