Personal tools

Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell

From HaskellWiki

< Ro/Haskell(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
m (Fixing the links broken by that person who had changed the name and the directory of the uploaded files. Link by link ! :()
Line 29: Line 29:
 
<br>
 
<br>
  
* Un tutorial valoros, clasic, despre folosirea si implicatiile existentei functiilor ''fold''  este (se putea gasi) aici:[http://www.cs.nott.ac.uk/~gmh/foldl.pdf  A tutorial on the universality and expressiveness of fold ]- by Graham Hutton, Univ. of Nottingham, UK. face parte din setul de materiale didactice ale cursului de [[Programare functionala]]. <br>
+
* Un tutorial valoros, clasic, despre folosirea si implicatiile existentei functiilor ''fold''  este (se putea gasi) aici:[http://www.cs.nott.ac.uk/~gmh/fold.pdf  A tutorial on the universality and expressiveness of fold ]- by Graham Hutton, Univ. of Nottingham, UK. face parte din setul de materiale didactice ale cursului de [[Programare functionala]]. <br>
  
 
* Real World Haskell, in pregatire:  [http://book.realworldhaskell.org/beta/index.html - Site-ul Real World Haskell.] Un [http://fldit-www.cs.uni-dortmund.de/~peter/RealWorldHaskell.pdf .pdf aici] <br>  
 
* Real World Haskell, in pregatire:  [http://book.realworldhaskell.org/beta/index.html - Site-ul Real World Haskell.] Un [http://fldit-www.cs.uni-dortmund.de/~peter/RealWorldHaskell.pdf .pdf aici] <br>  

Revision as of 20:35, 14 January 2011

Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line

Contents

1 . Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line

Nici nu va inchipuiati cate materiale exista pe Internet. Voi incerca sa intretin o lista de carti si articole disponibile pe Internet, in format PDF sau macar sa indic pe cele mai valoroase. Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell

 • Ca introducere cititi tot ce gasiti sub titlul "A History of Haskell". si aici ma refer la prezentarea Prof.Simon P.J.
 • "A Gentle Introduction to Haskell O lucrare celebra scrisa de o echipa absolut remarcabila. Daca nume ca Los Alamos Lab. si Yale Univ. va spun ceva :) Este atat de cunoscuta incat i se spune doar Gentle.
  Daca stiti limba franceza mai bine decat limba engleza descarcati versiunea de aici produs al unei echipe din grupul Fr/Haskell, document pe care l-am pus in format pdf dupa o ultima corectura.
  Daca doriti sa contribuiti la traducerea ei in limba romana mergeti la pagina principala Ro/Haskell apoi la cea cu Traduceri si Voluntariat.

NOU !!! Exista o serie de exemple in suplimentul on-line al cartii Gentle. [- <Download> ] dar enunturile-s in engleza. L-am pus in 2005 in format PDF.


 • O prezentare magnifica a monadei de I/O, a abordarilor concurentei, exceptiilor si a altor elemente utile practicianului (apeluri de functii de I/O ale sistemului de operare) gasiti in fascinanta expunere "Tackling the Awkward Squad:..." de Simon Peyton Jones. Neaparat de citit.
 • The Haskell Road to Logic, Maths and Programming by Kees Doets and Jan van Eijck are de catva timp o pagina web de reclama :( dar cu niste surse :) in Haskell aici. Vi se permite sa descarcati un fisier postscript GZip-at direct de aici. S-ar putea sa nu-i impresioneze pe cei ce studiaza "Computer Science". Dar niste mici exemple :) in Haskell tot gasiti.
  NOU:Acum puteti obtine intreaga carte prin download. - <Download> The Haskell Road to Logic, Maths and Programming Cartea nu solicita un asa grozav back-ground matematic si este scrisa in stil accesibil, literate-Haskell.
 • "Pure Functional Parsing - an advanced tutorial" de Peter Ljunglöf. Cred ca poate fi considerata acum o lucrare clasica. Ideala pentru cei care se ocupa de limbaje formale si parsere in Haskell. Probabil dupa ce o veti citi veti renunta la a demonstra cum anumite limbaje nu sunt independente de context preferand abordarea mai constructiva care prezinta arata felul cum se scriu parserele respective. Nu uitati: combinatorii de parsere sunt un instrument mai puternic de recunoastere a limbajelor decat gramaticile independente de context. - Pure Functional Parsing - an advanced tutorial: download de aici De exemplu felul cum limbajul "a la n, b la n, c la n" cat si limbajul cuvintelor duplicate pot fi usor acceptate de parsere create folosind combinatorii de parsere [il gasiti la 2.6.1 pg 21 din capitolul 2.]

