Programare Functionala - O introducere utilizand limbajul Haskell

Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!
Haskell este cel mai productiv limbaj functional ! Este limbajul folosit de de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire.
V-am starnit curiozitatea ? Avem si o pagina cuprinzand Intrebarile incepatorului
Aici este o prezentare a cartii: Programare functionala - O introducere utilizand limbajul Haskell de Mihai Gontineac. Autorul ne-a promis cateva capitole pentru Download care vor apare pe site-ul dumnealui. Veti putea face download-ul si de aici. [Download ]
Pina atunci cititi Capitole de manual din cartea scrisa de Dan Popa, de la Universitatea Bacau. Puteti face Download de pdf.-uri cu Capitole de manual pentru studiu.
Programare functionala - O introducere utilizand limbajul Haskellde Mihai Gontineac (Stire din 16.feb.2007) Cartea semnata de domnul M.Gontineac si intitulata "Programare Functionala - O introducere utilizand limbajul Haskell" cuprinde: pg 13-39 : Elemente de lambda calcul. Este matematica ce sta la baza limbajelor functionale. Un capitol fara varsta, etern valabil si de neomis de catre un matematician adevarat. pg 41-47 : Istoria Haskell-ului. Utila, clara, documentata la zi. pg 48-52 : Instalarea compilatorului GHC si rularea unui program folosind GHC. pg 53-86 : Traducerea documentatiei Standard Prelude. O lista de circa 79 de functii buna si pentru a fi aratata in clasa, de la catedra. Circa 20 de linii / pagina cu un font mare, vizibil. Utila studentilor cu un eventual handicap in ceea ce priveste vederea sau purtatorilor de ochelari cu multe dioptrii. pg 87 si urmatoarele...: Manualul de limbaj Haskell incepe practic aici. Primul punct il constituie notiunile despre aritmetica si operatori. Marii absenti remarcati (la prima citire): Operatorii `div` , `elem`, si ! Cuprinde: pg 103 si urmatoarele: Recursivitate. pg 104: Factorialul scris IMPERATIV in limbajul C pg 108: Fibonacci. Despre celebrul sir cu acelasi nume. Preluat dintr-un articol din care citam: "this is an example how we can improve the performance..." pg 109: Exercitii. 2 ex. ... urmeaza I/O: si clasicul joc cu numere Guess.hs. pg 115: "Unde este greseala ?" Clasicul program "askForWords" . (Se gaseste sau se gasea si pe Internet.) pg 164-201: Anexa realizata de studentii domnului M.Gontineac.
- Contine programe facute de studenti care treceau, nu usor, de la Pascal la Haskell :) Autorul isi apreciaza extrem de corect si critic volumul scriind la pagina 10 "Lucrarea realizeaza o <<mica>> introducere in ceea ce se vrea modelul de programare functional. Dupa o scurta introducere in lambda calcul, adica fundamentul teoretic al acestui model de programare, vom incepe studiul posibilitatilor oferite de programarea functionala cu ajutorul limbajului Haskell." - Bineinteles ignoram ghilimelele ce incadreaza cuvantul "mica". Nu cautati in carte: Un capitol despre monade desi sunt date exemple de programe care folosesc monada de I/O (atat de des comparata cu un cos ...) cat si un capitol despre vectori in Haskell ( dar la implementarea vectorilor Haskell nu exceleaza.) Poate ca este mai bine asa !?! Concluzie: Este o carte pregatita sub presiunea timpului cerut de concursul pentru postul la care a candidat domnul M.Gontineac. De admirat turul de forta organizatorica al autorului care fara sa fie specialist in programarea in Haskell a mobilizat studentii, a tradus documentatia Standard Prelude, a cautat pe net exemple clasice si le-a tradus, a selectat teoria matematica si in final a asamablat o carte de peste 200 pagini (mai exact 206) . Dintre ele, manualul de limbaj Haskell se intinde cam intre paginile 87 - 163 (cu o mica intrerupere). Deci sunt circa 75 de pagini despre cum se poate programa in Haskell ce merita cu siguranta citite, separat de documentatia Standard Prelude. Bibliografia: Include la punctul [10] celebra "The History of Haskell" publicata de ACM Press in 2007 si la punctul [13] G.Hutton, Programming in Haskell, Cambridge University Press (january 31,2007). Bibliografia nu contine nici un titlu despre Haskell in limba romana. Pagina indexata la indexul Categories:Ro <= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell. |