Difference between revisions of "Ro/Haskell"

From HaskellWiki
Jump to: navigation, search
m
m
(158 intermediate revisions by 4 users not shown)
Line 1: Line 1:
 
[[Category:Ro]]
 
[[Category:Ro]]
[[Image:Haskelllogo-small-flag-RO-8.jpg|center|Haskell - Un limbaj functional pur]]
+
[[Image:Haskelllogo-small-flag-RO-8.jpg|center|Haskell - Un limbaj functional pur]] [https://wiki.haskell.org/Category:Ro Harta site.]
   
 
<center>
 
<center>
  +
----
 
Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!<br>
 
Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!<br>
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in [[Robotica]], sinteza de circuite electronice ... <br> V-am starnit curiozitatea ? Cititi: [[Intrebarile incepatorului]]. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008).
+
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in [[Robotica]], sinteza de circuite electronice, motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri, cum este Limbajul Pseudocod [[Rodin]] ), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare), grafica 3D... <br> V-am starnit curiozitatea ? Cititi: [[Intrebarile incepatorului]]. Am adaugat raspunsuri noi ( dec. 2009- 16 ian. 2010). Informatiile pentru studenti sunt la punctul 18, incepeti de acolo iar link-urile de DOWNLOAD in sectiunea 8. [http://www.haskell.org/haskellwiki/De_ce_sa_alegem_o_tema_de_licenta_cu_Haskell_si_Limbaje_Formale Sau la pagina despre lucrari de licenta.] Celor interesati de Open GL le recomandam noua pagina [[Ro/Haskell/OpenGL]]<br>
<br>
+
 
----
 
----
  +
Nota: Pagina cursului [[Ro/Haskell/Fundamentele Programarii]] o puteti gasi si pe harta site-ului de sus sau dand click pe Ro (in josul paginii).
   
'''Stirile momentului:'''
 
  +
</center>
<BR>
 
  +
'''7.iulie.2008:''' In curand materiale on-line din cartea: Programare functionala - O introducere utilizand limbajul Haskell de Mihai Gontineac. Autorul ne-a promis capitole pentru Download care vor apare pe o planificata pagina de pe site-ul dumnealui. Veti putea face download-ul si de aici. [[Download in curand]], cand acest link va fi albastru.
 
 
'''6 iulie 2008:''' La examenele cu putinii restantieri ramasi toata lumea prezenta a trecut examenul. S-au acordat note de 5 si 7. Domnule A.B., unde sunteti ?
 
 
<br> '''5 iul 2008''' Pe 6 iulie la orele 16, in mod exceptional, studentii care
 
nu au putut participa la precedentul examen de Programare functionala sunt asteptati la o reexaminare (aprobata de Biroul Senat.). Azi Ro/Haskell a fost accesata a '''9008'''-a oara. Acest lucru inseamna ca traficul din 19 ian 2008 pina azi 5 iul 2008 (4 luni si circa jumatate) depaseste tot traficul de la fondarea Ro/haskell pina in ianuarie, adica de pe aproape un an si jumatate (de fapt vreo 16 luni).
 
 
<br> '''3 iul 2008''' Pe 4 iunie 2008 la orele 12:10 dau examen la Programare Functionala ultimii studenti (restantieri ai promotiei actuale, 2008) de la Facultatea de Matematica si Informatica de la Universitatea Bacau. Le dorim succes ! Cititi pe pagina "[[Intrebarile incepatorului]]" alte lucruri despre restante si restantieri inclusiv cauzele comune care duc la a fi restantier.
 
 
<br> '''3 iul 2008''': Volumul despre tehnici practice de construire de interpretoare "[[Practica interpretarii monadice]]" anuntat de anul trecut este aproape finalizat si a intrat in faza de trimitere la referenti.
 
