De ce sa studiem tehnologii si limbaje deosebite ?

From HaskellWiki
Jump to navigation Jump to search
Haskell - Un limbaj functional pur

Contactul cu un limbaj de programare nou naste intrebari, mai ales cand este vorba de un limbaj atat de inovator. Cea mai buna cale de a va familiariza cu Haskell este sa conversati cu un interpretor, cum este Hugs. Sau sa folositi GHC si sa conversati cu GHCi (GHC Interactiv).

De ce sa studiem tehnologii si limbaje deosebite, Haskell sau Oberon sau Linux samd ?

. Ofera o crestere de salariu

Statisticile arata ca, in medie, cei care pe linga tehnologiile larg promovate (Windows (TM) , C , Java ...) stiu si alte tehnologii sau sisteme de operare alternative (ex. Linux, Python, etc) au salariile cu circa 30% mai mari. Procentul poate varia dar pentru orice patron care are o solutie client server cu server Linux si client Windows va fi mai economic sa angajeze un singur specialist in ambele platforme decat doi oameni.


. Maresc sansele de a accesa diferite job-uri

Exista posturi de la care candidatii au fost respinsi in deoarece nu cunosteau o tehnologie sau un sistem de operare mai rar folosit.


. Licentele libere avantajeaza

Existenta licentelor libere, BSD si similare (GHC si Haskell au asemenea licente BSD) avantajeaza atat angajatul cat si patronul:

  • angajatul poate obtine rapid si ieftind documentare si sprijin din partea comunitatii profesionale, inclusiv cod de aplicatii pentru a-l dezvolta
  • nu exista costuri de licentiere cand testati sau implementati o tehnologie noua
  • exista comunitati active care va sprijina
  • nu veti fi inlantuiti de un furnizor
  • costurile de pornire sunt mai mici

. DSL-urile maresc productivitatea

Limbajele specializate de programare, destinate anumitor sarcini profesionale, maresc productivitatea muncii. Ori Haskell este simultan un DSL si un limbaj de implementare a DSL-urilor. (DSL - domain small language). Este mult mai usor sa scrii o aplicatie - pe termen lung, fireste - daca dispui de un mic limbaj specializat pentru scrierea ei, in care ai comenzi puternice si adecvate. Si de ce nu ai scrie singur un asemenea mic limbaj, numit DSL (domain small language) ? Haskell iti permite asa ceva - ceea ce nici nu visai !!

. Ofera sanse mai mari de a gasi job-uri in strainatate

Deoarece programatori de C si Java sunt peste tot, sansele de a gasi un job in strainatate nu sunt de neglijat daca stiti tehnologii alternative.


. Ofera alta viziune

Spre deosebire de tehnologiile proprietare care incifreaza (vedeti Blaga :)) tainele lumii informatice, software-ul si sistemele de operare alternative va deschid noi porti de cunoastere. Sau va arata esenta dincolo de amanunte.

Desxpre limbaje se afirma (autor ??) ca un limbaj nou merita sa fie invatat daca iti schimba perspectiva asupra programarii, aducandu-ti noi concepte. Haskell este un astfel de limbaj novator. Linux este un asemenea sistem de operare aducator de noi cunostinte (si la propriu si la figurat).

. Ca sa evitam intamplari paguboase ca urmatoarea

La o universitate un lector a predat Oberon si Linux. Un cadru de conducere al facultatii tehnice i-a sugerat sa renunte la Oberon inlocuindu-l cu C sau ceva similar. O sefa de catedra i-a luat cursul de Linux inlocuindu-l cu unul de MS-DOS si altele facut de un onorabil conferentiar. Recent universitatea a primit de la o firma o propunere de contract sa dezvolte o solutie informatica, iar sumele nu erau neglijabile. Studiul problemei a aratat ca : - serverul sistemului era un Linux - limbajul de progaramare al unora din componentele tehnice era similar cu Oberonul.

Contractul era sa fie ratat.

Coincidentele cu situatii reale sunt sau nu intamplatoare dupa cum situatiile reale seamana sau nu cu cea descrisa si au inspirat sau nu descrirea de mai sus.

Fara comentarii.

BannerProLinuxAndHaskell.gif

La facultate poti invata unul din cele mai productive limbaje: Haskell.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la pagina principala Ro/Haskell.

<- Inapoi la inceputul paginii 'Intrebarile incepatorului Ro/Haskell'.


Link-uri : OK