Personal tools

Rodin/News

From HaskellWiki

< Rodin
Revision as of 20:58, 16 October 2009 by Ha$kell (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search

Stirile lunii - Limbajul Pseudocod Rodin

Engleza3.JPG


RodinExp12.jpgRodinExp12.jpg
17oct 2009 : Am inceput un an universitar nou, de lucru, cu Rodin. Limbajul Rodin a ajuns la versiunea cu nume de cod Experiment Exp12. Ne ajuta studentii sectiei de Matematica de la Univ. din Bacau. Vor deveni ei si niste buni profesori de informatica ? Oricum cursurile la care se preda Rodin au inceput si contin si elemente de strategie didactica. Vom publica, speram, in curand noi exemple de programe. Planul ar fi sa urmam ghidul de predare al unui limbaj imperativ din acel unic manual de Oberon-2... draft disponibil de aici din Germania de pe site-ul comunitatii de Oberon-isti. Stiati ca acest manual a fost, probabil, primul in care se vorbea despre Haskell, la noi in tara ?


RodinExp12.jpg
22 sept 2009 : O echipa din catedra de specialitate de la Colegiul Henri Coanda din Bacau, ajutata de un inimos administrator de sistem care s-a implicat in instalari, Radu Preda, si-a anuntat intentia de a folosi Limbajul Pseudocod Rodin impreuna cu IDE-ul Total Edit la predarea lectiilor de clasa a-IX-a la obiectul specific - algoritmica. Instalarile de test au decurs cu succes conform indicatiilor de pe site.


RodinExp12.jpg

sept 2009 : Desi au fost unele nelamuriri privind oportunitatea unui curs de Fundamentele Programarii la Univ. din Bacau, curs la care anul trecut am predat si Rodin, in final perspectiva pragmatica de a oferi viitoriloir profesori de matematica si abilitatea de a preda algoritmistica si notiunile fundamentale de limbaje de programare a invins. Universitatea din Bacau va pregati in continuare profesori de matematica cu aceste abilitati suplimentare de a cunoaste/preda Fundamentele Limbajelor de Programare, deci capabili sa completeze o norma de matematica cu unele (n-am scris "cu orice") obiecte de informatica. Daca nu apar alte incidente, cursul se va tine ca si in anul trecut, credem noi, poate chiar in aceleasi sali.


RodinExp12.jpg

9 sept 2009 In corpul C al Univ. din Bacau, linga Liceul Pedagogic si intrarea in parcul Cancicov, in sala unde se desfasoara sectiunea INFORMATICS a ICMI-2 2009 va fi prezentat de Dan Popa un set de comunicari despre limbajul Rodin - atat la nivel de utilizare cat si la nivel tehnic/teoretic. Ora estimata: 14:45 - 15:30 - probabil in jurul orei 15. Asteptam si profesorii de informatica de la licee.


RodinExp12.jpg
29 august 2009: Programe cu instructiunea de selectie generalizata

 
dupa <exp> alege {
  cazul ...: <com>;
  cazul ...: <com>;
  cazul ...: <com>;
  ...
  cazul ...: <com>; 
}

documentatie, indicatii pt a face un IDE din TotalEdit si operatori logici mai buni implementati in Rodin ExperimentExp12. Totul intr-o singura arhiva. Am mai inclus lucrarea in engleza continand descrierea limbajului. Acum sunt si vectorii prezentati acolo, dar nu si instructiunea de selectie generalizata. Ca de obicei exemplele noi sunt , fireste, in directorul corespunzator din arhiva: dupa_alege_cazul. Download faceti de pe pagina: Rodin/Download . Upgradati acum daca ultima dvs. versiune este mai veche de 29 august 2009 !.


