Ro/Boosting your Math. Faculty with Haskell

From HaskellWiki
Revision as of 23:24, 24 October 2008 by Ha$kell (talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Exista deja un veritabil interes pentru Haskell din randul matematicienilor. De altfel daca intrebati pe un forum de discutii care ar fi cel mai bun limbaj pentru matematicieni - uni au intrebat - vi se va raspunde: Haskell.

Legaturile dintre Haskell si Matematica pot fi exploatate pentru a obtine specialisti in matematica aplicata capabili sa realizeze produse informatice bazate pe matematica.

Programul "Ro/Boosting your Math. Faculty with Haskell" isi propune sa mareasca potentialul unei Facultati de matemnatica prin introducerea Haskell-ukui ca limbaj de laborator si semina. (da - ati citit bine, limbaj de laborator la matematica). deja o serie de grupe de matematica - cel putin acolo unde lucreaza subsemnatul - fac or in laboratoarele de informatica.

Cum va afiliati programului ?

Nu e nevoie de concurs de proiecte dosar sau altceva. Tot ce aveti de facut este sa folositi Haskell-ul (Fie interpretorul Hugs sau WinHugs fie compilatorul GHC si versiunea sa interactiva GHCi.) Popularizati apoi rezultatele pe web, le vom centraliza aici acordand stelute * pentru fiecare din urmatoarele activitati:

Haskell folosit la Algebra, teoria relatiiilor si la structuri algebrice. Haskell folosit la 'Statistica ; aplicatii. Haskell si OpenGL folosite la Geometrie analitica si aplicatii de Game design. Haskell folosit la calcul simbolic, Integrare si derivare simbolica si altele din Analiza matematica - (cere si notiuni de sisteme de rescriere, solicitati ajutorul cuiva de loa informatica). Haskell folosit la procesarea semnalelor audio / video conform cursurilor de specialitate derivate din Analiza matematica (teoria semnalelor). Haskell folosit la Teoria Categoriilor cu aplicatii in Interpretoare si compilatoare. Vedeti limbajul pseudocod Rodin. Haskell folosit la Inteligenta Artificiala, fiind superior Lisp-ului. Haskell folosit la Logica si / sau Programare logica , fie doar ca limbaj de implementare, fie pentru reprezentari de termi cu data fie chiar pentru a arata cum functioneaza Prolog. Haskell si Lambda calcul. Structuri algebrice de functii reprezentate in lambda calcul izomorfe cu tipuri de date din limbaje de programare - Algebra, izomorfisme etc. Haskell si Teoria structurilor abstracte de date. Haskell in Criptografie. Alte domenii care folosesc Haskell: Calcul in aritmetica lunga. Combinatorica. Divizibilitate si aplicatii. Haskell ca instrument pentru "Pedagogia informaticii" sau "Metodica moderna a predarii matematicii" si Sisteme de invatare asistat de calculator. DPPD se va putea implica aici. Haskell in Analiza numerica. (prezenta combinatorului Y si a functiilor de nivel superior permite implementari mai usoare de algoritmi.)

Altele:

Haskell prezent la Biblioteca facultatii, prin carti ale autorilor straini. Haskell prezent la Biblioteca facultatii prin carti ale autorilor romani. Haskell - online - folosind si citand http://www.haskell.org. Haskell - online - folosind si citand pagina http://www.haskell.org/haskellwiki/Ro/Haskell Haskell folosit si Facultate prezentata in HCAR.

Pentru fiecare din aceste activitati puse in practica, prezentate pe web (si/sau documentate altfel) de a caror existenta nu avem indoieli vom atribui o steluta Facultatii de Matematica/Informatica respective si vom face un top.

Nu este nevoie sa va inscrieti in program, este suficient sa folosit Haskell pentru a face din matematicienii pe care ii pregatiti si producatori de produse matematice bazate pe Haskell.

Topul - in pregatire

Nu e gata. Lasam timp sa incepeti lucrul.

Mult succes si nu uitati: Proiecte practice inseamna bani de la beneficiari.