Introducere in Haskell 98 prin exemple

From HaskellWiki
Revision as of 05:53, 21 June 2011 by Ha$kell (talk | contribs) ("Introducere în Haskell 98 prin exemple" de Dan Popa)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search


"Introducere în Haskell 98 prin exemple" de Dan Popa

ISBN 978-973-8934-48-1, EduSoft, 2007 (editura acreditata CNCSIS)
Cartea-lui-Dan-Popa-coperta-1.png

Pe aceasta pagina gasiti o colectie de capitole despre
programare functionala în Haskell folosind Hugs. O parte provin din procesul de elaborare al cartii
"Introducere în Haskell 98 prin exemple" început de Dan Popa în martie 2005.
iar alta parte din lucrari separat publicate la diferite manifestari stiintifice începind cu aprilie 2005.

NOU: Datorita faptului ca revista MyLinux nu mai exista si drepturile de autor ale articolului s-au reintors la autor, am decis sa publicam acest prim articol despre Haskell, rezultat al discutiilor purtate cu editorul intre august si dec 2005. Articolul a aparut in numarul din ianuarie 2006 si a stat la baza primului capitol din cartea de mai sus. Download

  • Operatori din Standard Prelude ( Cap1-10-21.pdf 264KB, MIME type: application/pdf) Despre operatorii din Haskell, asa cum sunt prezentati în Standard Prelude. Da raspuns la primele întrebari despre operatori pe care si le-ar pune cineva care studiaza prima oara limbajul Haskell. Oarecum în faza de draft. Cunoscatorii vor remarca lipsa unor elemente despre subiect, cum ar fi prezentarea claselor de tipuri pe care sunt definiti operatorii: Num, Fractional etc dar vor recunoaste ca n-ar fi indicat sa începem un manual de Haskell cu o lectie despre clasele de tipuri. :)) In practica puteti afla tipul operatorilor tastand o comanda "t" la promptul "doua puncte" al interpretorului Hugs urmata de operatorul pus în paranteza.
  • Cum sa rulati exemplele folosind interpretorul Hugs. Vedeti la finalul capitolului I de mai sus.
  • Tipuri_utilizator.pdf Un capitol de manual despre declararea tipurilor utilizator introduse cu declaratia "data". Exemple de constructori de tip si de constructori de date. Am scris acest capitolul acesta în martie 2005, asa cum se vede si din imaginile aflate în capitol.- Descarcati capitolul!
  • Tipuri_recursive.pdf Un capitol de manual despre declararea tipurilor utilizator recursive. Arbori. Arbori polimorfi. Astfel de arbori se pot/vor folosi la scriererea interpretoarelor si compilatoarelor pentru a implementa arborii sintaxei abstracte - eng: AST = abstract syntax tree. Am scris acest capitolul acesta în martie 2005, asa cum se vede si din imaginile aflate în capitol.Descarcati capitolul!
  • Liste. Capitolul despre liste nu este disponibil on-line. Gasiti ceva accesibil, în engleza însa, în volumul Gentle.
  • Transcrierea_semanticii_in_do_notatie.pdf Explicatii despre do notatia din Haskell si necesitatea indeplinirii legilor monadei într-un capitol despre avantajele folosirii Haskellului la realizarea implementarii limbajelor.Exista o pagina despre legile monadei si în sectiunea engleza a site-ului.
  • Cap8-nou-Assembler.pdf Un asamblor într-o coaja de nuca. Cum se poate construi în Haskell un asamblor universal (independent de limbajul de asamblare) dintr-un functor. Acest capitol a fost prezentat în limba engleza la Al 30-lea Congres Anual al Academiei Romano Americane de Arte Si Stiinte (ARA) desfasurat la Chisinau Republica Moldova între 5-10 iulie 2005. Deoarece nu puteam copia integral volumul ARA iar acesta continea articolul în engleza am facut traducerea de mai sus.Revedeti traducerea în care figureaza anul 2005 In volumul congresului, articolul initial se afla la pg. 196-197-198. ISBN 9975-75-313-2. Pe volum scrie: Legal deposit quarter 2005 Biblioteque nationale du Quebec, National Library of Canada.
  • Combinatorii de parsere care prin flexibilitate, prin adaptabilitate înlocuiesc vechile instrumente de analiza sintactica (cum ar fi Automatele Push Down) sunt unul din motivele pentru care am ales Haskell-ul ca limbaj pentru lucrarile de laborator la cursul "Limbaje Formale" de la Universitatea Bacau din Romania. (Nu constituie însa singurul motiv. Pe Internet veti gasi o sumedenie de alte materiale privitoare la automate si limbaje formale implementate in Haskell.) In esenta, combinatorii permit construirea incrementala a unui parser mare (al unui limbaj complex) din module care sunt de fapt parsere mai mici. Suportul algebric al combinarii lor il constituie monada parserelor (una dintre cele mai utile monade). ParseLib-comentat.pdf - o biblioteca de combinatori de parsere comentata in limba romana. Pentru implementari industriale incercati mai curand biblioteca Parsec, mai bine pusa la punct si mai adecvata solutiilor vandabile decat ParseLib-ul. Principiile teoretice sunt aceleasi.
  • Monade si programare in do-notatie. Capitolul despre monade nu este disponibil on-line.

O lucrare de licenta cu o insiruire de "Monade in programarea functionala" va realiza un student de la Iasi, cel putin tema este propusa de Prof. Grigoras. (Conform unei liste de teme publicate...).

  • Instalarea si configurarea software-ului

Gasiti cartea pe pagina Carti publicate in limba romana si capitole din ea pe pagina Capitole de manual.

Happy Haskell programming ! Succes la examene !