Personal tools

Stiri Ro/Haskell-2011

From HaskellWiki

Revision as of 22:12, 8 July 2011 by Ha$kell (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search8 iulie 2011 Am primit confirmarea ca Masterul de Tehnologii Informatice la Universitatea Transilvania va utiliza printre altele materiale din"Introducere in Haskell 98 prin exemple" impreuna cu o serie de alte exemple care ar fi (deja?) alese din lucrarile unor universitari, dintre care Graham Hutton pare a fi favorit. Doua exemplare din "Practica Interpretarii Monadice" au fost oferite din partea comunitatii, domnului prof. Deaconu si doamnaei prof. A.S., impreuna cu urarile noastre de succes ! Le dorim sa aiba un master intru totul functional !!

Programa de master la care face referinta stirea a fost / era disponibila aici: http://www.unitbv.ro/LinkClick.aspx?fileticket=OhluLN-o3hg%3d&tabid=163


Tn.jpg 1 iulie 2011 Am trimis la editorul grupului Ro/Haskell, Editura MatrixRom o prima versiune completa a traducerii celebrei "Gentle Introduction to Haskell 98" . Daca nu mai gasim greseli de tipar, in jurul datei de 15 i se va da BT-ul. Extras din drafturile primului capitol, asa cum le-au realizat studentii voluntari. corectura fiind in faza incipienta. Aruncati o privire: http://www.haskell.org/wikiupload/3/38/Gentle_1-19-v06-3Aprilie.pdf.zip


13 iunie 2011 In ultimele doua luni numarul de accese la paginile Ro/Haskell a scazut la jumatate. Fenomenul este asociat cu o crestere, cel putin o dublare, a numarului restantierilor la examene. De asemenea, in sala de examen am vazut pe masa exact o carte verde la o grupa de studenti. Cum pot unii sa se prezinte la examene fara sa invete nici din carti SI nici de pe site ? Mentionez ca nu primesc bani din drepturi de autor pentru carti, deci nu sunt interesat financiar, dar se va ajunge ca taxele de rexaminari sa depaseasca costul cartilor, pentru unii studenti.


12 iunie 2011 Traducerea si adaptarea - licenta permite acest lucru - manualului de Haskell supranumit Gentle s-a incheiat, asteptam coperta de la editor si momentul finalizarii corecturii pentru a da cartea la tipar. Intrucat Gentle este un manual serios si pe alocuri dificil de citit in engleza, va recomandam calduros editia in limba romana care va fi publicata de MatrixRom. Studenti care au incercat in 2010-2011 sa contribuie la traducere stiu precis cam cat este de greu de citit in engleza. Intrebati-i.


8 iunie 2011 Branza buna in burduf de Olanda - Un eseu despre cum se publica o lucrare la un mare editor de jurnale acreditat. In urma unei corespondente de doua luni fara o saptamana, am scris acest eseu.


4 iunie 2011 . Notele de la cele 3 examene desfasurate joi, examene la care s-au dat si subiecte despre Haskell (LFA, Fundamentele Programarii, LFA la TI ) vor fi disponibile abia luni. Week-end-ul este dedicat examinarii studentilor de la Informatica , Invatamant cu Frecventa Redusa.


1 iunie 2011 De ziua copiilor, adica si de ziua studentilor care nu s-au maturizat, am completat pagina "Cum se rateaza un examen. "


27 mai 2011 Am planificat un speech de 20 de minute despre evaluatoarele si verificatoarele de tipuri, modulare, fara punct unic de intrare, scrise cu pseudoconstructori peste valori monadice, la NCMI 2011. Conferinta are site-ul aici: http://stiinte.ub.ro/ncmi2011

Planificarea pe ore si minute este aceasta: 18:40 – 18:50 Dan Popa, “Vasile Alecsandri” University of Bacău, Adaptable Software – Modular Extensible Monadic Evaluator and Typechecker Based on Pseudoconstructors

18:50 – 19:00 Dan Popa “Vasile Alecsandri” University of Bacău Adaptable Software - Modular Extensible Monadic Entry-Pointless Type Checker in Haskell

Dar este posibil sa prezentam lucrarile in ordine inversa, cum este mai logic de altfel.

Va asteptam la NCMI 2011. Cred ca iesenii interesati de domeniu ar putea da o fuga.


24 mai 2011 Am adaugat o carte, mai bine zis o lucrare, de semantica, liber disponibila, la paginaCarti publicate in limba romana. Fireste, autorurul roman a scris-o in limba engleza dar incercam sa rezolvam problema traducerii acesteia.


