Personal tools

Rodin

From HaskellWiki

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(. Lucrari si articole)
 
(48 intermediate revisions by one user not shown)
Line 1: Line 1:
----
+
[[Category:Ro]][[Category:Ub.Ro]]
<center> [[Image:Rodin-Banner.gif]][[Image:FindOnYahoo.jpg]] </center>
+
<center> [[Image:BannerProLinuxAndHaskell.gif]]
----
+
<h1> .Limbajul Rodin, un limbaj pseudocod nou implementat (2009), in stil C, proiectat pentru profesorii si elevii din România, pentru orele de algoritmistică <br> <center> [[Rodin/Download]] [[Rodin/News]] [[Rodin/Examples]] [[Rodin/Questions]] [[Rodin/Others]] </center> <br> '''Ultima versiune este Rodin Codename:ExperimentExp12 uploadata pe 29 august 2009. Detalii la [[Rodin/News]]. Download de la [[Rodin/Download]]  </h1>
+
  
<center> [[Image:Ultraedit-run-for.jpg]] </center>
+
[http://stiinte.ub.ro La facultate poti invata unul din cele mai productive limbaje: Haskell.]
<center> '''Rodin rulînd împreună cu Ultraedit-ul pe 32 biti.''' </center>
+
 
+
<center>  [[Image:TotalEdit-si-Rodin.jpg]] </center>
+
<center> '''Rodin ruleaza si împreună cu Total-Edit-ul.''' </center>
+
 
+
 
+
<p class='previewnote'> Verificati antivirus executabilul din arhiva ! </p>
+
 
+
== Latest news - Ultimele stiri ==
+
Instructiunea "citeste v[e];" pentru citiri de elemente de vectori  ESTE implementata. La fel si alternativa generalizata. Colectionati programe si notati pentru fiecare  cu ce versiune Rodin l-ati rulat. Pentru a obtine un IDE descarcati [http://www.codertools.com/totaledit.aspx '''Total Edit'''] si incercati-l. Trebuie doar sa definiti doua optiuni in meniul cu unelte. Specificati ca la alegerea lor sa se execute o comanda: Rodin.exe fisierprogram.txt Documentatia e in arhiva Rodin ExperimentExp11 sau 12 din pagina [[Rodin/Download]].
+
 
+
 
+
[[Image:Rodinv08e.gif]]
+
==. Stirile  lunii ==
+
Vedeti pe pagina [[Rodin/News]].
+
 
+
==. Intrebari despre Rodin ==
+
Vor fi pe o pagina separata. Pagina cu intrebari despre limbajul pseudocod Rodin: ([[Rodin/Questions]] - nu este scrisa inca)
+
+
Cum se pronunta Rodin ?
+
Raspuns: Ca si numele sculptorului Rodin sau ca RO Dan. Sau ca Pro Dan fara prima litera. Daca nu sunteti siguri, regulile ortografiei va permit sa-l pronuntati ca si cum l-ati citi litera cu litera: RO Din. Mi s-a spus si ca regionalismul ''rodin'' ar insemna ''dar facut unui copil'', conform ritualului. (dar n-am verificat)
+
 
+
==. Ce este Rodin ? ==
+
Un limbaj de programare imperativ, asemanator cu C-ul, destinat rularii de programe in pseudocod. Doriti un software care sa execute, pentru elevii dumneavoastra , programele scrise de ei in pseudocod ? Daca Da, Rodin este pentru dumneavoastra. Limbajul '''Rodin este foarte bun pentru invatat o serie de notiuni de algoritmistica''', dupa parerea beta-testerilor nostri. Limbajul Rodin raspunde la intrebarea "Cum sa rulez pseudocod scris in limba româna, pe calculator, la lectiile de informatica de la liceu sau scoala generala, ori chiar la facultate ?"  Limbajul pseudocod Rodin este rezultatul a 7 ani de studiu si cercetare universitara in teoria limbajelor modulare.
+
 
+
 
+
== . Sintaxa ==
+
(O veti gasi curand pe o pagina separata [[Ro/Sintaxa Limbajului Rodin]] la http://www.haskell.org/haskellwiki/Ro/Sintaxa_Limbajului_Rodin). <br>
+
 
+
Limbajele din clasa C-ului, fie ca este vorba de limbaje pentru software de proiectare (Solid Works ??) fie ca este vorba de limbaje de programare sau limbaje de (web-)scripting  au in general o sintaxa asemanatoare. Necazul este ca un incepator trebuie sa invete SIMULTAN si semnificatia instructiunilor - impreuna cu acele concepte fundamentale ascunse in spatele lor - si cuvintele englezesti cu care se scriu programele. Si asta stiind uneori doar romana, franceza sau rusa. Greselile devin in acest caz mult mai usor de facut.
+
 
+
<center> [[Image:Engleza3.JPG]] </center>
+
 
+
Pentru a nu ajunge in situatia proiectantilor din imaginea  de mai sus este recomandabil sa se predea intai conceptele in limba romana (sub forma de pseudocod), urmate de cuvintele cheie englezesti. Deoarece studentii si elevii pot protesta (pe drept cuvant) ca vin in laboratorul de informatica si fac pseudocod la tabla fara sa puna mina pe calculatoare (voi adauga link-ul ...)
+
am realizat Limbajul Pseudocod Rodin, care rezolva aceasta problema. Si, bineinteles produce altele :)
+
 
+
==.Cuvinte cheie folosite pentru instructiuni; operatori si  exemple ==
+
Rodin 2009e, in curs de actualizare:
+
 
