Personal tools

ADFA

From HaskellWiki

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Line 1: Line 1:
 
[[Category:Ro]]
 
[[Category:Ro]]
  
 +
<center>
 +
http://www.haskell.org/sitewiki/images/5/56/ADFA.png
 +
</center>
 
==. Ce sunt ADFA ? ==
 
==. Ce sunt ADFA ? ==
  

Revision as of 11:37, 26 May 2010


ADFA.png

Contents

1 . Ce sunt ADFA ?

Automatele finite deterministe adaptive sunt niste sisteme formate din matrice de multimi care se pot:

a) antrena prin prezentarea de atomi lexicali

b) exploata punandu-le sa recunoasca atomi lexicali similari cu cei cu care s-au antrenat, sau mai complexi dar care pastreaza aceleasi succesiuni de clase de caractere (cifre,litere, spatii etc).

Sunt o interesanta contribu]ie intr-un domeniu - teoria automatelor - considerat inchis de circa 30 de ani. Se pot considera la limita dintre doua domenii: teoria limbajelor formale si a automatelor si inteligenta artificiala.


2 . Aplicatiile ADFA

Sunt variate. Initial ADFA-urile au fost concepute de Dan Popa de la Univ. din Bacau (actualmente "Univ.Vasile Alecsandri" din Bacau) pentru a inlocui faza de proiectare a analizoarelor lexicale ale compilatoarelor cu o faza de antrenare a unor sisteme adaptabile/adaptive. Experimentul a reusit si au fost publicate o serie de lucrari, vedeti bibliografia.


3 . Bibliografie

1.Popa Dan; Adaptable Tokenizer for Programming Languages , Simpozionul International al Tinerilor Cercetatori, ASEM, Chisinau 2004, pg 55-57, ISBN 9975-75-239-x <DOWNLOAD> Draft despre Adaptive Automata Old file, check it, it may include old viruses !?!


2.Popa Dan ; Adaptive DFA based on array of sets, Studii si Cercetari Ştiinţifice, Seria Matematica, Nr 15 (2005) p 113-121, ISSN 1224 - 2519. Download a rebuilt .pdf file.


3.Popa Dan - Adaptive DFA–The development of adaptable methods, Proceedings of The 34th Annual Congress of the American Romanian Academy of Arts and Sciences (ARA), Presses Internationales Polytechnique, Montreal,Quebec ,2010, pp 421-424

Un capitol dedicat lor este inclus in teza de doctorat (de la UNIVERSITATEA "ALEXANDRU IOAN CUZA" DIN IASI FACULTATEA DE INFORMATICA) Metode si tehnici de realizare a interpretoarelor adaptabile , indrumata de Prof.Univ.Doctor.Habilitat.Dumitru Todoroi, Doctorand: Dan Popa. Este vorba de capitolul al X-lea care s-a adaugat la inceputul anului 2010 celor IX capitole prezentate la sustinerea in catedra din Oct.2009.


4 . Prezentari

.... Automate adaptive reimplementate in Haskell: ....


Pagina dedicata automatelor adaptive. In dezvoltare...