Rodinv08e.gif

24 august 2009 Programe,un joc cu numere, documentatie, indicatii pt a face un IDE si operatori logici la Rodin ExperimentExp11 , totul intr-o singura in arhiva. Am mai inclus lucrarea in engleza cu descrierea limbajului desi nu sunt vectorii prezentati acolo. exemplele cu vectori sunt , fireste, in directorul vectori din arhiva. Rodin/Download Upgradati acum daca ultima dvs. versiune e mai veche de 24 august 2009 !.


Rodinv08e.gif

16 august 2009 Un joc cu numere in plus in arhiva si micul bug de la operatorii > si < in sfarsit rezolvat. Nu am mai inclus lucrarea in engleza cu descrierea limbajului. Upgradati acum daca ultima dvs. versiune e mai veche de 15 august !.


Rodinv08e.gif

14 august 2009 Limbajul Pseudocod Rodin a venit la revizia de vara. :) L-am demontat bucati bucatzele si l-am montat la loc. Cateva bucati au ramas evident pe afara: functiile anonime ... in vederea reverificarii lor. Nume de cod: ExperimentExp10 din 12-14/08/2009. Detalii. Descarcati-l din pagina Rodin/Download. In final a rezultat un Rodin

 • pentru Windows, compilat pe un Vista nou instalat,
 • Verificat antivirus
 • cu mesaje de eroare mai clare,
 • cu instructiunile programarii structurate implementate
 • cu vectori unidimensionali.
 • cu exemple puse frumos in dosare, pe categorii de instructiuni
 • cu o lucrare inclusa in arhiva (eng. deocamdata)

Bun de folosit pentru a ajunge cu predarea la vectori. Atentie:

 • Secventele nu mai au ; inainte de acolada.
 • Functiile anonime nu sunt inca (re)implementate
 • Operatorii && (SI) , || (SAU) nu-s implementati, scuze...

era o treaba minora depasita ca prioritate de cele majore.

 • Nu mai incape pe o discheta
 • Sintaxa seamana dar totusi NU ESTE ca in programele si documentele de la Minister. Iar Rodin Minister Edition este doar proiect neinceput.
 • Dupa > si < nu se pune spatiu. Bug minor.Rodinv08e.gif

8 august 2009 Limbajul Pseudocod Rodin a venit la revizia de vara. :) L-am demontat bucati bucatzele si l-am montat la loc. Cateva bucati au ramas evident pe afara: vectorii, functiile anonime ... in vederea reverificarii lor. Nume de cod: ExperimentExp8 din 8/08/2009. Detalii. Descarcati-l din pagina Rodin/Download. In final a rezultat un Rodin Stabil, cu mesaje de eroare clare. Bun de folosit inainte de a ajunge cu predarea la vectori. Atentie: Secventele nu mai au ; inainte de acolada. O buna ocazie de a discuta cu invataceii diferenta dintre {...} din C si begin ... end din Pascal. Si daca intr-un limbaj anume ; este terminator sau separator de instructiuni.


Rodinv08e.gif

14 aprilie 2009
Profesorii care au participat la perfectionarea didactica folosind Limbajul Pseudocod Rodin sunt rugati sa trimita portofoliile de programe. Formatul electronic il puteti trimite la adresa popavdan pe serverele Yahoo din domeniul com(un). Sau la danvpopa la serverul nostru din domeniul Universitatii din Bacau (ub), din Romania (ro).


Rodinv08e.gif

22 martie 2009
Am testat Rodin2009e folosind cateva exemple din cartea Pascalul mileniului al III-lea rescrise in Rodin. Au functionat, inclusiv programele cu dangling else unde altfel-ul suspendat a fost asociat corect cu bucla interioara.


Rodinv08e.gif

14 martie 2009
<Download> Rodin2009e-Linux.zip cu exemplul privind numerele Pitagoreice. Versiunea 2009e pentru Linux.

