Personal tools

Aventura lansarii comunitatii Ro/Haskell

From HaskellWiki

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
m (minor corrections)
Line 4: Line 4:
 
<center>
 
<center>
 
Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!<br>
 
Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!<br>
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului  Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in [[Robotica]], sinteza de circuite electronice,  motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare)... <br> V-am starnit curiozitatea ? Cititi: [[Intrebarile incepatorului]]. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008).  
+
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului  Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in [[Robotica]], sinteza de circuite electronice,  motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri ca [[Rodin]]), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare)... <br> V-am starnit curiozitatea ? Cititi: [[Intrebarile incepatorului]]. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008).  
 
<br>
 
<br>
 
----
 
----
Line 43: Line 43:
 
* A aparut Limbajul Pseudocod [[Rodin]] dedicat predarii algoritmisticii si introducerii in programarea structurata.
 
* A aparut Limbajul Pseudocod [[Rodin]] dedicat predarii algoritmisticii si introducerii in programarea structurata.
 
* Deja numarul de cititori de carti este suficient de mare pentru ca editorii sa treaca contractele de aparitie de carte din categoria B (aparitii platite de autor) in categoria A (aparitii finantate din vanzare). Estimam ca vor apare din ce in ce mai multe carti, pe domenii si subdomenii, despre aplicatii in Haskell.  
 
* Deja numarul de cititori de carti este suficient de mare pentru ca editorii sa treaca contractele de aparitie de carte din categoria B (aparitii platite de autor) in categoria A (aparitii finantate din vanzare). Estimam ca vor apare din ce in ce mai multe carti, pe domenii si subdomenii, despre aplicatii in Haskell.  
La jumatatea lunii octombrie e planificata sa apara [[Practica interpretarii monadice]]. Deja editorul a anuntat ca primrlr 100 de exemplare, dupa afirmatia sa, sunt sub tipar. Cititi in rubrica  [[Stiri Ro/Haskell]] stirile octombrie 2008.  
+
La jumatatea lunii octombrie e planificata sa apara [[Practica interpretarii monadice]]. Deja editorul a anuntat ca primele 100 de exemplare, dupa afirmatia sa, sunt sub tipar. Cititi in rubrica  [[Stiri Ro/Haskell]] stirile octombrie 2008.  
 
Prof. Mihai Gontineac a oferit o editie on-line a cartii sale despre Programare Functionala si Haskell. Cautati in rubrica  [[Stiri Ro/Haskell]] la jumatatea lunii octombrie 2008.  
 
Prof. Mihai Gontineac a oferit o editie on-line a cartii sale despre Programare Functionala si Haskell. Cautati in rubrica  [[Stiri Ro/Haskell]] la jumatatea lunii octombrie 2008.  
* Va incepe proiectul [[Ro/Boosting your Math. Faculty with Haskell]] - nu are pagina web inca. Voi anunta care sunt facultatile de matematica care au pornit spre viitor duse de ”corabia” Haskell. Le uram, marinareste, vant bun la pupa.
+
* Va incepe proiectul [[Ro/Boosting your Math. Faculty with Haskell]] - De acum  are pagina web, in constructie. Voi anunta care sunt facultatile de matematica care au pornit spre viitor duse de ”corabia” Haskell. Le uram, marinareste, vant bun la pupa.
 
    
 
    
 
----
 
----

Revision as of 12:15, 1 November 2008

Haskell - Un limbaj functional pur

Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in Robotica, sinteza de circuite electronice, motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri ca Rodin), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare)...
V-am starnit curiozitatea ? Cititi: Intrebarile incepatorului. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008).


