Ro/Boosting your Math. Faculty with Haskell

From HaskellWiki
Haskell - Un limbaj functional pur
Haskell - Un limbaj functional pur

Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in Robotica, sinteza de circuite electronice, motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare)...
V-am starnit curiozitatea ? Cititi: Intrebarile incepatorului. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008).


Stirile lunii:Stiri Ro/Haskell

Cuprinsul paginii :


. Prezentarea proiectului[edit]

Exista deja un veritabil interes pentru Haskell in randul matematicienilor. De altfel daca intrebati pe un forum de discutii care ar fi cel mai bun limbaj pentru matematicieni - uni au intrebat - vi se va raspunde: Haskell.

Legaturile dintre Haskell si Matematica pot fi exploatate pentru a obtine specialisti in matematica aplicata, capabili sa realizeze produse informatice bazate pe matematica.

Programul "Ro/Boosting your Math. Faculty with Haskell" isi propune sa mareasca potentialul unei Facultati de Matemnatica prin introducerea Haskell-ului ca limbaj de laborator si seminar. (da - ati citit bine, limbaj de laborator la matematica). Deja o serie de grupe de matematica - cel putin acolo unde lucreaza subsemnatul - fac ore in laboratoarele de informatica.

. Opinii favorabile[edit]

Exista o serie de opinii care sustin ideea ca folosirea Haskell-ului pentru ca un matematician sa produca si module soft., nu numai teoreme, ofera sansa de a realiza mai repede lucrari de nivel ISI. Un sondaj rulat in comunitatea engleza de Haskell a avut urmatorul rezultat. (clic aici)

Opinii in limba engleza si alte referinte gasiti aici. Dati clic si pe categoria Mathematics din susul paginii.

Cum va afiliati programului ?[edit]

Nu e nevoie de concurs de proiecte, dosar sau altceva asemanator. Tot ce aveti de facut este sa folositi Haskell-ul (Fie interpretorul Hugs sau WinHugs fie compilatorul GHC si versiunea sa interactiva GHCi.) Popularizati apoi rezultatele pe web. Le vom centraliza aici acordand stelute * pentru fiecare din urmatoarele activitati:

  • Haskell folosit la Algebra, teoria relatiiilor si la structuri algebrice. Un mic exemplu Haskell si Algebra.
  • Haskell folosit in alte domenii care au la baza teorii algebrice. Vedeti Haskell si Automate
  • Haskell folosit la 'Statistica ; aplicatii.
  • Haskell si OpenGL folosite la Geometrie analitica si aplicatii de Game design. Exista deja jocuri 3D scrise in Haskell (cautati proiectul Frag pe www.haskell.org cu motorul de cautare din stanga sus). S-a anuntat ca un film al jocului Frag este deja uploadat pe YouTube. - Click pe 3D Game, Frag on YouTube - sau cel putin asa pretinde persoana care a postat filmul.
  • Haskell folosit la Calcul simbolic, Integrare si derivare simbolica si altele din Analiza matematica - (cere si notiuni de sisteme de rescriere, solicitati ajutorul cuiva de la informatica). Vedeti ceva despre reprezentarea functiilor impreuna cu domenii, in Haskell. (Desi pare incomplet, Haskell are tot ce-i trebuie pentru manipularea domeniilor functiilor impreuna cu functiile. Vedeti si pagina Sunt tipurile din Haskell totuna cu domeniile functiilor din matematica ?
  • Haskell folosit la procesarea semnalelor audio / video conform cursurilor de specialitate derivate din Analiza matematica (teoria semnalelor).
  • Haskell folosit la Teoria Categoriilor cu aplicatii in Interpretoare si compilatoare. Vedeti limbajul pseudocod Rodin.
  • Haskell folosit la Inteligenta Artificiala, fiind superior Lisp-ului. Astept exemple de la Expertii in Lisp si Inteligenta Artificiala. Sau macar probleme, care de altfel se rezolva in Haskell cel putin la fel de elegant ca in Lisp. (este domeniu de informatica, stiu, dar are multe legaturi cu matematica.)
  • Haskell folosit la Logica si / sau Programare logica , fie doar ca limbaj de implementare, fie pentru reprezentari de termi cu data fie chiar pentru a arata cum functioneaza Prolog.
  • Haskell si Lambda calcul. Structuri algebrice de functii reprezentate in lambda calcul izomorfe cu tipuri de date din limbaje de programare - Algebra, izomorfisme etc.
  • Haskell si Teoria structurilor abstracte de date.
  • Haskell in Criptografie.
  • Alte domenii care folosesc Haskell: Calcul in aritmetica lunga, Capitolul de Teorie a Numerelor Prime
  • Combinatorica. Divizibilitate si aplicatii.
  • Haskell ca instrument pentru "Pedagogia informaticii" sau
  • "Metodica moderna a predarii matematicii" si
  • Sisteme de invatare asistata de calculator. DPPD se va putea implica aici.
  • Haskell in Analiza numerica. (prezenta combinatorului Y si a functiilor de nivel superior permite implementari mai usoare de algoritmi.)