Testand un alt algoritm (ceva mai complex - cu 3 bucle pentru imbricate) pentru generarea tripletelor de numere pitagoreice am notat cateva observatii despre Rodin/BuclePentru. Pe scurt: Erorile de sintaxa care apareau ca fiind semnalate LA INCEPUTUL buclei pentru sau al structurii alternative daca erau de fapt localizate in interiorul structurii. Este cel putin ciudat, deoarece compilatoarele semnaleaza o eroare DUPA locul unde apare ea. Rodin 2009e si precedentele o semnaleaza la inceputul structurii ! :) Detalii: Rodin/BuclePentru. De fapt Rodin este altfel construit decat se invata la cursurile de compilatoare si interpretoare. Si este bazat pe Haskell, un limbaj pur, cu lazy evaluation, in care ordinea executiei este alta decat ne-am astepta.


Rodinv08e.gif

8 martie 2009
<Download> Rodin2009e.zip cu exemple mai multe in arhiva. Versiunea 2009e.


Rodinv08e.gif

8 martie 2009 Am inceput testarea variantelor Rodin2009 pe seturi de programe (prelucrare batch) cu speranta de a le gasi pe cele care nu ruleaza corect. Rodin se apropie de o anumita ...maturitate. Exemple aici: /Ro/PRodin/2009abcd <Download> Rodin2009e.zip cu exemple mai multe in arhiva. Versiunea din 8 martie 2009. (2009e)


Rodinv08e.gif

6 martie 2009 Inca mai sunt mici bug-uri in sursa. De exemplu n-a mai mers "citeste x;" - citirea variabilelor simple. Mai lucram...inclusiv la if si dangling else. Nu uitati ca Rodin este de fapt un experiment de scriere a unui limbaj in alta maniera decat cele obisnuite. Asa ca mai pot apare surprize.


Rodinv08e.gif

4 martie 2009 Am compilat RodinV082b-Plus si cu GHC sub Linux. Daca sunt doritori voi upload-a binarul (Pentru Fedora 10 Linux.)


Rodinv08e.gif

3 martie 2009 Experimentul V082d a incetat. Beta testerii au considerat ca este pur si simplu mai bun RodinV082b, motiv pentru care am revizuit inca o data codul si a rezultat RodinV082b - Plus. (V0.82b Plus acum - 1/3/2009 Cu vectori ! Testati cu grija! <Download> Rodinv082bPlus.zip cu exemple cu vectori in arhiva. )


Rodinv08e.gif

1 martie 2009 Considerati varianta V082D istorie.(V0.82d acum - 1/12/2008 Cu vectori ! Experimental ! Testati cu grija! <Download> RodinV082d-selsort.zip )


Rodinv08e.gif

1 dec 2008 Am sarbatorit ziua nationala prin munca, in cel mai clasic stil cu putinta. Oricum, in cursul saptamanii nu mai ramane timp pentru prea multe testari ale software-ului. O varianta RodinV082d (Versiune experimentala !) este inclusa in arhiva produsa in acea zi. Upgrade doar daca doriti sa testati programe cu vectori. <Download> RodinV082d-selsort.zip O anumita oboseala incepe sa-si arate coltii, dupa 10 saptamani cu incarcare 400%. (La acelasi salariu de baza!) Multumesc inca o data celor care au trimis CD-uri cu programe Rodin la testare.


Rodinv08e.gif

28 nov 2008 Am primit de la - sa-i spunem - Criss 88 - o serie de programe in Rodin, pe CD. Sper sa alcatuiesc din ele o pagina separata. Ro/PRodin/Criss88 Ne vor fi de mare folos la testarea versiunii urmatoare. Exemplele sunt recomandate pentru RodinV082b sau RodinV082c.