Acum cred ca puteti sa o mai gasiti aici !

 • Functional Programming "Programare Functionala" de Jeroen Fokker, 1995. (in engleza, 153 pages, 600 KB). Un manual de programare functionala cu exemple rulabile sub Gofer (cel care a precedat interpretorul Hugs pt. Haskell). Lipsesc capitolele 6 si 7. Hugs difera de Gofer asa ca merita sa testati aceste exemple daca predati Haskell folosind Hugs sau GHC. Ce merita sa cititi din ea aflati de aici.


2 . Alte surse de articole si materiale despre Haskell

O sursa de articole valoroasa este si site-ul Citeseer.Il gasiti cu Google, daca nu-i tineti minte adresa. Mai nou exista si un CiteseerX, in faza beta.

3 . Mini biblioteca de grafica in Haskell cu Open GL

[august 2008] Este disponibil de catva timp urmatorul volum despre vizualizarea rezultatelor aplicatiilor folosind Open GL in Haskell. Autorul l-a prezentat sub un titlu ambitios: Beautifull Code. De altfel imaginile generate merita aprecierea de "beautifull". <Download> al acestui volum de grafica in Open GL si Haskell. Link extern  !

[dec 2009] Am adaugat recent o pagina pentru studentii incepatori in OpenGl si licentiatii (viitorii licentiati) care doresc sa-si fac lucrarile cu OpenGL in Haskell. http://www.haskell.org/haskellwiki/Ro/Haskell/OpenGL

4 . Sala de lectura: Merita sa cititi !

Se spune despre carti ca ajung sa fie citite in intregime destul de rar. Despre o carte se spune ca este buna daca ea contine ceea ce stii deja. Altfel n-o poti aprecia. Asa ca o vei citi, probabil, tot selectiv. Ce merita sa cititi aflati de aici. Lista va trebui completata, au aparut multe materiale noi. Tot la sala de lectura gasiti Capitole de manual si alte lucruri despre Programare functionala.

5 . Cum sa scrii un limbaj Scheme in 48 de ore

Limbajul Haskell este probabil singurul limbaj care are un manual introductiv cu un titlu de forma "Cum sa scrieti un <alt limbaj> in 48 de ore". Este o dovada a simplitatii si puterii limbajului Haskell care dupa unii autori face parte din noua clasa de limbaje VHLL (Limbaje de nivel foarte inalt.)

http://jonathan.tang.name/files/scheme_in_48/tutorial/overview.html

Aceasta carte este accesibila si ca un produs al proiectului Wikibook:

http://en.wikibooks.org/wiki/Write_Yourself_a_Scheme_in_48_Hours

Si se putea descarca .pdf-ul de aici:

http://upload.wikimedia.org/wikibooks/en/a/aa/Write_Yourself_a_Scheme_in_48_Hours.pdf

6 .Real World Haskell

profile.jpg Real World Haskell in .pdf format.

Cam tot ce si-ar dori inginerii despre Haskell, ei sau aproape tot. Facute de practicieni pentru alti practicieni. http://www.realworldhaskell.org/ Cartea a fost premiata si este si oferita on-line. Ce mai asteptati ?

7 . Haskell 98 Language and Libraries The Revised Report

HaskellReportCoverBig.jpg (editor Simon Peyton Jones) Dati click pe titlul albastru pentru a merge la pg de download.

Atentie, volumul este pentru programatorii avansati si pentru curiosii care doresc detalii exacte despre limbajul in sine.

8 . Numai pentru matematicieni (algebristi)

Cei interesati de aspectele matematice ale monadelor din Haskell pot consulta (in engleza) celebrul volum de Prof.Em. Michael Barr si Prof.Em. Charles Wells - Toposes, Triples and Theories,de pe pagina sa de internet. Sunteti rugati insa sa nu-l redistribuiti !!

Nota: Pe vremea cand a fost scris volumul monadele se numeau Triple (eng. Triples).


Pagina in dezvoltare.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell - cautati acolo si prezentarile ppt in engleza.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.