Practica interpretarii monadice

From HaskellWiki
Revision as of 10:25, 22 September 2009 by Ha$kell (talk | contribs)

Jump to: navigation, search
Haskell - PIM


. Stiri - Practica Interpretarii monadice

Septembrie 2009, ICMI-2, la Bacau: Cu ocazia intalnirii informaticienilor si matematicienilor de la Bacau a fost prezent si editorul nostru Matrix Rom, cu un stand de carte care includea si acest volum despre Haskell. Vedeti in arhiva cu imagini.

O recenzie a cartii a fost adaugata pe pagina web.Citi o recenzie aici.

Va intereseaza Informatica ? Puteti studia practica interpretarii (cu tehnici monadice) daca va inscrieti sau va transferati dosarul la Universitatea din Bacau la Facultatea de Stiinte http://stiinte.ub.ro/ Tel secretariat: 02 345 16 345.

Acei viitori matematicieni interesati mai mult de teoria interpretarii monadice (capitol din cursul de teoria categoriilor) pot sa se inscrie / transfere la Univ. Al . I.Cuza Iasi, la Fac. de Matematica. Am realizat si un Istoric al interpretarii monadice,supliment al cartii, ca parte a tezei de doctorat.

Editorul a fost / va fi de acord ca in cazul neaparitiei cartii la inceputul anului universitar (si este posibil ca volumul sa ajunga la tipar pe la jumatatea lui octombrie) sa punem pe acest site web primele doua capitole. (2 din 8 inseamna inca 25% din carte la liber.)

ISBN: Am primit de la Editura Matrix Rom numarul ISBN 978-973-755-417-8 propus pentru aceasta carte. Asa ca acum stiti care este editorul care a devenit Editor oficial al Grupului Ro/Haskell.

. Volumul Practica interpretarii monadice

... isi propune sa prezinte aplicarea cunostintelor de limbaje formale (gramatici in special dar si semantica monadica) la constructia interpretoarelor. Se folosesc monade scrise in Haskell: O monada a parserelor si una cu Stari si IO. Citi o recenzie aici. Se adreseaza constructorilor de limbaje, in special constructorilor de limbaje de scripting si filtre pentru Web, acele programe care primesc o intrare structurata conform unor specificatii si produc un output text. Materialele au fost folosite la Universitatea Bacau in cadrul laboratoarelor de Limbaje Formale in anul 2006. (Link-urile rosii sunt pagini in pregatire, nu dati click pe ele.) Materialele asociate cartii au fost prezentate si la Congresul ICMI45.

. Capitolele cartii contin


- O clasificare a interpretoarelor care ne permite sa alegem tipul interpretoarelor pe care le vom implementa
- Un back-end monadic. <Download>
- Parserele modulare pentru expresiile din limbaj. Gramatica expresiilor.
- Parserele modulare pentru comenzile din limbaj si gramatica lor.
- Combinarea front-end-ului interpretorului cu back-end-ul
- Adaugarea de instructiuni complexe care sunt abordate cu tehnici semantice (prin modificarea back-end-ului monadic)
- Adaugarea de instructiuni complexe care sunt implementate cu tehnici sintactice (rescriere de arbori)
Capitol suplimentar (scris in timpul recenzarii cartii formate de primele 7 capitole)
- Adaugarea functiilor anonime (cam ca in Ruby) sub forma de lambda expresii (cam ca in Haskell si nu numai)


==. Cartea mai include :==

- Cuvantul inainte bilingv (en/ro)
- Exercitii si probleme la fiecare capitol
- Capturi de ecran ilustrand functionarea programelor
- Anexe
- Sursele complete,
- O biblioteca de combinatori de parsere comentata
- Un mini glosar de notiuni prezentate

Download


. Multumiri

Multumesc tuturor celor care s-au implicat indirect in realizarea acestei carti dand un pretios ajutor: editorului care ne sprijina, referentilor, membrilor familiei mele, studentilor care au pus intrebari, personalului tehnic care a asigurat comunicatiile digitale atat la Haskell.org cat si la Bacau, intreagii comunitati Haskell si bineinteles (last but not least) lui Simon P.J. Thank you Simon ! Thank you, everybody !


. De unde puteti procura cartea

De pe site-ul editorului nostru Matrix Rom http://www.matrixrom.ro Click aici ! E-mail: office@matrixrom.ro


. Nota

Autorul recunoaste ca nu a pus in carte tot ceea ce ar fi dorit cititorii si exact cum ar fi dorit cititorii. Dar promite sa adauge si pe web materiale pe masura ce le cereti si daca sunt disponibile sub o licenta libera. un Istoric al interpretarii monadice,supliment al cartii, ca parte a tezei de doctorat.

. Foreword of the book (en)

I am delighted to introduce this book on the use of monads in Haskell as a way of structuring interpreters. In the early days, Haskell's most distinctive feature was lazy evaluation. Laziness forced us to take a pure approach to input/output, which meant that Haskell's I/O was initially rather weak. This weakness ultimately proved a strength, however, because it led us to the discovery that monads were not just an abstract mathematical concept, but were immediately applicable as a powerful program structuring mechanism.

Monadic programming is not just to do with input/output: it is much more powerful. That is why I am pleased to see this book, which describes in some detail how to write a language interpreter using a monadic approach.

In retrospect, the discovery of monads as a practical programming pattern is one of Haskell's most substantial contributions to the world of programming -- and it is one that you will share if you work through this book.

I am also very happy to see Haskell growing in popularity among our brothers and sisters in Eastern Europe, and in Romania in particular. Enjoy!

Simon P.J.

. Cuvantul inainte al cartii (ro)

Am bucuria de a scrie cuvantul de prezentare al acestei carti dedicate celor care utilizeaza monade pentru a structura interpretoarele scrise in Haskell. La inceputurile sale, Haskell avea ca trasatura distinctiva evaluarea intarziata (lazy evaluation). Aceasta ne-a fortat sa procedam la o alta abordare, pura, a operatiilor de IO, pasind timid pe un nou drum. Aparenta slabiciune s-a dovedit pina la urma o sursa de forta ascunsa fiindca cercetarile ne-au condus pe alt drum la conceptul matematic de monada, stiut ca un concept abstract dar care s-a dovedit imediat aplicabil devenind o tehnica inovatoare de structurare a programelor.

Programarea monadica nu inseamna doar utilizarea operatiilor de IO: ea este un instrument general foarte puternic. De aceea sunt incantat sa vad aparand aceasta carte care descrie in detaliu cum se scrie un interpretor de limbaj utilizand stilul monadic de programare.

In rezumat, descoperirea monadelor drept un sablon practic de programare este una din cele mai mari contributii aduse de Haskell in lumea limbajelor -- si aceasta descoperire v-o impartasim oferindu-va spre studiu si folosinta aceasta carte.

Sunt bucuros de asemenea deoarece descopar Haskell-ul crescand in popularitate printre acei si acelea care, lucrand cu el in Estul Europei si in particular in Romania au intrat astfel in aceasta mare familie. Bucurati-va de intrarea in aceasta familie.

Simon P.J.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la pagina principala Ro/Haskell.

<- Inapoi la inceputul paginii 'Intrebarile incepatorului Ro/Haskell'.