+
'''[[Secventa de instructiuni]]:'''
+
{ <expr>; .... <expr> ; }
+
In seria de versiuni inceputa in vara 2009: ExperimentExpX am folosit ; drept SEPARATOR de instructiuni, deci inaintea ultimei acolade nu mai punem ; . Va dati seama unde trebuie modificat deoarece mesajul de erore spune "}" incorecta/ acolada neasteptata.
+
 
+
'''[[Atribuirea]]'''
+
fie <name> = <expr>
+
 
+
fie <vect>[<exp>]=<exp>
+
 
+
'''[[Alternativa/Decizia/Conditionala]]:'''
+
daca <expr> atunci <expr> altfel <expr>
+
in teste ...
+
daca <expr> atunci <expr>
+
 
+
'''[[Bucla cu test initial]]:'''
+
cat timp (<expr>) <expr>
+
 
+
'''[[Bucla cu test final]]:'''
+
executa <expr> atat cat (<expr>)
+
 
+
'''[[Bucla cu  test de succes final]]:'''
+
repeta <expr> pana cand  <expr>
+
 
+
Observatie: Unele versiuni de Rodin (> v081 folosesc "pina" in loc de "pana").
+
Daca primiti o eroare la al doilea caracter din "pana" scrieti "pina" in loc.
+
 
+
'''[[Bucla cea mai generala]]:'''
+
pentru (<exp>; <exp>; <exp>) <exp>
+
 
+
'''[[Operatia de citire]]:'''
+
tasteaza <ident>
+
este inlocuita de
+
citeste <ident>
+
 
+
<p class='previewnote'> Tasteaza se va inlocui in versiunile superioare lui Rodin V08 cu "citeste". La acestea exista si o instructiune text "string" dedicata afisarii de texte. Dati un Find-Replace pe sursele Rodin vechi, pentru a le avea pregatite pentru noile versiuni.</p>
+
Astfel avem:
+
 
+
citeste <ident>
+
si
+
citeste <vect>[<exp>]
+
+
'''[[Scrierea]]:'''
+
scrie <expr>
+
 
+
text "string intre ghilimele format din cifre litere si spatii" (de la Rodin v081 inclusiv)
+
 
+
'''[[Functii anonime nerecursive]]:'''
+
(\ <name>  . <expr>)
+
unde name e numele variabilei parametru formal
+
 
+
'''[[Aplicarea (asociaza la dreapta)]]:'''
+
<functie anonima> <expr>
+
 
+
'''[[Atribuirea are valoare]]: valoarea atribuita e si valoarea ei'''
+
<haskell>
+
{ fie y =2;
+
  fie x=100;
+
  cat timp (x>10)
+
    fie x=x-(fie y = 1);
+
  scrie x;
+
  scrie y;
+
}
+
 
+
</haskell>
+
Dar in seria Rodin Experiment din vara 2009 atribuirea este instructiune si nu expresie, deci nu mai are valoare. Nu mizati pe ea.
+
 
+
[[Operatori]]: + - * / % sunt implementati.
+
 
+
[[Comparatii]]le: > , < , == , != , sunt implementate. Iar de la Rodin ExperimentExp 10 din 12-14 aug 2009 sunt implementate si <= si >=. Un mic detaliu: Dupa <, > NU PUNETI SPATIU. S-a rezolvat de la Rodin ExperimentExp11.
+
 
+
[[Negatia]] este implementata ca "!"
+
 
+
Sunt implementati [[Operatori logici]]  SI , SAU , ! , &&, ||
+
Lipsesc inca: [[Operatori logici pe biti]]
+
 
+
 
+
==. Se poate folosi la orele obisnuite de programare si algoritmistica ? ==
+
Da. Deoarece orele presupun predarea in pseudocod. Ori exact asta este Rodin, un software pentru rulat programele scrise in pseudocod. (Deocamdata o varianta limitata de pseudocod.) Nu e nevoie sa va ganditi la niste ore speciale la care sa se predea Rodin. '''Rodin nu este in esenta deosebit de limbajul pseudocod de manual, atata doar ca este ceva mai strict''', cu o sintaxa ca a C-ului (acolade, ; etc) si obliga elevii sa fie mai atenti la detalii, atunci cand transcriu algoritmii pe calculator.
+
 
+
==. Impresii despre Limbajul pseudocod Rodin ==
+
*  Domnule Profesor,
+
  Va multumesc.Colegii din invatamintul preuniversitar va vor fi recunoscatori.
+
  Cu prietenie,
+
  Prof. Vasile P. (Neamt)
+
* . Programul va fi foarte bun pentru cei care vor sa inteleaga algoritmi si  modul de gandire pentru a programa. Presupun ca in viitor vor fi adaugate: vectori si matrici :) Va urez mult succes cu programul. :) Si va ajut oricand aveti nevoie.
+
  A.C. absolvent informatica (Bacau)
+
* Poate ar fi bine, cand aveti timp, sa ne chemati la o instruire.
+
Cu stima ,
+
Prof. Mihaela B. (Bacau)
+
* [...] zilele astea "is legat de glie" dar imediat ce incepe scoala voi avea de lucru chiar cu aplicatia...
+
Prof. Mihai C. (Iasi)
+
* Multumesc pentru informare si felicitari pentru demersul d-voastra, Am sa pomenesc studentilor mei despre Rodin, mai ales daca voi mai primi detalii si daca va ajunge in grupa FOSS. Mult succes !
+
Prof. Mihai J. (Cluj)
+
 
