Difference between revisions of "Ce sunt Monad respectiv MonadPlus ?"

From HaskellWiki
Jump to: navigation, search
 
Line 1: Line 1:
 
*Teoreticianul va raspunde ca sunt doua clase predefinite.
 
*Teoreticianul va raspunde ca sunt doua clase predefinite.
*Practicianul programator va spune ca este vorba de Biblioteci Haskell care definesc structira algebrica (generica) de Monada. Programatorul va importa aceasta biblioteca atunci cand va avea de lucrat cu monade, de exemplu la scrierea interpretoarelor sau compilatoarelor.
+
*Practicianul programator va spune ca este vorba de Biblioteci Haskell care definesc structura algebrica (generica) de Monada (plural [[monade]]). Programatorul va importa aceasta biblioteca atunci cand va avea de lucrat cu [[monade]], de exemplu la scrierea interpretoarelor sau compilatoarelor.
  +
*Adeptul programarii imperative va spune ca monada de I/O este ceva ce se foloseste la scrierea secventelor de instructiuni in do-notatie.
 
*Matematicianul va spune ca Monada sau Tripleta Kleisli este o notiune din Teoria Categoriilor care apare si in anumite lucrari de topologie algebrica.
 
*Matematicianul va spune ca Monada sau Tripleta Kleisli este o notiune din Teoria Categoriilor care apare si in anumite lucrari de topologie algebrica.
*Monda poate fi inzestrata uneori cu un operator "+" ba chiar si cu un "zero" caz in care structura sa algebrica va avea mai multe proprietati.
+
*Monada poate fi inzestrata uneori cu un operator "+" ba chiar si cu un "zero" caz in care structura sa algebrica va avea mai multe proprietati. Un exemplu de monada cu "plus" si "zerou" este [[monada parserelor]].
  +
  +
(ultimul update 31.ian.2007)

Revision as of 19:37, 31 January 2007

  • Teoreticianul va raspunde ca sunt doua clase predefinite.
  • Practicianul programator va spune ca este vorba de Biblioteci Haskell care definesc structura algebrica (generica) de Monada (plural monade). Programatorul va importa aceasta biblioteca atunci cand va avea de lucrat cu monade, de exemplu la scrierea interpretoarelor sau compilatoarelor.
  • Adeptul programarii imperative va spune ca monada de I/O este ceva ce se foloseste la scrierea secventelor de instructiuni in do-notatie.
  • Matematicianul va spune ca Monada sau Tripleta Kleisli este o notiune din Teoria Categoriilor care apare si in anumite lucrari de topologie algebrica.
  • Monada poate fi inzestrata uneori cu un operator "+" ba chiar si cu un "zero" caz in care structura sa algebrica va avea mai multe proprietati. Un exemplu de monada cu "plus" si "zerou" este monada parserelor.

(ultimul update 31.ian.2007)