Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell

From HaskellWiki
< Ro/Haskell
Revision as of 04:42, 20 August 2008 by Ha$kell (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

. Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line

Nici nu va inchipuiati cate materiale exista pe Internet. Voi incerca sa intretin o lista de carti si articole disponibile pe Internet, in format PDF sau macar sa indic pe cele mai valoroase. Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell

  • Ca introducere cititi tot ce gasiti sub titlul "History of Haskell".
  • "A Gentle Introduction In Haskell O lucrare celebra scrisa de o echipa absolut remarcabila. Daca nume ca Los Alamos Lab. si Yale Univ. va spun ceva :)
    Daca stiti limba franceza mai bine decat limba engleza descarcati versiunea de aici produs al unei echipe din grupul Fr/Haskell, document pe care l-am pus in format pdf dupa o ultima corectura.
  • YAHT - Celebra carte "Yet an other Haskell Tutorial" - Download YAHT Incercati si la http://darcs.haskell.org/yaht/yaht.pdf
  • O prezentare magnifica a monadei de I/O, a abordarilor concurentei, exceptiilor si a altor elemente utile practicianului (apeluri de functii de I/O ale sistemului de operare) gasiti in fascinanta expunere "Tackling the Awkward Squad:..." de Simon Peyton Jones. Neaparat de citit.
  • The Haskell Road to Logic, Maths and Programming by Kees Doets and Jan van Eijck are de catva timp o pagina web de reclama :( dar cu niste surse :) in Haskell aici. Vi se permite sa descarcati un fisier postscript GZip-at direct de aici. S-ar putea sa nu-i impresioneze pe cei ce studiaza "Computer Science". Dar niste mici exemple :) in Haskell tot gasiti.
  • Despre Hugs la http://cvs.haskell.org/Hugs/downloads/hugs.pdf
  • "Pure Functional Parsing - an advanced tutorial" de Peter Ljunglöf. Cred ca poate fi considerata acum o lucrare clasica. Ideala pentru cei care se ocupa de limbaje formale si parsere in Haskell. Probabil dupa ce o veti citi veti renunta la a demonstra cum anumite limbaje nu sunt independente de context preferand abordarea mai constructiva care prezinta arata felul cum se scriu parserele respective. Nu uitati: combinatorii de parsere sunt un instrument mai puternic de recunoastere a limbajelor decat gramaticile independente de context. - Pure Functional Parsing - an advanced tutorial: download de aici De exemplu felul cum limbajul "a la n, b la n, c la n" cat si limbajul cuvintelor duplicate pot fi usor acceptate de parsere create folosind combinatorii de parsere il gasiti la 2.6.1 pg 21 din capitolul 2.
  • "Grammars and Parsing" de Johan Jeuring si Doaitse Swierstra a fost/este disponibila la:- Download! Cititi din ea neaparat capitolele urmatoare: Ce merita sa cititi aflati de aici. Incep sa o consider deja clasica, buna pentru un curs de initiere in domeniu, Au aparut si lucrari mai... moderne.
  • Functional Programming "Programare Functionala" de Jeroen Fokker, 1995. (in engleza, 153 pages, 600 KB). Un manual de programare functionala cu exemple rulabile sub Gofer (cel care a precedat interpretorul Hugs pt. Haskell). Lipsesc capitolele 6 si 7. Hugs difera de Gofer asa ca merita sa testati aceste exemple daca predati Haskell folosind Hugs sau GHC. Ce merita sa cititi din ea aflati de aici.
  • Un tutorial valoros, clasic, despre folosirea si implicatiile existentei functiilor fold este (se putea gasi) aici:A tutorial on the universality and expressiveness of fold - by Graham Hutton, Univ. of Nottingham, UK. face parte din setul de materiale didactice ale cursului de Programare Functionala.
  • O sursa de articole valoroasa este si site-ul Citeseer.Il gasiti cu Google, daca nu-i tineti minte adresa.


. Sala de lectura: Merita sa cititi !

Se spune despre carti ca ajung sa fie citite in intregime destul de rar. Despre o carte se spune ca este buna daca ea contine ceea ce stii deja. Altfel n-o poti aprecia. Asa ca o vei citi, probabil, tot selectiv. Ce merita sa cititi aflati de aici. Lista va trebui completata, au aparut multe materiale noi.