+
''Va multumesc pentru interesul dumneavoastra domnule M.J. Cod sursa comentat despre interpretoarele monadice modulare gasiti sau veti gasi in volumul [[Practica interpretarii monadice]] si pe pagina web a acestei carti:[[Practica interpretarii monadice]]. De asemenea o introducere in semanticile monadice modulare scrise in Haskell ati putea gasi in volumul [[Introducere in Haskell 98 prin exemple]] - dar la nivel studentesc. Sursele proiectului Rodin vor fi publicate, ma gandesc inca sub ce forma, poate in viitoarea carte [[Transformers]] - nu dati click ca nu e pagina gata.''
+
 
+
 
+
''Multumesc pe aceasta cale inca o data tuturor acelora care mi-au transmis impresiile lor despre limbajul pseudocod Rodin, asa cum este el astazi, (versiunile: Rodin ExperimentExp8 si 10, 12).''
+
 
+
 
+
==. De unde vine numele Rodin ? ==
+
Rodin, RoDin, Din Ro , Din România. Este un mic limbaj care vine din România, scris de un român pentru colegii sai profesori de liceu Români sau asistentii de la facultatile românesti, oriunde ar fi sau ar preda ei.
+
 
+
''Daca aveti timp, explicati-mi denumirea acordata acestui produs.
+
Confuzia cu numele sculptorului a fost dorita ori pur si simplu este intamplatoare? (intreaba Gabriella K.)''
+
 
+
Pur si simplu incercam sa descriem un limbaj DIN ROmânia, printr-un cuvant. Dinro ar fi sunat ca intr-un serial de desene animate, mai ales daca-l uitam, pe R. Asa ca am schimbat ordinea. E drept ca nu e un nume inspirat ales, deoarece este imposibil sa-l gasiti cu Google sau Yahoo si deja mai exista la nivel European cel putin un proiect Rodin, din fericire finalizat. 
+
 
+
 
+
==. Ce aduce nou Rodin ? ==
+
Cuvinte cheie in limba româna, cateva inovatii in materie de expresii (admite si unele lambda expresii cu un parametru impreuna cu operatia de aplicare). Este primul interpretor modular de pseudocod care foloseste cuvinte cheie romanesti (din cate stiu).
+
 
+
==. Ce mai ofera Rodin ?==
+
'''O posibilitate de a vedea seria de atribuiri care au loc in timpul executiei programului''' (lansati-l cu switch-ul -mem). Liberatatea de a alege orice extensie pentru fisiere si orice editor pentru a scrie programe, chiar si Notepad-ul. Nu este nevoie sa declarati variabilele, cel putin deocamdata.
+
 
+
==. Ce legatura este intre Rodin si Haskell ==
+
Rodin a fost scris in Haskell 98 si compilat cu GHC-ul.
+
 
+
==. Unde gasesc pagina limbajului pseudocod Rodin ?==
+
Intrati la www.haskell.org si cautati cu motorul de cautare din dreapta sus cuvinte cum ar fi: pseudocod, Rodin. Pe lista pagini apare pagina Rodin.
+
Nu il puteti gasi cu Google ! Decat,poate, daca incercati "Limbaj pseudocod si cititi a treia pagina." Sau incercati sa cautati "Limbajul Pseudocod Rodin". 
+
Sau mergeti direct la http://www.haskell.org/haskellwiki/Rodin.
+
 
+
==. De unde descarc ultima versiune Rodin ? ==
+
De la [[Rodin/Download]]. Cititi inainte si [[Rodin/News]].
+
 
+
==. Ce v-a determinat sa alegeti Haskell ca limbaj de implementare ?==
+
Productivitatea sa fantastica. RodinV05-Ro a fost scris in circa 4 zile a cate 4 ore de munca, timp in care am facut si cercetare. Dar dupa cativa ani buni (7) de studii in domeniul constructiei compilatoarelor  si interpretoarelor limbajelor de programare.
+
 
+
==. De unde se poate obtine Rodin ? ==
+
Din rubrica "[[Rodin/Download]]", de la inceputul acestei pagini. De la un alt beta tester Rodin. 
+
 
+
==. Cine este autorul Rodin ? ==
+
Dan V.Popa. Actualmente, lucreaza la [http://stiinte.ub.ro Facultatea de Stiinte de la Universitatea din Bacau.].
+
 
+
==. Cum arata cele mai scurte program in Rodin posibile ?==
+
Unele dintre cele mai scurte programe, care fac totusi macar o prelucrare  cu datele utilizatorului (reafisarea lor, incrementarea si reafisarea) ar fi:
+
(exemplu depasit, vezi mai jos de ce)
+
 
+
<haskell>
+
{ tasteaza x;
+
  scrie x;       
+
}
+
</haskell>
+
 
+
 
+
''sau altul''
+
 
+
<haskell>
+
{ tasteaza x;
+
  fie x=x+1;
+
  scrie x;
+
}
+
 
+
</haskell>
+
 
+
 
+
Alte exemple,vechi (anul 2008).
+
De la Rodin V08 incolo, si recomand cel putin Rodin V081  "tasteaza" este inlocuit cu "citeste".
+
 
+
<haskell>
+
{ citeste x;
+
  text "x este";
+
  scrie x;
+
}
+
</haskell>
+
 
+
''sau altul''
+
 
+
<haskell>
+
{ citeste x;
+
  fie x=x+1;
+
  text "x este";
+
  scrie x;
+
}
+
</haskell>
+
 