 
</center>
 
 
Cuprinsul paginii Ro/Haskell:
 
Cuprinsul paginii Ro/Haskell:
 
<br>
 
<br>
Line 29: Line 19:
   
   
  +
==. Stiri ==
   
==. Stiri Ro/Haskell ==
 
  +
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2014 <BR>
Pagina de stiri a grupului Ro/Haskell este aici:[[Stiri Ro/Haskell]]. Vor ramane probabil doar ultimele stiri la inceputul paginii principale. Daca va intereseaza limbajul Haskell si nu activitatea comunitatii cititi paragrafele urmatoare. (Nota: link-urile rosii sunt catre pagini in constructie, nu va mai obositi sa dati click pe ele.)
 
  +
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2013 <BR>
  +
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2012 <BR>
  +
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2011 <BR>
  +
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2010 <BR>
  +
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2009 <BR>
  +
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2008 <BR>
  +
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2007 <BR>
  +
<BR>
   
  +
==. Aventura lansarii comunitatii Ro/Haskell ==
  +
Inceputurile folosirii limbajului Haskell in Romania numai zile usoare si simple n-au fost. Cititi [[Aventura lansarii comunitatii Ro/Haskell]].
   
 
==. Introducere ==
 
==. Introducere ==
Haskell este un limbaj de uz general, din categoria limbajelor functionale pure (fara instructiuni imperative sau producatoare de efecte laterale). Foloseste Lazy Evaluation. Beneficiaza de un sistem de tipuri revolutionar, cu [[Tipuri polimorfice]] si [[Clase de tipuri]]. Permite programarea cu clase si instante de clase definite utilizator, clasele fiind multimi de structuri algebrice (adica mai mult decat multimi de obiecte).
 
  +
Un raspuns la intrebarea "Ce este Haskell si la ce ne-a folosit si ne foloseste el ?" gasiti pe pagina [[Ro/Haskell/Introducere]]. Ultima carte introductiva aparuta: [[O mica introducere in Haskell 98]] . Precedenta carte introductiva aparuta [[Introducere in Haskell 98 prin exemple]].
   
Haskell este DEOSEBIT: El are o sintaxa bidimensionala (bazata pe notiunea de Layout) asa ca simpla aliniere corecta pe verticala va scuteste de paranteze ! Iar daca puneti un spatiu in PLUS nu e o greseala. Sintaxa bidimensionala face programele mult mai clare decat echivalentele lor in LISP (netipizat si cu multe paranteze: LISP = Limbajul InSuportabilelor Paranteze) sau cele in Scheme ori ML. Alte plusuri sunt tipizarea stricta, existenta [[monade]]lor si a do-notatiei (o scriere cvasi imperativa posibila intr-un limbaj functional pur) precum si existenta listelor infinite si a "multimilor ordonate" definite descriptiv, numite in manualele de Haskell (in limba engleza) "list comprehensions".
 
  +
==. Despre Haskell dorim sa prezentam...(Hoogle si nu numai) ==
   
Productivitatea programarii in Haskell este net superioara altor limbaje, un algoritm [[Quicksort]] scriindu-se in doar 3-4 linii de program nu in 30-40 ca in C sau C++. Dati un click pe link-ul [[Quicksort]] pentru a-l vedea.
 
   
Unul din motivele pentru care Haskell este atat de productiv este posibilitatea de a lucra cu functii de nivel superior, polimorfice, operand inclusiv pe structuri de date definite inductiv. Acele structuri de date beneficiaza de functii de afisare si comparare (si nu numai) generate automat prin "deriving" ori definite de utilizator.
 
  +
* [http://wiki.haskell.org/wikiupload/9/97/De_ce_Haskell.pdf De ce Haskell ?]O prezentare a limbajului Haskell din punctul de vedere al unui specialist in Limbaje Formale. Este un capitol dintr-o carte de Dan Popa. http://www.haskell.org/wikiupload/9/97/De_ce_Haskell.pdf - download "De ce Haskell ?"]
   
V-ati batut capul nu o data sa rescrieti rutinele de afisare ale unor structuri de date compuse (liste de arbori cu noduri perechi de ... samd) care se schimbau pe masura ce dezvoltati proiectul ? Ati refacut mereu functiile de comparatie pentru astfel de structuri de date compuse ? Folositi Haskell si adaugati declaratiilor de date "deriving Show" respectiv "deriving Eq" (Iar lista nu se opreste aici.) Haskell face automat restul si tipul nou creat capata din clipa declararii functiile de afisare sau comparare ce-i sunt necesare fara sa le scrieti dumneavoastra ! Dar le puteti rescrie daca nu va plac.
 