18 mai 2011 A aparut al 20 numar din HCAR. Haskell Communities and Activities Report. Nici in acest an nu am primit suficiente dcetalii despre activitatea din Romania, cu toate ca publicam un rezumat: Haskell in Romania de ani de zile. Si nici nu s-au mai scris alte prezentari pentru HCAR.

HCAR 2011 ... este disponibil aici: http://tinyurl.com/hcar Iar ultimul numaril gasiti aici: PDF and HTML.


5-6 mai 2011 Am avut ocazia sa pledam pentru folosirea Haskell-ului (si) in Romania ca limbaj pentru calcule economice, profitand de o amabila invitatie a Prof. I.Ivan de la ASE Bucuresti. Aici s-a organizat editia 2011 a conferintei...

THE TENTH INTERNATIONAL CONFERENCE ON INFORMATICS IN ECONOMY , BUCHAREST: Education, Research & Business Technology

Am beneficiat de atentia specialistilor prezenti la Sectiunea 3 : Information & Communication Technologies (1) care si-a desfasurat lucrarile la pe 5 mai 2011. Workshop-ul: Economic Information Systems a fost condus de: Andrzej KOBYLIŃSKI, si/sau Mihai-Constantin AVORNICULUI.

Prezentarea a avut titlul: "The Ro/Haskell Community: Introducing a Functional Programming Language by Wiki"; autor, Dan POPA de la Univ. "V.Alecsandri" din Bacau.

Programul conferintei: <Download>

In ziua urmatoare, cu ocazia discutiilor dintre participanti am diseminat informatii despre o alta notiune: ADFA, care insa nu a avut o prezentare oficiala. Ideea ca exista si alte dispozitive adaptive diferite de (sa zicem ca exemplu) retelele neuronale si care mai au si proprietatea ca raspund in timp liniar, O(n), la interogari dupa antrenare, a aparut ca promitatoare.4 mai 2011 Pagina proiectului Rodin a inregistrat click-ul numarul 10 009. Avem un limbaj didactic care ne permite sa predam ideile de baza ale C-ului chiar celor care nu se descurca cu termenii din limba engleza. Ideal pentru a preda programare structurata.


15-30 aprilie 2011: Ca urmare a e-mail-ului primit de la editorul grupului nostru, MatrixRom putem sa anuntam oficial ca va apare traducerea volumului Gentle Introduction to Haskell sub forma de carte pe care editura MatrixRom (www.matrixrom.ro) v-o poate trimite la domiciliu. Rezervati un volum de pe acum, trimitand din timp o precomanda. Acest lucru va fi de folos in procesul de tiparire pentru ca se va putea dimensiona corect primul lot care ioese din tipografie. Draft-urile si capitolele semnal se gasesc on-line pe pagina Gentle. ISBN-ul cartii este deja stabilit. ISBN-ul este 978-973-755-701-8


10 aprilie 2011: Examenul de LFA si Haskell (re) bate la usa. Am adaugat pentru voi o pagina explicand ce avantaj au declaratiile in loc de atribuiri si lazy evaluation in loc de executia in ordine. Este plasata in rubrica intrebarilor incepatorilor: Ce inseamna lazy evaluation ?


9 Aprilie 2011: Examenul de LFA si Haskell din 2 iunie 2011 va fi mutat de la ora 9:00 cum era planificat initial, la ora 8:00 pentru a nu se suprapune partial cu alt examen. Asigurati-va ca puteti sosi la la timp - daca sunteti studenti din alta localitate.


6 Aprilie 2011: SECURITY: Ubuntu 10.10 i386 (Maverick) instalat de pe CD-ul original Ubuntu are nevoie de reinstalarea clientului dhcp3-client. Cel original trebuie imediat dupa instalare inlocuit cu cel din repository folosind:

sudo apt-get remove dhcp3-client

sudo apt-get install dhcp3-client

Verificarea daca are intr-adevar nevoie o faceti cu chkrootkit, care imediat dupa instalare, inainte de upgrade, trebuie la randul sau instalat:

sudo apt-get install chkrootkit

si pornit cu

sudo chkrootkit

Vedeti daca pe eth0 sau alta interfata se semnaleaza SNIFFER. Caz in care reinstalati fisierul corupt si luati si alte masuri de securitate, functie de ceea ce mai gasiti.

Documentatia indica faptul ca unii clienti dhcp ar putea declansa alarma chkrootkit. Printre ei nu e numit explicit dhcp3-client.


Edu.gif1 Aprilie 2011 : Se intampla si lucruri bune in Romania. Va oferim gratuit volumul "Gentle introduction in Haskell" tradus in limba romana, descarcabil din josul paginii Gentle. Vizitati pagina in mod repetat deoarece vom mai adauga pagini (re)facute sau corectate.