+
Alte exemple,noi.
+
De la Rodin ExperimentExp8 din august 2009  incolo, ExperimentExp10 "tasteaza" este inlocuit cu "citeste" iat ultimul ; din secventa { ... } de instructiuni nu mai este necesar, ba chiar este inutil.
+
 
+
<haskell>
+
{ citeste x;
+
  text "x este =";
+
  scrie x
+
}
+
</haskell>
+
 
+
''sau altul''
+
 
+
<haskell>
+
{ citeste x;
+
  fie x=x+1;
+
  text "x este =";
+
  scrie x
+
}
+
</haskell>
+
 
+
 
+
==. Unde gasim alte exemple de programe in Rodin ? ==
+
Cele mai noi exemple sunt in arhivele care insotesc fiecare lansare de versiune Rodin.
+
Aici vom posta [[Exemple de programe in Pseudocod Rodin]] imediat ce vin de la beta testeri si le verificam, in timpul anului scolar. Avem si o pagina:
+
[[Ro/Rodin/Alte exemple]] la care mai avem de lucru.
+
 
+
==. Putem contribui la dezvoltarea Rodin ? ==
+
Daca stiti Haskell si extensiile sale, daca cunoasteti transformatori de monade, daca ati folosit parsere modulare, atunci da. Ca alternativa sper sa pot publica un [[Ghid al Dezvoltatorului Rodin]] din care un necunoscator al teorie  sa poata afla scrie totusi componente pentru Rodin.
+
Alt mod de a contribui la dezvoltarea Rodin este sa scrieti pur si simplu programe in Rodin si sa le postati pe aceasta pagina sau sa mi le trimiteti prin e-mail. Ma oblig sa le verific inainte, daca nu sunt prea complicate sau prea multe. (Altfel n-as avea timp indeajuns pentru ele.)
+
 
+
==. Faceti si instruire in privinta Rodin ? ==
+
Da,exista cerere. Deja a avut loc o prima intalnire cu acele cadre didactice interesate de Limbajul Pseudocod Rodin. Va mai fi probabil una in perioada de inceput a anului scolar dar sa nu anticipam.
+
 
+
==. Pe ce notiuni se bazeaza Rodin ?==
+
Pe notiuni de teoria categoriilor, monade, semantici monadice modulare si altele despre care am scris mai sus. Dar aceste aspecte sunt transparente pentru utilizator.
+
 
+
==. Ar putea un elev de liceu sa programeze in limbajul Rodin sau sa fie beta tester ?==
+
Cu siguranta. Limbajul a fost inventat tocmai cu acest gand in minte, sa fie accesibil elevilor si profesorilor incepatori. Dar totusi sa fie suficient de strict ca sa te oblige sa deprinzi disciplina  programarii. Si suficient de expresiv ca sa ilustreze clar notiunile programarii structurate.
+
 
+
==. Ce are de facut un beta tester Rodin ?==
+
Daca ati dori sa deveniti beta tester Rodin si sa experimentati limbajul la primele ore de programare v-as trimite urmatoarea scrisoare:
+
 
+
"
+
Stimate domnule/doamna Profesor
+
 
+
Privitor la lectiile de clasa a IX-a folosind Rodin iata, pe scurt, ce ar fi de facut:
+
 
+
Sa programati intr-un fel de pseudocod  - caci sa ceva este Rodin - mici programe care fac calcule cu numere intregi.
+
Software-ul vi-l ofer gratuit. Va trimit si o mica documentatie si un pachet de programe pentru lectii.
+
Programele dumneavoastra care merg va rog sa mi le trimiteti cu mentiunea ca sunt bune si v-au iesit cum va asteptati.
+
Cele care nu va ies cum va asteptati va rog sa mi le trimiteti  (totusi) ca sa
+
verific daca este corect implementat limbajul.
+
Pseudocodul propus este un fel de mini C, fara declaratii, doar cu intregi si vectori (deocamdata) si e scris cu instructiuni in limba romana.
+
Daca simtiti nevoia unor corecturi sau adaugiri la limbaj, va rog sa imi spuneti, astfel pot sa continui sa-l dezvolt.
+
 
+
Banuiesc ca aveti exemple de programe in pseudocod, pentru lectii, nu-i asa ? Trebuiesc doar scrise cu un vocabular anume, folosind cuvinte romanesti, fara declaratii.
+
 
+
Iata niste exemple minuscule (pentru versiuni mai noi decat Rodin V08, inclusiv):
+
 
+
Ex:
+
{citeste x;
+
scrie x;}
+
 
+
Ex2:
+
{citeste x;
+
fie x=x+1;
+
scrie x;}
+
 
+
Atentie la versiunile mai noi: Ultimul ; din secventa este scos din sintaxa.
+
 
+
Ex:
+
{citeste x;
+
scrie x}
+
 
+
Ex2:
+
{citeste x;
+
fie x=x+1;
+
scrie x}
+
 
+
Va descurcati sa scrieti asemenea programe si chiar unele mai complicate, nu-i asa ?
+
 
+
Atunci va doresc succes !
+
 
+
[http://www.haskell.org/haskellwiki/Rodin Software-ul poate fi descarcat de pe web-site-ul Rodin.]
+
 
+
 
+
Dan V. Popa
+
Ro/Haskell
+
Facultatea de Stiinte,
+
Univ din Bacau.
+
 
+
"
+
==. Ce cunostinte ar trebui sa aiba cineva ca sa utilizeze Limbajul Rodin ? ==
+
Minim: Deschiderea unei console Windows cu Run-> Command -> cmd
+
apoi tastarea unei linii de comenzi. Plus cateva cunostinte despre limbajul C cu care Rodin se aseamana. <br>
+
Mediu: C la un nivel didactic. Abilitatea de a intelege C-ul dincolo de cuvintele sale cheie. <br>
+
Maxim: C si lambda calcul, daca doriti sa exploatati puterea unor expresii speciale (lambda expresiile numite abstractii).La anumite versiuni Rodin 2009a-e.
+
 
