Cum se rateaza un examen
Ghid de ratare a unui examen
O serie de greseli fatale pot descalifica un candidat, la un examen de Programare Functionala si Haskell. Asigurati-va ca nu faceti aceste greseli. Si incercati sa nu faceti nici altele originale.
Asa ca:
1. Cititi macar prima lectie a cursului din acel an. Daca este un curs de spre lambda calcul de exemplu, trebuie sa fiti in stare sa scrieti macar cele trei forme sintactice ale termilor din lambda calcul:
- variabila,
- aplicarea si
- abstractia
2. Invatati macar numele operatiilor de baza ale calculelor din domeniu si definitiile lor:
- alpha - conversia,
- beta - conversia,
- eta - conversia
si fiti capabil sa faceti calcule cu aceste operatii.
Nu puteti pretinde ca stiti o teorie de calcul daca nu stiti operatiile ei. Iar despre limbaj, invatati macar sa scrieti programul "Hello World" in el, apoi prezentati-va la examen.
3. Frunzariti macar manualul cursului in cautarea de chestii amuzante sau curioase. Se tin minte usor si uneori ajung sa fie subiecte de examen, asa cum sunt sau altele similare lor. Cu atat mai mult daca sunteti la a doua facultate si va intalniti la un nou curs cu o carte semnata de vechiul dumneavoastra profesor, este jenant sa spuneti ca nu ati citit-o sau doar ca il cunoasteti pe dumnealui.
Un exemplu de chestie curioasa, cunoscuta: Expresia:
(lambda x . x x) (lambda x . x x) supusa beta reducerii
se transforma in ea insasi, deoarece prin beta reducere ambii x de dupa punctul din prima expresie se inlocuiesc cu paranteza a doua =>
(lambda x . x x) (lambda x . x x)
Din aceasta cauza expresia nu are forma normala.
4. Veniti la examen la data si ora stabilita, nu intarziati si nu declarati ca trebuie sa mergeti la alta activitate de unde veti castiga bani. Riscati sa dovediti examinatorului ca va ocupati de ALTCEVA decat de invatat si riscati sa cheltuiti acei bani pe taxe de reexaminare. Nu este o optiune favorabila promovarii examenului. Valabil si pentru studentii angajati la Centrul Internet al universitatii.
5. Daca examinatorul va da un test in care aveti de ales, de exemplu sa raspundeti la doua intrebari din 5 si va ofera nu unul ci DOUA puncte din oficiu, nu fortati nota raspunzand doar la UNA din intrebari. Este ca si cum ati declara ca NU DORITI SA TRECETI EXAMENUL. Englezul are o vorba: "Don't push your luck!"
6. Nu lipsit de importanta: Sa aveti la dumneavoastra hartie si pix. A cere examinatorului sa-ti dea hartie pentru examen este ca si cum ai bate omului in geam dupa (cenzurat) si l-ai intreba candid pe proprietar daca are hartie igienica, ca ai mare nevoie.
Am am adaugat in mai 2011 cateva chestiuni de avut in vedere:
7. A nu veni la orele de laborator, a intarzia la examen si a pretinde scutire de taxa si rexaminare gratuita cu alta grupa, fara motiv este un act de impertinenta. Profesorul nu este OBLIGAT sa scuteasca de taxa de reexaminare studentii chiulangii.
8. Conform regulamentului profesorul poate decide daca un student este sau nu PRIMIT in examen, functie de prestatia acestuia. A incerca sa ameninti profesorul dupa schema "Ma duca la seful tau!" este o chestie care nu se face unui profesor. O puteti face unui comerciant care nu v-a dat restul sau marfa in buna stare. Amenintarea are clasificare juridica si consecinte ca atare. Nu sunteti la jocul de carti unde un popa se taie cu un as. Asul ar trebui sa fiti dumneavoastra, daca sunteti in anul terminal. Iar Decanul nu este carte din pachetul de carti sa-l jucati dumneavoastra cum vreti.
9. A subevalua perioada de invatat pentru examen, a trai cu ideea ca poti invata o materie hightech in doua zile. Este o exagerare foarte periculoasa. Daca nu v-ati alocat 5-7 zile pentru a pregati un examen, nu aveti sanse PE TERMEN lung, chiar daca ocazional reusiti sa dati 1-2 examene in anul I cu aceasta metoda la niscaiva profesori indulgenti. Asa ceva este indulgenta sau graba lor, nu dreptul dumneavoastra.
10. A te prezenta cu semne neintelectuale la un examen care presupune abilitati intelectuale este o eroare. Exemple de semne de evitat:
- tatuaje la vedere : sunt pentru plaja si a fi vizibile sugereaza ca studentul a stat la plaja , la sala de sport dar nu la biblioteca.
- coafuri exagerate sau de fotomodel: daca nu explicati ca lucrati eventual in domeniu, vor sugera ca stati mai mult la frizer sau coafura decat la masa de lucru.
- palarii extravagante: sugerati ca sunteti mare si important cand nici macar nu sunteti absolvent al licentei.
Ele nu sunt interzise dar trebuie - daca le prezentati - sa dovediti si ca ati studiat, prin raspunsurile date.
10+1: Politetea nu costa dar renteaza. Aveti grija cat de politicosi sunteti. Nu este nevoie insa de politete iraniana.
Nota din ultimul minut: Daca lucrati la centrul internet al universitatii si sunteti si student la IT sau Informatica ar trebui:
- sa asigurati functionarea impecabila a retelei
- sa nu folositi sistemele de exploatare pentru a face experimente cu ele, pe pielea zecilor de utilizatori
- sa nu furnizati intr-o saptamana servicii intermitente iar apoi la examenul cu prof'ul care preda si retelistica sa bateti la usa biroului acestuia spunand: "Stiti , sunt de la Serviciul Internet, sunt student, am un examen cu dumneavoastra...". Totul cu figura unui Bamby cu ochii mari, aposi si candizi.
Asa un comportament este o varianta IT a chestiei cu [cenzurat] facut sub fereastra omului, fereastra la care bati apoi in geam ca sa-i ceri hartie igienica.
Pagina realizata cu sprijinul domnului prof. Lupu C. Ioan caruia ii multumim pentru ideile de mai sus. Completat in sesiunea mai 2011 cu idei de la specialistii centrului Internet al Universitatii.