Martie 2011: Un anunt despre formatele de documente. Au aparut unele restrictii in priviinta formatelor de documente cu care lucram; astfel:

1. Site-ul www.haskell.org pare sa nu mai primeasca la upload fisiere .pdf. In aceste conditii vom incarca lucrari si alte documente in format Post Script .ps in loc de .pdf. Deci tineti un GhostScript + Ghostview la indemana sau alt Reader de .ps -uri. Puteti folosi Linux sau un driver de imprimanta virtuala pe Windows care scrie in format .pdf pentru a converti fisierele. Puteti folosi Linux (ex. Ubuntu 10.x) pentru a converti din .ps in .pdf fara probleme. Eu unul dau un print din Document Viewer-ul de Linux in format .pdf. si e gata .pdf-ul din .ps. Curios, .pdf.zip -urile sunt acceptate.

2. Unele reviste mai vechi si unele conferinte si simpozioane au ramas in anii in care Knuth inventa TEX-ul. In acei ani puteai sta 10 ani sa dezvolti un produs cum au fost TEX si MetaFont. Dar la nivelul anului 2011, in comunitatea Haskell, TEX-ul este depasit, si voi argumenta de ce:

2.1. Haskell este un VHLL de mare productivitate in care poti scrie, de exemplu, un alt limbaj intr-o zi sau doua. In aceste conditii a scrie lucrarea despre softul respectiv in TEX este o pierdere de timp. Ar dura mai mult scrierea lucrarii in TEX ca cercetarea. Sau ministerul ne plateste sa fim dactilografe TEX si nu cercetatori ?

2.2. In comunitatea DSL-istilor si mai recent in volume de conferinte de specialitate, Haskell-ul, limbaj functional, tinde sa inlocuiasca de facto notatia matematica, devenind lingua franca a comunitatii. Luati de exemplu: Walid Mohamed Taha (ed.) - Domain-Specific Languages , IFIP TC2 Working Conference, DSL 2009, Oxford,UK, Jully 2009 - Proceedings, de la Springer Verlag si veti vedea ca Haskell a devenit aproape peste tot limbaj inlocuitoar al matematicii la scrierea lucrarilor din domeniu. Mai sunt si alte limbaje din jargonul informaticienilor implicate. In aceste condiftii a cere Haskell-istilor lucrari in TEX e un fel de bataie de joc la adresa productivitatii limbajului. Bine ca nu li se cer lucrari scrise in binar cu dalta pe placi de piatra. :)

2.3. Haskell-istii considera ca in loc de a invata TEX isi pot folosi timpul la altceva. In cel mai rau caz recomanda un generator ca sa generezi TEX din .doc. O opinie a prof. Mihai Gontineac despre TEX gasiti aici.

2.4. Haskell ofera un format .lhs - literate haskell - care poate fi simultan si lucrare stiintifica si program de calculator comentat. Cercetarile se fac scriind programe Haskell in fisiere .lhs. Dar .lhs nu este .tex.

2.5. Carti de initiere in scrierea matematicii, cum este "How To Write Mathematics" de la AMS chiar recomanda, unde se poate, renuntarea la floricelele formulelor supraetajate in care TEX exceleaza. recomanda doar s ascrii, eficient: exp(x) in locul lui "e la x" pe doua nivele.

2.6. Chiar daca este foarte elegant pentru matematica, algoritmul TEX de plasare a randurilor in pagina dupa densitatea de alb si negru si alte reguli tipografice se bate cap in cap cu regulile de scriere a programelor in Haskell. Haskell are o sintaxa bazata pe Layout si alinieri verticale care nu respecta densitatile de alb negru dorite de TEX ceea ce insemna ca atunci cand faci copy paste la un cod Haskell in TEX sau LYX el va fi formatat incorect, stricandui-se layout-ul si transformandu-l in program eronat, care nu va rula, si va da, probabil, erori de layout. Nu are nici un sens sa producem lucrari stiintifice frumoase dar cu programe inutilizabile. Nu spun ca nu se pot face pagini TEX cu text cu format fixat, cu ceva munca in plus,dar atunci de ce sa mai folosim TEX ? Si ajungem iar la problema productivitatii !

Concluzia: a ni se cere TEX si mai ales TEX cu style propriu e o pierdere de timp pentru cercetarea in Haskell, dupa opinia mea.

Dan P.

P.S. Totusi cum asemenea dispute sunt "religioase" nu doresc sa le lungesc.


Am primit pe 28 martie urmatorul mesaj, ref la trimiterea unei lucrari de semantica si Haskell la KEPT2011. Din mesaj am dedus "Cand exista un articol, in opinia semnatarului.

O fi fost o gluma de 1 Aprilie venita prea devreme ?