+
==. De ce exemplele de pe lista de subtilitati sunt in engleza ? ==
+
Natural, facand cercetare pentru prezentarea la o intalnire stiintifica internationala, primele experimente au fost in limba engleza. Dorim tare mult sa sustinem  simultan abele versiuni de Rodin: Rodin-Ro si Rodin-En, fiecare folosind alt set de cuvinte cheie. Afirm ca s-ar putea trece de la Rodin-Ro la C prin intermediul Rodin-En, eventual folosindu-l ca suport pentru realizarea  temelor. (Ipoteza. Ce zic specialistii in pedagogia informaticii ?) Am inceput sa adaug pe lista de subtilitati exemple in Rodin-Ro (adica scrise pe romaneste.).
+
 
+
==. Puteti realiza versiuni de Rodin in limbile minoritatilor nationale ? ==
+
Putem. Nu inseamna insa ca vor fi gata tot in 4 zile, mai ales ca vacanta de vara 2008 s-a terminat.
+
 
+
==. De unde mai aflam vesti despre Rodin ? ==
+
De pe site-ul proiectului http://www.haskell.org/haskellwiki/Rodin.
+
Voi trimite beta testerilor si cate-o notificare din cand in cand dar acest site din domeniul Haskell.org ramane sursa principala de informatii despre proiectul Rodin. Nu apelati la mirror-uri.
+
 
+
==. Dati si diplome de participare profesorilor implicati in program ? ==
+
De ce nu ? Din partea mea, da. Urmeaza sa alegem organizatia / institutia / departamentul care va pune stampila finala pe diplome. Dar aceste diplome vor fi oferite abia DUPA ce respectivii vor publica o serie de programe Rodin pe site, ocazie cu care le fac cunoscute numele, asa cum se vede.
+
 
+
==. Se va putea contribui la site direct ? ==
+
Da, avem in vedere si acest fel de colaborare atunci cand numarul profesorilor participanti va depasi o anumita limita. Contactati-ma si rezolvam si aceasta problema. Dar cei care o vor face raspund pentru corectitudinea a ceea ce scriu.
+
 
+
==. Indicatii de lucru cu limbajul pseudocod Rodin ==
+
Editati cu editorul preferat si pastrati fisierele sursa grupate in dosare in care aveti si versiunea de Rodin necesara rularii lor. Daca se ajunge sa existe incompatibilitati (ca la .doc -urile M$) intre diversele versiuni e bine sa aveti la indemana veriunea sub care anumite exemple rulau.
+
Tineti lista de cuvinte cheie si foaia  cu sintaxa limbajului la indemana.
+
 
+
==. Ce facem daca un program nu ruleaza corect ? ==
+
Cititi la pagina [[Rodin/CeSaFac]].
+
 
+
== . Probleme la a vedea aceasta pagina ? ==
+
Puteti seta computerul sa afiseze o imagine cu dimensiuni 1280 x 768  la 60 Hz rata de reimprospatare (refresh) chiar si cu un monitor care suporta doar 1024 x 768 la 60Hz. <br>
+
ATENTIE: Acest reglaj se poate face numai cu placi video mai noi, (de exemplu cu unele din seria Intel 865 si superioare). <br>
+
ATENTIE: Folosirea unor FRECVENTE de refresh MAI MARI de 60Hz cu unele monitoare analogice (au butoane care se INVIRT pentru a regla contrastul)  poate duce la distrugerea sincroprocesorului analogic.
+
  
 +
</center>
 
----
 
----
 
+
English Page: [[RodinEn]]
Pagina proiectului Rodin este in dezvoltare. Vizitati-o regulat pentru a gasi update-urile, noutatile precum si programele si exercitiile noi adaugate.
+
 
+
Inapoi la inceputul paginii Rodin: http://www.haskell.org/haskellwiki/Rodin.
+
 
+
[http://stiinte.ub.ro/ Mergeti la Facultatea de Stiinte de la Universitatea din Bacau. => ]http://stiinte.ub.ro
+
 
+
[http://www.ub.ro/ Mergeti la Universitatea din Bacau. => ]http://www.ub.ro
+
 
+
 
----
 
----
This page has been accessed 647 times. This page was modified 21:49, 22 October 2008.  
+
<center> [[Image:Rodin-diploma.jpg]] [[Image:Rodin-Banner.gif]]  </center>
  
This page has been accessed 696 times. This page was modified 15:54, 25 October 2008.  
+
<h1> Limbajul Rodin, un limbaj pseudocod nou implementat (2009), in stil C, proiectat pentru profesorii si elevii din România, pentru orele de algoritmistică <br> <center>  * [[Rodin/Download]] * [[Rodin/News]] * [[Rodin/Examples]] * [[Rodin/FAQ]] * [[Rodin/Others]] * [[Rodin/History]] * </center> <br> '''Ultima versiune este Rodin Codename:ExperimentExp12 lansata la data de  29 august 2009. Detalii la pagina [[Rodin/News]].Istoric [[Rodin/History]]. Descarcati software-ul FREE de la pagina [[Rodin/Download]]  </h1>
  