Altele:

  • Haskell prezent la Biblioteca facultatii, prin carti ale autorilor straini.
  • Haskell prezent la Biblioteca facultatii prin carti ale autorilor romani.
  • Haskell - online - folosind si citand http://www.haskell.org.
  • Haskell - online - folosind si citand pagina http://www.haskell.org/haskellwiki/Ro/Haskell
  • Haskell folosit si Facultatea prezentata in HCAR.
  • Utilizarea unor produse bazate pe Haskell in Facultatea dumneavoastra. (Vedeti Rodin)

Pentru fiecare din aceste activitati puse in practica, prezentate pe web (si/sau documentate altfel) de a caror existenta nu avem indoieli vom atribui o steluta Facultatii de Matematica/Informatica respective si vom face ulterior un top.

Nu este nevoie sa va inscrieti in program, este suficient sa folosit Haskell pentru a face din matematicienii pe care ii pregatiti si producatori de produse matematice bazate pe Haskell. Dar este nevoie sa va puneti pe web rezultate si materiale, ca sa stim si noi cam ce ati realizat.


Topul - in pregatire[edit]

Deocamdata acordam stelute. Lista e in crestere.

Stelute acordate deja.[edit]

O steluta merge la echipa de la Facultatea de Informatica a Univ. Al.I.Cuza pentru tema data studentilor: Realizarea automatului minimal in Haskell, in fond o problema de implementare a unei demonstratii/teorii algebrice. (desi domniile lor sunt de la Facultatea de Informatica - iar aceasta este separata de cea de Matematica.)

O steluta merge la Facultatea de Matematica a Univ. Al.I. Cuza Iasi pentru E-book-ul liber oferit de Dl. Conferentiar Mihai Gontineac: Programare Functionala. Vedeti la Stiri si la Programare functionala.

O steluta va merge la Bucuresti dar trebuie sa mai aflu detalii...

Lista nu e gata. Incepeti lucrul. Sau continuati-l.

Mult succes si nu uitati: Proiecte practice inseamna bani de la beneficiari.

Haskell - Un limbaj functional pur
Haskell - Un limbaj functional pur

Proiecte de viitor, sau in curs de realizare[edit]

O steluta va merge probabil la Iasi la Facultatea de Matematica unde se pare ca au intentia de a face geometrie cu aplicatii in stilul dintr-un cunoscut volum de Haskell. (Dar hai sa nu discutam intentii.)

Solutii la probleme care apar[edit]

In cursul implementarii proiectului puteti intalni urmatoarea dificultate: Matematicienii prefera sa lucreze singuri, iar programatorii lucreaza proiecte mari in echipa. Dezvoltarea unui stil de munca bazat pe echipa la niste persoane care au lucrat solitar poate sa va oblige sa recurgeti la sfatul unor specialisti in "Team Building" - "Formarea si Antrenarea de echipe" sau alte tehnici de "Dezvoltare a resurselor umane". In acest caz va informam ca puteti apela la firme de specialitate care asigura - contra cost - formarea echipei inclusiv prin deplasarea in locatii "remote". Aceasta tehnica a fost folosita si de IBM cand a proiectat primul PC, trimitand - daca imi amintesc bine - o echipa la o cabana de vacanta, sa pregateasca lansarea viitorului computer acolo.


Oferte de "Team Building" si/sau "dezvoltare a resurselor umane"[edit]

DAD Consulting , tel 0752285909. Sunati pentru informatii. Oferta este valabila in zona Moldova (Bacau, Iasi, Galati etc) pentru alte destinatii negociati cu DAD Consulting conditiile de deplasare. Veti intalni persoane calme cu care se poate discuta si rezolva problema, din cate am inteles.


Referinte[edit]

1. Kees Doets and Jan van Eijck The Haskell Road to Logic, Maths and Programming King's College Publications, London, 2004. ISBN 0-9543006-9-6 2.John O’Donnell, Cordelia Hall and Rex Page, Discrete Mathematics Using a Computer, ISBN-10: 1-84628-241-1 ISBN-13: 978-1-84628-241-6 Printed on acid-free paper Springer-Verlag London Limited 2006

[http://www.haskell.org/haskellwiki/Books_and_tutorials/Mathematics Vedeti si aici o lista de cartile utilizabile la acest proiect.]



(9 dec 2008 - 00:55 pm) This page has been accessed 207 times. (10 ian 2009) This page has been accessed 313 times.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.