Personal tools

Distributii Linux de Download apreciate

From HaskellWiki

Revision as of 12:53, 30 July 2008 by Ha$kell (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search
Haskell - Un limbaj functional pur

Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in Robotica, sinteza de circuite electronice ...
V-am starnit curiozitatea ? Cititi: Intrebarile incepatorului. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008). Avem si Capitole de manual.


Haskell a fost ales de echipa Linspire ca limbaj de dezvoltare a aplicatiilor. Puteti dezvolta aplicatii sub Linux sau testa software Haskell pe Linux folosind urmatoarele distributii. Lista nu este nici pe de parte completa.


Contents

1

.

1.Mandrake Linux, (fosta Mandriva)

 • Mandriva 2007 - desi nu mai include Hugs puteti folosi binarele Hugs de la distributia Mandrake 10.0. CD-urile se pot gasi in colectia revistei CHIP , e vorba de CHIP Special 2004 cu Mandriva Linux 10.0. Nu uitati sa instalati in ordine (cu mc-ul) bibliotecile de pe CD-ul 1/3:
  • libreadline.so.4
  • libncurses.so.5
  • lbgpm.so.1 si abia apoi
  • hugs 98 de pe CD-ul 3/3

Cititi si intrebarile despre biblioteci de la pagina Intrebarile incepatorului. O alta varianta ar fi sa folosit unele rpm-uri GHC, cum este ghc-6.7.2.x86.rpm de la Open Suse Linux. Functioneaza bine GHCI, deci puteti face lectii interactive de Haskell cu ea. (totusi nu o recomandam prea calduros).

 • Mandrake 10.0 - include Hugs in format binar, gata de a fi instalat. In plus este si o buna platforma pentru laboratorul de Sisteme de Calcul cu Linux si nici nu solicita PC-uri puternice.
 • Mandriva 10.2 - desi nu mai include Hugs puteti folosi binarele Hugs de la distributia de mai sus (Mandrake 10.0). Nu uitati sa instalati si biblioteca libreadline.so.4 de pe CD-ul 1.

Nota: Mandriva Linux a scos din ce in ce mai multe soft-uri Haskell din distributia oferita la Download liber. Initial Mandrake 8.2 oferea GHC si HUGS. Apoi a ramas doar HUGS. Apoi n-a mai ramas nici Hugs. KDevelop-ul initial avea si plug-in-ul pentru programe in Haskell cu sablon de program cu tot ce trebuie. Ulterior , la Mandrake 2007 nu mai apare. Cu siguranta apare in distributia oferita contra cost :))


2 . Suse Linux (by Novell)

O alta varianta ar fi sa folosit unele rpm-uri GHC, cum este ghc-6.7.2.x86.rpm de la Open Suse Linux rulandu-le pe alte distributii care accepta respectivele pachete RPM.

 • Suse 10.x

Nu l-am testat

 • Open Suse 11.0 - O frumoasa distributie de Linux, rezonabil de rapida, consumatoare de resurse in proportii rezonabile. (Adica n-aveti nevoie de 2GB RAM pt a o rula.) Totusi aveti nevoie de un HDD de peste 4GB pentru a o incerca. Dezavantaj: OpenSuse nu mi-a permis implicit sa instalez decat un singur Windows Manager. Avantaj: Vine cu doua versiuni de KDE 3.5 si KDE 4.0, cu Gnome 2.22 si XFCE. Am regasit cu placere Moonson, Pidgin si Totem. Plus screensaverul Atlantis.

Despre Hasekell ? Ambele produse, Hugs si GHC 6.8.2 sunt disponibile pe site-ul distribuitorului de unde puteti descarca pachetele RPM corespunzatoare. - Cautati aici, site-ul OpenSuse.Org sectiunea cu pachete separate.

3 . PC Linux OS

 • PC Linux OS 9 si PC Linux OS 2007 - cu riscul de a gresi afirm ca Hugs era disponibil ca pachet de programe downloadabile de pe site-ul distributiei.

O distributie frumoasa rapida, derivata din Mandriva cu multe pachete pe un singur CD, bine comprimate. Preferata mea pentru lucrul Offline sau ca sistem multimedia. Din pacate are o comunitate de useri de wiki cam neprietenoasa.


4 . Ubuntu Linux (Canonical)

 • Ubuntu 6.06 include intre pachetele oferite prin site-urile distributiei si GHC. Nu l-am testat indeajuns incat sa-mi formulez o parere. Ideea de a descarca de pe un site si KDevelop si GHC la viteze mici (circa 10k/sec) nu surade nimanui. Promite totusi. Mesajul care descrie Haskell-ul din distriibutia Ubuntu il numeste simplu, din cate imi amintesc, "The Language". Cu majuscule.
 • Ubuntu 7.10 . Ar trebui sa puteti descarca Hugs si/sau GHC. Nu am testat.

5 . Gentoo Linux

 • Gentoo Linux.

6 . Debian

Distributiile derivate din Debvian au si ele (in general) printre instrumentele oferite diverse unelte Haskell: Compilatoare, interpretoare, generatoare de analizoare sintactice etc. Ar trebui mai multe amanunte.

Lista ramane deschisa. Exista si alte distributii Linux care includ Hugs sau mai puternicul GHC. De asemenea exista portari profesionale pe Solaris.


Pagina in dezvoltare atat vreme cat vor apare noi distributii.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro<= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.