Robin Milner

From HaskellWiki
Jump to navigation Jump to search


In memoria lui Robin Milner (1934-2010).

Robin Milner este una dintre putinele personalitati care au influentat masiv informatica ultimilor 40 de ani (comunitatea internationala prezinta moartea sa ca pierderea unui gigant). A dezvoltat sistemul LCF de demonstrare a teoremelor, a proiectat si descris (formal, in intregime) limbajul functional ML în care a introdus tipurile polimorfice şi un sistem de tipuri pentru tratarea exceptiilor. Mai mult, a definit algebra de procese CCS pentru descrierea si analiza sistemelor concurente, iar apoi a definit prin pi-calcul primul formalism care descrie mobilitatea. Toate aceste realizari remarcabile i-au adus nu numai cea mai inalta recunoastere internationala (premiul Turing 1991), dar si o influenta extraordinara in comunitatea stiintifica din informatica mondiala.

A fost membru al academiei Royal Society of London din anul 1988. A fost profesor timp de 22 de ani la Universitatea Edinburgh unde a si fondat in 1986 cunoscutul Laboratory for Foundation of Computer Science. In 1995 s-a mutat la Universitatea Cambridge. Am avut sansa sa-l am ca supervizor in anul academic 1991-1992 pe care l-am petrecut la Universitatea Edinburgh. Sunt fericit ca am avut sansa sa-l cunosc, si-i sunt foarte recunoscator pentru tot ce am invatat de la el. Amprenta sa a ramas adanc imprimata in modul meu de a privi informatica si stiinta in general, iar algebrele de procese mi-au devenit de atunci un domeniu de cercetare.

Robin Milner a murit sambata 20 martie, la doar 3 zile dupa ce a inmormantat-o pe sotia sa Lucy (este ceva shakespearian in toata aceasta tragedie). Anuntul a fost transmis de copii lor. Eu am stat cateva luni in casa lor din Edinburgh si stiu bine intreaga familie. In ultimele zile mi-au aparut mereu in minte imagini, intamplari si ganduri legate de ei. Ultima mea intalnire cu Robin a fost acum sase luni in urma, in septembrie 2009. Robin era optimist si extrem de activ, avea rezultate noi legate de teoria bigrafurilor si planuri pentru multi ani de acum inainte. Din pacate atunci am facut si ultima fotografie cu el.

Moartea lui Robin Milner este o pierdere grea pentru informatica, in special pentru partea ei conceptuala si inovatoare. Citez: "Robin Milner's work has been less widely known than it should be, but since it is fundamental, broad and undogmatic, it will be of lasting importance."

Mai multe informatii despre acest remarcabil om de stiinta se gasesc pe pagina sa web http://www.cl.cam.ac.uk/~rm135/ si la http://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Milner

Prof. G.Ciobanu