Stiri Ro/Haskell-2010

From HaskellWiki
Jump to navigation Jump to search


Haskell-logo-60.gif

2010 iunie Copiilor si tuturor celor care primesc cadou o vacanta si doresc sa invete Haskell le poate fi de folos, atunci cand sunt undeva unde nu e Haskell instalat, interpretorul interactiv on-line de la: http://tryhaskell.org/

Totusi nu uitati de compilatorul GHC !- cu el se fac .exe-urile aplicatiilor serioase.


Haskell-logo-60.gif 2010 mai 29 In timpul grevei puteti citi o carte despre Haskell de exemplu clasica deja, Real World Haskell pe care o gasiti in format .pdf aici. Am inteles ca se vor da colocvii si examene dar nu se vor face ore in perioada grevei.Thanx Peter !


Haskell-logo-60.gif 2010 mai 23-25 Avem o noua pagina web dedicata automatelor adaptive finit deterministe, cu lucrari, prezentari, .pdf-uri si o copie a tezei de doctorat in care au fost incluse. Pagina: ADFA http://wiki.haskell.org/haskellwiki/ADFA

Haskell-logo-60.gif 2010 mai 25. Contorul de accese la pagina principala a proiectului interpretorului modular adaptabil Rodin a depasit numarul de 7300 accese.


Haskell-logo-60.gif 2010 mai 20: Parser Combinators Based Software Tools for Computer-Aided Teachiung of Foreign Languages. This paper concerning the implementations of some modular adaptable parsers for a subset of a natural language was presented at the 34th Anual Congres of the American Romanian Academy of Arts and Sciences by Dan Popa. (Available in Proceedings, pp 425-429) Here is a translated version of this paper. http://wiki.haskell.org/wikiupload/5/55/ARA2-paper-RO.pdf

Instrumente dedicate invatarii asistate de calculator a limbilor straine, bazate pe combinatorii de parsere. Aceasta lucrare destinata a incuraja dezvoltarea aplicatiilor pentru invatarea limbilor straine (aplicatii scrise in Haskell) a fost prezentata la al 34-lea Congres Anual al Academiei Romano Americane de Arte si Stiinte (ARA 2010) si a aparut in volumul "Proceedings" al acesteia. (indexat ISI). V-am tradus lucrarea si in limba romana. O puteti descarca de aici: http://wiki.haskell.org/wikiupload/5/55/ARA2-paper-RO.pdf

Haskell-logo-60.gif O a doua lucrare bazata pe Haskell, Adaptive DFA - The development of adaptable methods prezentata cu aceasta ocazie descrie implementarea in Haskell a nou descoperitelor ADFA-uri, Automate finit deterministe adaptive dar inca nu este disponibila, in traducere, ci doar in engleza.


2010 mai 16 Limbajul Rodin va avea un manual complet, care va fi redactat dupa modelul unui manual de limbaj Pascal, si va fi utilizabil la liceu. Se lucreaza la el.


2010 feb 14 Echipa care construieste compilatorul de Haskell va trece la o etapa in care codul generat va fi produs de un generator de cod propriu, modernizat. Eficenta castigata va avea un pret: Dispare optiunea de compilare care permitea sa generezi din Haskell cod C. Asa ca pastrati si o copie a vechiului compilator. Poate totusi doriti sa portati vreo aplicatie Haskell pe un mobil care are compilator de C. Detalii, in engleza, aici.


2010 feb 13 Un produs software bazat pe Haskell, limbajul Rodin are planificata o prezentare pentru profesorii de informatica din judetul Bacau, pe 26 feb 2010. Detalii pe pagina Rodin/News.


2010 feb 5 In ultima luna am lucrat la Univ. din Bacau (iar cativa studenti si-au incercat si ei puterile cu tema aceasta) la constructia unui compilator modular in Haskell. Dispunem deja de un demo. functional al acestuia, desi o serie de module inca nu sunt gata.


2010 feb 4 Dupa o serie de explicatii amanuntite s-a ajuns la scoaterea serverului de "paste" incriminat din DNS-ul universitar. Cel putin asa credem ca s-a procedat si ca urmare studentii nu mai pot exporta din Universitate, din laboratoare, programele scrise in Haskell . Multumiri administratiei internet pentru promptitudinea interventiei.


2010 feb 1-3 Reducerea semnificativa (la jumate) a numarului de cursuri si de laboratoare a dus la reducerea drastica a notelor studentilor. Nu mai avem o promovabilitate integrala la examenul de Programare Functionala in Haskell.


2010 ian 19 Incarcarea de cod proprietar in serverele de "Paste" fara acordul scris al proprietarului codului (intr-un caz concret editorul) duce la excluderea studentului din examen, sau la excluderea acesului sau la calculator si proba practica in cursul examenului. Am aplicat deja aceasta sanctiune la Univ. din Bacau.


2010 ian 18. Am completat pagina despre OpenGl in Haskell. Am testat exemplele RedBook transcrise in Haskell pe Ubuntu 9.10 Linux, dupa ce bineinteles am instalat ghc si tot ce trebuia pentru a lucra cu OpenGL, GLU,GLUT, FreeGlut si suportul pentru DRI. Vizitati: Ro/Haskell/OpenGL.


2010 ian 17. Am adaugat o pagina de unde puteti descarca o documentatie celebra despre Haskell. O gasiti la: http://wiki.haskell.org/haskellwiki/Haskell_98_Language_and_Libraries_The_Revised_Report


2010 ian 16. Am adaugat o pagina cu intrebari si raspunsuri depre vectori in Haskell. O gasiti la indexul Intrebarile incepatorului la litera V. Sub titlul Vectorii.


2010 ian 15. Contorul de accese la pagina principala a proiectului Rodin a depasit valoarea rotunda de 6000 de accese.


2010 ian 11. Undeva intre 12 dec 2009 si 11 ian 2010 contorul de accese la pagina principala a depasit valoarea rotunda de 25000 de accese.


working...