Ian, Feb, Martie 2011

Rezultatele unor cercetari de construire a Typechecker-elor Modulare Monadice sunt puse acum in forma de lucrare:

Dan Popa ; Adaptable Software - Modular Extensible Monadic Entry-pointless Type Checker in Haskell , Ro/Haskell Group, Univ. “V.Alecsandri”, Bacau <DOWNLOAD> in .ps format

<DOWNLOAD> in .pdf.zip format


Martie 2011

La Cluj se desfasoara KEPT2011

Knowledge Engineering: Principles and Techniques Conference (KEPT) 2011 Monday - Wednesday, July 4-6, 2011 Cluj-Napoca, Romania http://www.cs.ubbcluj.ro/kept2011/

Organised by: Computer Science Department, Babes-Bolyai University, Cluj-Napoca, Romania


Martie 2011

Actualizam pagina despre Stiri - Congrese. o gasiti cautand "Congrese" cu motorul de cautare din dreapta sus, sau la: http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Congrese ori la indexul site-ului, in pagina a doua,la litera 's'.


Martie 2011.

Haskell poate fi folosit de catre cei care produc materiale de e-learning. In cazul prezentat in lucrarea tinta este producerea de carti electronice pentru invatarea limbilor straine.

Lucrarea Dan Popa, Combinatorii de analizoare sintactice – instrumentele lingviştilor pentru învăţarea asistată de calculator a limbilor străine se poate descarca de la: http://www.haskell.org/wikiupload/9/96/Combinators.ps

Lucrarea a fost prezentata la : Colocviul Plurilingvism şi interculturalitate din 26 februarie 2010 organizat de Catedra de limba şi literatura română şi Grupul de cercetare interdisciplinară LOGOS, Facultatea de Litere, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău Programul manifestarii: http://www.ub.ro/ubub/servicii/arhiva/109-colocviul-naional-cu-participare-internaional.html sau direct de aici.Martie 2011. Datorita faptului ca revista MyLinux nu mai exista si drepturile de autor ale articolului s-au reintors la autor, am decis sa publicam acest prim articol despre HAskell, rezultat al discutiilor purtate cu editorul intre august si dec 2005. Articolul a aparut in numarul din ianuarie 2006.

Download


Martie 2011

Deoarece in perioada oct-2010 - ian 2011 am incercat impreuna cu voluntari de la Univ. Vasile Alecsandri din Bacau sa facem o traducere a cartii Gentle, fara sa incarcam prea mult pe niciunul dintre acestia. Rezultatele: partiale. Avem totusi aproape 50 de pagini care asteapta sa intre la corectura, Dat ffind ca la Iasi a inceput un nou semestru de studiu a limbajului Haskell va oferim un draft din primele 10 pagini, asa cum este el accum pe masa de lucru , partial corectat, dar fara diacritice.

Gentle, draft, pg 1-12

Vor urma si altele.


Martie 2011

Continua actiune a de revizuire a paginilor web care au fost deteriorate la mutarea site-ului, prin schimbarea directorului din /sitewiki/images/ in /wikiupload/. Sunt peste 200 de pagini de verificat.


Februarie 2011

Desi s-a lucrat cu Haskell la semantici in perioada 1998-2005 == lucrarile profesorului Eneia Todoran din Cluj nu au fost de gasit pe serverele Univ. de la Cluj. A trebuit sa le descopar pe site-ul celuilalt autor: Prof.N.Papaspyrous. Haskell, semantici, CPS (Continuation passing style) CSC si altele. De asemenea o colectie de cosemnatari mai tineri care speram sa fie deja molipsiti de microbul Haskell. Le uram, cu intarziere, bun venit in comunitate.


Decembrie 2010 -> Ianuarie 2011

S-a lucrat si se lucreaza inca la refacerea link-urilor catre materialele din directorul cu uploaduri, caruia , nu stiu de ce, i s-a schimbat numele din /sitewiki/images in /wikiupload !! Rog studentii sa semnaleze paginile cu link-uri defecte ca sa le putem corecta.


Ianuarie 2011 :

In Debianul pe care s-a mutat serverul www.haskell.org un "priceput" a mutat tot directorul /sitewiki/images/* in directorul /wikiupload astfel invalidand toate caile care contin acest dintai substring. :( /sitewiki/images/*
Am scris la o persoana responsabila iar pina cand se lamuresc "priceputii" ca am dreptate, ca experiment, am refacut paginile:
http://www.haskell.org/haskellwiki/Gentle
http://www.haskell.org/haskellwiki/Capitole_de_manual
Schimband prin editare caile respective. Dar mai sunt 190 de pagini web de revizuit.
Sper ca paginile refacute sa va fie de folos.

Dan