Rodinv08e.gif

19 nov 2008 Beta: Vectori undimensionali implementati la versiunea RodinV082b. Upgrade doar daca doriti sa testati programe cu vectori. <Download> RodinV082b.zip Upgradati acum! Verificati antivirus executabilul din arhiva ! Limitare: Instructiunea "citeste v[e]" pentru citiri de vectori nu este implementata.Dam detalii pe pagina Ro/Rodin/Workaround.Rodinv08e.gif

18 nov 2008 Seara de testare a vectorilor unidimensionali asa cum sunt in RodinV082b. Echipa de beta testeri a gasit ca nu este implementata instructiunea "citeste v[x]" pentru citirea vectorilor. Vedeti o solutie provizorie la Ro/Rodin/Workaround.


Rodinv08e.gif

14 nov 2008 Brainstorming incercat si cu studentii sectiei de la IT anul al IV-lea de la Universitatea Bacau. Tema: Left-expresii in Rodin. Multi studenti venisera prima oara la seminar. Doar trei s-au afirmat. Zi cu ghinion. Era 14.


Rodinv08e.gif

13 nov 2008 Brainstorming si discutii interesante cu studentii sectiei de Matematica-Informatica de la Universitatea Bacau. Tema: Left-expresii in Rodin. S-au propus reguli de gramatica pentru o eventuala implementare. Intalnire reusita. Zi norocoasa. De 13.Rodinv08e.gif

10 nov 2008 Vectori undimensionali la RodinV082b. Upgrade obligatoriu daca doriti sa testati programe cu vectori. <Download> RodinV082b.zip 4 exemple mici , cu vectori sunt in arhiva.Rodinv08e.gif

8 nov 2008 Puteti gasi usor pagina Limbajului Pseudocod Rodin scriind pur si simplu Limbaj Pseudocod in campul Search de la motorul de cautare Yahoo. Azi 8 nov 2008 era usor de gasit, fiind primul din circa 1000 de intrari. Daca il cautati cu Google il veti gasi pe pagina a II a, insa , nu pe prima.Rodinv08e.gif

5 nov 2008 Seara de testare pentru RodinV081. Subiectul 1: Instructiunea "daca ... atunci ... altfel ...". Toate programele testate au functionat.

Subiectul 2: Bucle cu test initial si final. Am inceput cu exemplul clasic al sumei de numere dintr-un sir terminat cu zero. S-au dat indicatii si de metodica predarii buclelor, notiuni fundamentale.

Am primit cea mai frumoasa apreciere indirecta: Cineva (din motive evidente nu spun numele desi merita aplauze pentru sinceritate) a spus spontan, ceva care suna cam asa: Acum inteleg ceea ce nu intelegeam la liceu, despre limbajele de programare. Va multumesc calduros, voua, tuturor care ati participat.


Rodinv08e.gif

25 oct 2008 Pagina Rodin se apropie de download-ul / accesul numarul 700. (erau peste 696 mai inainte.)


Rodinv08e.gif

22 oct 2008 Am corectat instructiunea alternativa daca cu doua ramuri, atunci si altfel. Daca-ul cu o ramura nu e inca implementat. (Eventual puneti: text "Nimic de facut" pe ramura cealalta.)


Rodinv08e.gif

21 oct 2008 Seara de testare pentru RodinV08. Am gasit o serie de probleme la instructiunea daca, de altfel planificata pentru revizuire deoarece lipsea ”daca”-ul fara o ramura ”atunci”. Multumiri tuturor participantilor. Rodin va intra intr-o faza de testare intensiva.


Rodinv08e.gif

10 oct 2008 RodinV08 va functiona cu un editor extern, probabil Ultraedit si va folosi instructiunile anuntate „text” , „scrie”, „citeste”. La „tasteaza” am renuntat. Puteti incerca sa folositi si actualul RodinV07 impreuna cu Ultraedit, ar trebui sa functioneze macar programele fara instructiuni de intrare (deci cele fara ”tasteaza”). Incercati, merita !


 Rodinv08e.gif

oct 2008 DPPD Bacau a promis ca va acorda diplome profesorilor participanti la proiectul Rodin, pentru a confirma pregatirea acestora.


Rodinv08e.gifFindOnYahoo.jpg