This page has been accessed 785 times. This page was modified 13:19, 28 October 2008.  
+
<center>  [[Image:TotalEdit-si-Rodin.jpg]] </center>
 +
<center> '''Rodin ruleaza si împreună cu [http://www.codertools.com/totaledit.aspx '''Total Edit'''! Download-ul unui un IDE recomandat!].''' Sau direct de aici: [http://download.codertools.com/TotalEditStd_5_2_8_install_en.msi  http://download.codertools.com/TotalEditStd_5_2_8_install_en.msi] </center>
  
This page has been accessed 810 times. This page was last modified 20:22, 28 October 2008.  
+
<p class='previewnote'> Verificati antivirus executabilele din ambele arhive. Nu se stie nici o data ce ascund, mai ales de cand intr-o arhiva Nero am gasit un .EXE virusat ! </p>
  
This page has been accessed 867 times. This page was last modified 00:39, 5 November 2008.  
+
==. Latest tech news - Ultimele stiri tehnice ==
 +
Instructiunea "citeste v[e];" pentru citiri de elemente de vectori  ESTE implementata. La fel si alternativa generalizata. Colectionati programe si notati pentru fiecare  cu ce versiune Rodin l-ati rulat. Pentru a obtine un IDE descarcati [http://www.codertools.com/totaledit.aspx '''Total Edit'''] si incercati-l. Trebuie doar sa definiti o comanda noua in meniul cu unelte (Tools) astfel ca alegerea ei sau tastarea combinatiei CTRL-F9 sa ruleze programul scris in Limbajul Rodin.
  
This page has been accessed 895 times. This page was last modified 00:43, 8 November 2008.  
+
<br> [[Image:Configurare.jpg]] <br>
  
This page has been accessed 905 times9 November 2008.  
+
Specificati ca la alegerea lor sa se execute o comanda: cmd.exe Aceasta deschide o fereastra iar /K (inseamna sa execute alta comanda) ii spune sa ruleze Main.exe  $FileName ($FileName fiind fisierul cu programul Rodin de executat). PUNETI SPATIILE dupa si intre comanda si argumente ! CTRL-F9 nu se scrie litera cu litera, se apasa combinatia de taste! Alegeti sa se execute "Extern" si sa se salveze fisierul pe care l-ati editat (bifati !). Daca dupa aceea nu puteti rula programele Rodin apasand CTRL-F9 revedeti [http://www.haskell.org/wikiupload/b/be/Total_Edit_Si_Rodin.pdf  documentatia despra configurarea softurilor Total Edit si Rodin astfel incat sa functioneze impreuna.]
 +
Alte explicatii sunt in arhiva Rodin ExperimentExp11 (sau 12) din pagina [[Rodin/Download]].
  
This page has been accessed 925 times. This page was last modified 07:24, 10 November 2008
+
[[Image:Rodinv08e.gif]] [[Image:RodinExp12.jpg]]
  
This page has been accessed 1,096 times. This page was last modified 12:23, 19 November 2008.
+
==. Stirile  lunii si ultimele stiri didactice ==
 +
Vedeti pe pagina [[Rodin/News]].
 +
Stiri vechi gasiti pe pagina [[Rodin/News/2008]].
 +
Descarcati si 3 capitole de manual despre [[Rodin]], realizate de comunitatea noastra. Realizator: Pavel Codrina, dupa exemplele de cod din arhiva de download, plus creatia  proprie.
 +
http://www.haskell.org/wikiupload/a/a0/CapitoleDeManualRodin.zip
  
This page has been accessed 1,201 times. This page was last modified 05:28, 25 November 2008.
+
==. Intrebari puse des  si raspunsuri==
 +
* Aici gasiti explicatii privind limbajul Pseudocod Rodin si [[Platforma Rodin de dezvoltare a limbajelor]]: [[Rodin/FAQ]].  <br>
 +
*Iar aici raspunsuri si solutii: [[Rodin/CeSaFac]].
  
This page has been accessed 1,235 times. This page was last modified 20:32, 28 November 2008.
+
==. Download ! Descarcati pentru instalare ==
 +
'''1.''' Limbajul Rodin din pagina [[Rodin/Download]]. In arhive gasiti programe in pseudocod Rodin pentru lectii.  
  
(3 dec 2008) This page has been accessed 1,345 times. This page was last modified 18:01, 29 November 2008.
+
'''2.''' Editorul recomandat "Total Edit" de pe site-ul Codertools:
 +
[http://www.codertools.com/totaledit.aspx '''Total Edit''' Download IDE recomandat!]. Sau direct de aici: [http://download.codertools.com/TotalEditStd_5_2_8_install_en.msi  http://download.codertools.com/TotalEditStd_5_2_8_install_en.msi]
  
(6 dec 2008) This page has been accessed 1,448 times. This page was last modified 21:30, 3 December 2008
+
==. Cititi pentru a face configurarea ==
  
This page has been accessed 1,632 times. This page was last modified 02:43, 12 December 2008.
+
3. De aici descarcati [http://www.haskell.org/wikiupload/b/be/Total_Edit_Si_Rodin.pdf o mica documentatie despre configurarea softurilor Total Edit si Rodin astfel incat sa functioneze impreuna.] Si adaugati in meniul Tools al Total Edit-ului o comanda
 +
care sa ruleze programele Rodin.
  
This page has been accessed 1,681 times. This page was last modified 03:06, 12 December 2008.
+
4. Rodin la inceput de drum. [http://www.haskell.org/wikiupload/d/da/Rodin-inceput.zip Descarcati de aici o arhiva cu cele mai simple exemple. Click dreapta aici  pentru Download!]
  
