Personal tools

Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell

From HaskellWiki

< Ro/Haskell(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
m (Adaugat link-uri ''back''.)
m
Line 1: Line 1:
 +
[[Category:Ro]]
 +
[[Image:Haskelllogo-small-flag-RO-8.jpg|center|Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line]]
 +
 
==. Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line  ==
 
==. Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line  ==
 
Nici nu va inchipuiati cate materiale exista pe Internet. Voi incerca sa intretin o lista de carti si articole  disponibile pe Internet, in format PDF sau macar sa indic pe cele mai valoroase. [[Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell]]
 
Nici nu va inchipuiati cate materiale exista pe Internet. Voi incerca sa intretin o lista de carti si articole  disponibile pe Internet, in format PDF sau macar sa indic pe cele mai valoroase. [[Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell]]
Line 22: Line 25:
 
<br>
 
<br>
  
* Un tutorial valoros, clasic, despre folosirea si implicatiile existentei functiilor ''fold''  este (se putea gasi) aici:[http://www.cs.nott.ac.uk/~gmh/foldl.pdf  A tutorial on the universality and expressiveness of fold ]- by Graham Hutton, Univ. of Nottingham, UK. face parte din setul de materiale didactice ale cursului de Programare Functionala.  
+
* Un tutorial valoros, clasic, despre folosirea si implicatiile existentei functiilor ''fold''  este (se putea gasi) aici:[http://www.cs.nott.ac.uk/~gmh/foldl.pdf  A tutorial on the universality and expressiveness of fold ]- by Graham Hutton, Univ. of Nottingham, UK. face parte din setul de materiale didactice ale cursului de [[Programare functionala]]. <br>
<br>
+
  
 
* Simon P.J. - you know who - Haskell Report [http://www.haskell.org/definitions/haskell-98-report.pdf - <Download> Haskell Report.] Atentie, volumul este pentru programatorii avansati si pentru curiosii care doresc detalii exacte despre limbajul in sine. <br>
 
* Simon P.J. - you know who - Haskell Report [http://www.haskell.org/definitions/haskell-98-report.pdf - <Download> Haskell Report.] Atentie, volumul este pentru programatorii avansati si pentru curiosii care doresc detalii exacte despre limbajul in sine. <br>

Revision as of 16:51, 5 October 2008

Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line

Contents

1 . Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line

Nici nu va inchipuiati cate materiale exista pe Internet. Voi incerca sa intretin o lista de carti si articole disponibile pe Internet, in format PDF sau macar sa indic pe cele mai valoroase. Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell

 • Ca introducere cititi tot ce gasiti sub titlul "A History of Haskell".
 • "A Gentle Introduction to Haskell O lucrare celebra scrisa de o echipa absolut remarcabila. Daca nume ca Los Alamos Lab. si Yale Univ. va spun ceva :) Este atat de cunoscuta incat i se spune doar "Gentle".
  Daca stiti limba franceza mai bine decat limba engleza descarcati versiunea de aici produs al unei echipe din grupul Fr/Haskell, document pe care l-am pus in format pdf dupa o ultima corectura.
  Daca doriti sa contribuiti la traducerea ei in limba romana mergeti la pagina principala Ro/Haskell apoi la cea cu Traduceri si Voluntariat.
 • O prezentare magnifica a monadei de I/O, a abordarilor concurentei, exceptiilor si a altor elemente utile practicianului (apeluri de functii de I/O ale sistemului de operare) gasiti in fascinanta expunere "Tackling the Awkward Squad:..." de Simon Peyton Jones. Neaparat de citit.
 • The Haskell Road to Logic, Maths and Programming by Kees Doets and Jan van Eijck are de catva timp o pagina web de reclama :( dar cu niste surse :) in Haskell aici. Vi se permite sa descarcati un fisier postscript GZip-at direct de aici. S-ar putea sa nu-i impresioneze pe cei ce studiaza "Computer Science". Dar niste mici exemple :) in Haskell tot gasiti.
  NOU:Acum puteti obtine intreaga carte prin download. - <Download> The Haskell Road to Logic, Maths and Programming Cartea nu solicita un asa grozav back-ground matematic si este scrisa in stil accesibil, literate-Haskell.
 • "Pure Functional Parsing - an advanced tutorial" de Peter Ljunglöf. Cred ca poate fi considerata acum o lucrare clasica. Ideala pentru cei care se ocupa de limbaje formale si parsere in Haskell. Probabil dupa ce o veti citi veti renunta la a demonstra cum anumite limbaje nu sunt independente de context preferand abordarea mai constructiva care prezinta arata felul cum se scriu parserele respective. Nu uitati: combinatorii de parsere sunt un instrument mai puternic de recunoastere a limbajelor decat gramaticile independente de context. - Pure Functional Parsing - an advanced tutorial: download de aici De exemplu felul cum limbajul "a la n, b la n, c la n" cat si limbajul cuvintelor duplicate pot fi usor acceptate de parsere create folosind combinatorii de parsere [il gasiti la 2.6.1 pg 21 din capitolul 2.]


 • Functional Programming "Programare Functionala" de Jeroen Fokker, 1995. (in engleza, 153 pages, 600 KB). Un manual de programare functionala cu exemple rulabile sub Gofer (cel care a precedat interpretorul Hugs pt. Haskell). Lipsesc capitolele 6 si 7. Hugs difera de Gofer asa ca merita sa testati aceste exemple daca predati Haskell folosind Hugs sau GHC. Ce merita sa cititi din ea aflati de aici.


 • Simon P.J. - you know who - Haskell Report - <Download> Haskell Report. Atentie, volumul este pentru programatorii avansati si pentru curiosii care doresc detalii exacte despre limbajul in sine.
 • Simon P.J. - you know who - Haskell 98 The Revised Report - Haskell 98 The Revised Report. Atentie, volumul este pentru programatorii avansati si pentru curiosii care doresc detalii exacte despre limbajul in sine.

2 . Alte surse de articole si materiale despre Haskell

O sursa de articole valoroasa este si site-ul Citeseer.Il gasiti cu Google, daca nu-i tineti minte adresa. Mai nou exista si un CiteseerX, in faza beta.

3 . Mini biblioteca de grafica in Haskell cu Open GL

[august 2008] Este disponibil de catva timp urmatorul volum despre vizualizarea rezultatelor aplicatiilor folosind Open GL in Haskell. Autorul l-a prezentat sub un titlu ambitios: Breautifull Code. De altfel imaginile generate merita aprecierea de "beautifull". <Download> al acestui volum de grafica in Open GL si Haskell. Link extern  !


4 . Sala de lectura: Merita sa cititi !

Se spune despre carti ca ajung sa fie citite in intregime destul de rar. Despre o carte se spune ca este buna daca ea contine ceea ce stii deja. Altfel n-o poti aprecia. Asa ca o vei citi, probabil, tot selectiv. Ce merita sa cititi aflati de aici. Lista va trebui completata, au aparut multe materiale noi.


Pagina in dezvoltare.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.