Stirile lunii:Stiri Ro/Haskell

Cuprinsul paginii :Contents

1 . Aventura lansarii comunitatii Ro-Haskell

 • Introducerea limbajului Haskell in presa de specialitate informatica fie ca era vorba despre reviste sau carti s-a dovedit o adevarata aventura. Editurile de exemplu doar declarau ca sunt interesate de cartile despre noile limbaje dar doreau si doresc in principal sa va vanda doar carti despre HTML, WEB si C. Am primit un ajutor nesperat din partea revistei MyLinux care a initiat primul sondaj din Romania
  Romania.gif
  privind interesul cititorilor pentru un limbaj atat de nou si productiv. Au inceput cu: Doriti un articol despre Haskell ? Ati auzit de Haskell ? - Sondajul exista inca pe site-ul revistei MyLinux actualmente comasata cu MyHardware. - Sondaj din 2005. Pe scurt cateva pareri incurajatoare, limbajul in care sunt exprimate apartine autorilor lor:
  • Opinie: "Unii spun ca e chiar mai "object-oriented" decat Python.O prezentare a acestuia intr-un limbaj accesibil tuturor ar fi interesanta."
  • Opinie: "Da, e un limbaj destul de mişto. Chiar ar fi util pentru cei care n-au auzit de el."
  • Opinie: "Pare interesant , din cate stiu compilatorul de Perl6 este scris in haskel. [1]"
 • Multumesc pe aceasta cale echipei care a pus la dispozitie infrastructura site-ului si a asigurat astfel web hosting-ul (Wiki etc) atat la Yale Univ. cat si pe site-ul MyLinux.
 • Opinia editorului revistei MyLinux

2 . Edituri care ne-au ajutat

EduSoft at Bacau Univ.

3 . Anul 2006

 • Anul 2006 a fost un an in care Haskell-ul s-a folosit parca pe ascuns. In lumina urmatoarelor mesaje pe care le-am primit a rezultat ca s-a lucrat in Haskell in Romania in acea perioada si au existat maxime locale de interes pentru Haskell, putin popularizate.

4 . Anul 2007

 • Conf. Mihai.Gontineac propune si anunta (pe 8 iunie 2007) continuarea unor cercetari de algebra superioara si teoria categoriilor insotite de aplicatii in Haskell. De asemenea anunta intentia ca la aceste cercetari sa participe prof. Gabriel Ciobanu si Dr. D.Rusu. Estimam ca anul universitar 2007-2008 va fi un an in care limbajul Haskell va fi intens folosit in universitati ca limbaj pentru aplicarea cercetarilor din domenii superioare ale algebrei si teoriei categoriilor precum si ca limbaj de constructie a limbajelor (ceea ce a fost confirmat de aparitia proiectului de limbaj pseudocod Rodin ) si de programare functionala. Lista domeniilor de aplicare ramane deschisa. Congres la Cluj. Alte activitati.

5 . Anul 2008

 • Raspandirea Haskell-ului este mai mare acum in Romania. Se studiaza Haskell in cel putin 4 centre universitare mari: Bacau, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi (in ordine alfabetica) iar Ro/Haskell a ajus la un volum de click-uri de circa 1000 de click-uri pe luna.
 • A aparut Limbajul Pseudocod Rodin dedicat predarii algoritmisticii si introducerii in programarea structurata.
 • Deja numarul de cititori de carti este suficient de mare pentru ca editorii sa treaca contractele de aparitie de carte din categoria B (aparitii platite de autor) in categoria A (aparitii finantate din vanzare). Estimam ca vor apare din ce in ce mai multe carti, pe domenii si subdomenii, despre aplicatii in Haskell.

La jumatatea lunii octombrie e planificata sa apara Practica interpretarii monadice. Deja editorul a anuntat ca primele 100 de exemplare, dupa afirmatia sa, sunt sub tipar. Cititi in rubrica Stiri Ro/Haskell stirile octombrie 2008. Prof. Mihai Gontineac a oferit o editie on-line a cartii sale despre Programare Functionala si Haskell. Cautati in rubrica Stiri Ro/Haskell la jumatatea lunii octombrie 2008.

 • Va incepe proiectul Ro/Boosting your Math. Faculty with Haskell - De acum are pagina web, in constructie. Voi anunta care sunt facultatile de matematica care au pornit spre viitor duse de ”corabia” Haskell. Le uram, marinareste, vant bun la pupa.

Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.