1 martie 2009 : Am depasit bariera de 3000 de accese la site.
+
5. Dupa un semestru in care am testat Rodin (aproape o luna) impreuna cu
 +
studentii de la Matematica (anul al III-lea) putem adauga la arhiva noastra
 +
o alta serie de programe in Limbajul Rodin. O parte sunt din curs altele
 +
scrise de Roxana Popa. Mii de multumiri. [http://www.haskell.org/wikiupload/8/84/PopaRoxana2.zip Descarcati arhiva de la acest link de Download.]
  
This page has been accessed 3,400 times. This page was last modified 13:10, 15 March 2009.
+
==. Lucrari si articole ==
 +
Sunt in arhiva Rodin in directorul cu documente. Inclusiv descriere si imagini cum sa configurati Total Edit. Descarcati arhiva pentru Windows din pagina [[Rodin/Download]]. In arhiva sunt si vreo 50-60 de mici exemple numai bune pentru lectii: atribuiri, IO, decizie, decizie generalizata, bucle de toate felurile, vectori, sortare etc.
  
This page has been accessed 3,516 times. This page was last modified 13:35, 22 March 2009.
+
==. Capitole de manual ==
  
14 aprilie 2009 : Ne apropiem de al 4000 -lea acces. This page has been accessed 3,727 times. This page was last modified 22:08, 30 March 2009
+
Se lucreaza la un manual al limbajului Rodin. Pina cand va fi gata, nu stim exact cand, probabil pina la toamna, folositi capitolele din arhiva:
 +
[http://www.haskell.org/wikiupload/a/a0/CapitoleDeManualRodin.zip <DOWNLOAD>]
 +
Sunt scrise si oferite comunitatii de Codrina P, folosind software si exemple de program de pe site. Licenta sub care sunt oferite este libera, folositi-le cum doriti,dar numai in scop educational.
  
(28 april 2009) This page has been accessed 3,813 times. This page was last modified 10:49, 14 April 2009.
+
==. Alte editoare ==
  
(24 mai 2009) Am depasit bariera de 4000 de accese la site. This page has been accessed 4,026 times. This page was last modified 10:35, 28 April 2009
+
1.Puteti folosi Ultra Edit-ul.
 +
<center> [[Image:Ultraedit-run-for.jpg]] </center>
 +
<center> '''Rodin rulînd împreună cu Ultraedit-ul pe 32 biti. Atentie: Licenta shareware era pentru circa 45 de zile.''' </center>
  
(11 august 2009) This page has been accessed 4,521 times.
+
2.Puteti incerca X-Emacs
  
(15 august 2009) This page has been accessed 4,571 times.
 
  
(25 august 2009) This page has been accessed 4,644 times.  
+
==. Alte Proiecte Conexe ==
  
(29 august 2009) This page has been accessed 4,686 times.
+
Incercam sa pregatim o initiativa numita: [[Rodin/International]]. Nu dati click ca nu e pagina gata.
  
 
----
 
----
 
<center> [[Image:Rodin-Banner.gif]] </center>  
 
<center> [[Image:Rodin-Banner.gif]] </center>  
 
----
 
----
Pagina proiectului Rodin este in dezvoltare. Vizitati-o regulat pentru a gasi update-urile, noutatile precum si programele si exercitiile noi adaugate.
+
Pagina proiectului Rodin este in dezvoltare. Vizitati-o regulat pentru a gasi update-urile, noutatile precum si programele si exercitiile noi adaugate. Notati si stiri despre activitatea din cadrul Grupului Rodin aflati de pe pagina: [[Rodin/News]]
 
----
 
----
 
Inapoi la inceputul paginii Rodin: http://www.haskell.org/haskellwiki/Rodin. (pe care o gasiti imediat folosind un motor de cautare binecunoscut.)
 
Inapoi la inceputul paginii Rodin: http://www.haskell.org/haskellwiki/Rodin. (pe care o gasiti imediat folosind un motor de cautare binecunoscut.)
  
[http://www.ub.ro/ Mergeti la Facultatea de Stiinte de la Universitatea din Bacau. => ][http://stiinte.ub.ro http://stiinte.ub.ro]
+
[http://stiinte.ub.ro/ Mergeti la Facultatea de Stiinte de la Universitatea din Bacau. => ][http://stiinte.ub.ro http://stiinte.ub.ro]
<center> [[Image:FindOnYahoo.jpg]] </center>
+
<center> [[Image:BannerProLinuxAndHaskell.gif]]
 +
 
 +
[http://stiinte.ub.ro La facultate poti invata unul din cele mai productive limbaje: Haskell.]
 +
 
 +
</center>  
 
----
 
----

Latest revision as of 19:51, 16 July 2011

BannerProLinuxAndHaskell.gif

La facultate poti invata unul din cele mai productive limbaje: Haskell.


English Page: RodinEn


Rodin-diploma.jpg Rodin-Banner.gif

Contents

1 Limbajul Rodin, un limbaj pseudocod nou implementat (2009), in stil C, proiectat pentru profesorii si elevii din România, pentru orele de algoritmistică
* Rodin/Download * Rodin/News * Rodin/Examples * Rodin/FAQ * Rodin/Others * Rodin/History *

Ultima versiune este Rodin Codename:ExperimentExp12 lansata la data de 29 august 2009. Detalii la pagina Rodin/News.Istoric Rodin/History. Descarcati software-ul FREE de la pagina Rodin/Download

TotalEdit-si-Rodin.jpg
Rodin ruleaza si împreună cu Total Edit! Download-ul unui un IDE recomandat!. Sau direct de aici: http://download.codertools.com/TotalEditStd_5_2_8_install_en.msi

Verificati antivirus executabilele din ambele arhive. Nu se stie nici o data ce ascund, mai ales de cand intr-o arhiva Nero am gasit un .EXE virusat !

[edit] 1.1 . Latest tech news - Ultimele stiri tehnice

Instructiunea "citeste v[e];" pentru citiri de elemente de vectori ESTE implementata. La fel si alternativa generalizata. Colectionati programe si notati pentru fiecare cu ce versiune Rodin l-ati rulat. Pentru a obtine un IDE descarcati Total Edit si incercati-l. Trebuie doar sa definiti o comanda noua in meniul cu unelte (Tools) astfel ca alegerea ei sau tastarea combinatiei CTRL-F9 sa ruleze programul scris in Limbajul Rodin.


Configurare.jpg

Specificati ca la alegerea lor sa se execute o comanda: cmd.exe Aceasta deschide o fereastra iar /K (inseamna sa execute alta comanda) ii spune sa ruleze Main.exe $FileName ($FileName fiind fisierul cu programul Rodin de executat). PUNETI SPATIILE dupa si intre comanda si argumente ! CTRL-F9 nu se scrie litera cu litera, se apasa combinatia de taste! Alegeti sa se execute "Extern" si sa se salveze fisierul pe care l-ati editat (bifati !). Daca dupa aceea nu puteti rula programele Rodin apasand CTRL-F9 revedeti documentatia despra configurarea softurilor Total Edit si Rodin astfel incat sa functioneze impreuna. Alte explicatii sunt in arhiva Rodin ExperimentExp11 (sau 12) din pagina Rodin/Download.

Rodinv08e.gif RodinExp12.jpg

[edit] 1.2 . Stirile lunii si ultimele stiri didactice

Vedeti pe pagina Rodin/News. Stiri vechi gasiti pe pagina Rodin/News/2008. Descarcati si 3 capitole de manual despre Rodin, realizate de comunitatea noastra. Realizator: Pavel Codrina, dupa exemplele de cod din arhiva de download, plus creatia proprie. http://www.haskell.org/wikiupload/a/a0/CapitoleDeManualRodin.zip

[edit] 1.3 . Intrebari puse des si raspunsuri

[edit] 1.4 . Download ! Descarcati pentru instalare

1. Limbajul Rodin din pagina Rodin/Download. In arhive gasiti programe in pseudocod Rodin pentru lectii.

2. Editorul recomandat "Total Edit" de pe site-ul Codertools: Total Edit Download IDE recomandat!. Sau direct de aici: http://download.codertools.com/TotalEditStd_5_2_8_install_en.msi

[edit] 1.5 . Cititi pentru a face configurarea

3. De aici descarcati o mica documentatie despre configurarea softurilor Total Edit si Rodin astfel incat sa functioneze impreuna. Si adaugati in meniul Tools al Total Edit-ului o comanda care sa ruleze programele Rodin.

4. Rodin la inceput de drum. Descarcati de aici o arhiva cu cele mai simple exemple. Click dreapta aici pentru Download!

5. Dupa un semestru in care am testat Rodin (aproape o luna) impreuna cu studentii de la Matematica (anul al III-lea) putem adauga la arhiva noastra o alta serie de programe in Limbajul Rodin. O parte sunt din curs altele scrise de Roxana Popa. Mii de multumiri. Descarcati arhiva de la acest link de Download.

[edit] 1.6 . Lucrari si articole

Sunt in arhiva Rodin in directorul cu documente. Inclusiv descriere si imagini cum sa configurati Total Edit. Descarcati arhiva pentru Windows din pagina Rodin/Download. In arhiva sunt si vreo 50-60 de mici exemple numai bune pentru lectii: atribuiri, IO, decizie, decizie generalizata, bucle de toate felurile, vectori, sortare etc.

[edit] 1.7 . Capitole de manual

Se lucreaza la un manual al limbajului Rodin. Pina cand va fi gata, nu stim exact cand, probabil pina la toamna, folositi capitolele din arhiva: <DOWNLOAD> Sunt scrise si oferite comunitatii de Codrina P, folosind software si exemple de program de pe site. Licenta sub care sunt oferite este libera, folositi-le cum doriti,dar numai in scop educational.

[edit] 1.8 . Alte editoare

1.Puteti folosi Ultra Edit-ul.

Ultraedit-run-for.jpg
Rodin rulînd împreună cu Ultraedit-ul pe 32 biti. Atentie: Licenta shareware era pentru circa 45 de zile.

2.Puteti incerca X-Emacs


[edit] 1.9 . Alte Proiecte Conexe

Incercam sa pregatim o initiativa numita: Rodin/International. Nu dati click ca nu e pagina gata.


Rodin-Banner.gif

Pagina proiectului Rodin este in dezvoltare. Vizitati-o regulat pentru a gasi update-urile, noutatile precum si programele si exercitiile noi adaugate. Notati si stiri despre activitatea din cadrul Grupului Rodin aflati de pe pagina: Rodin/News


Inapoi la inceputul paginii Rodin: http://www.haskell.org/haskellwiki/Rodin. (pe care o gasiti imediat folosind un motor de cautare binecunoscut.)

Mergeti la Facultatea de Stiinte de la Universitatea din Bacau. => http://stiinte.ub.ro

BannerProLinuxAndHaskell.gif

La facultate poti invata unul din cele mai productive limbaje: Haskell.