  +
* [[ Intrebarile incepatorului ]] - pentru cei care aud prima oara de Haskell
   
Exista o multime de compilatoare si interpretoare pentru Haskell si sunt disponibile gratuit. Hugs e un interpretor bun pentru primele lectii de Haskell. GHC este un compilator pentru proiecte profesionale. Cititi va rog si paragraful despre: Interpretoare si compilatoare de Haskell disponibile, tot pe aceasta pagina.
 
  +
* Sintaxa si semantica limbajului Haskell impreuna cu structurile sale de [[date si functii]], disponibile de la inceput (fara sa le mai definiti dvs.) - [[liste]], [[arbori]], [[monade]], [[clase]] - sunt in marea lor majoritate gandite astfel incat sa semene cu notatiile matematice. De fapt sunt chiar notatii matematice direct implementabile in calculator. Acest lucru a dat nastere la o pleiada de [[Lucrari stiintifice scrise direct in literate Haskell]]. Aceste lucrari sunt simultan si
 
  +
** articole de matematica superioara, de teoria categoriilor sau a tipurilor sau a limbajelor s.a.m.d
Apropos: Daca va intereseaza teoria automatelor si limbajelor formale sau metode de transcriere a structurilor de date dintr-un format in altul, Haskell este un instrument excelent. Un translator de la o sintaxa la alta se scrie uimitor de repede, in cateva ore. Ba chiar si un mic limbaj de programare ! Dar nu uitati mai inainte sa cititi ceva despre teoria limbajelor formale. Capitolul dedicat gramaticilor de tip 2 (Context Free Grammmars) din ierarhia lui Chomsky in primul rand dar si celelalte lucrari ale lui Noam Chomsky. Apropos de gramaticile lui Chomsky, bibliotecile de combinatori de parsere scrise in Haskell sunt mai puternice decat gramaticile independente de context, deoarece combinatorii de parsere sunt functii cu parametri. De exemplu limbajul "a la n, b la n, c la n" cat si limbajul cuvintelor duplicate pot fi usor acceptate de parsere create folosind combinatorii de parsere. Si sunt si imediat implementabile ca programe in Haskell. (Cititi din bibliografia din rubrica "minibiblioteca".)
 
  +
** si programe de calculator cu extensia [[.lhs]]
 
  +
deci pot fi rulate ca atare.
 
  +
In realitate Haskell-ul ofera o oportunitate SIMULTANA de a face cercetare, teorie, lucrari stiintifice si programe, aproape in acelasi timp. In plus, datorita puternicului sistem de inferente de tipuri Hakell-ul va fi ca un asistent care va verifica - atat cat poate - corectitudinea a ceea ce realizati.
==. Despre Haskell dorim sa prezentam...(Hoogle si nu numai) ==
 
  +
Iar Haskell-ul fiind un limbaj functional care permite scrierea de functii de nivel inalt, veti putea lucra in abstract daca doriti, ramanand totodata cu picioarele pe pamantul practicii programarii si al viitoarelor finantari. (Deoarece de platit se plateste mai des pentru proiecte concrete decat pentru teorie neaplicata.)
 
* [http://www.haskell.org/sitewiki/images/9/97/De_ce_Haskell.pdf De ce Haskell ?]O prezentare a limbajului Haskell din punctul de vedere al unui specialist in Limbaje Formale. Este un capitol dintr-o carte de Dan Popa. Si are doar 166643 bytes. [http://www.haskell.org/sitewiki/images/9/97/De_ce_Haskell.pdf - download "De ce Haskell ?"]
 
 
* [[ Intrebarile incepatorului ]] - pentru cei care aud prima oara de Haskell
 
   
 
* [[Capitole de manual]]. Atentie, unele versiuni de Acrobat Reader (din seria 5) au avut probleme de securitate, conform revistelor de Linux. In asemenea situatii va sugeram sa optati mai bine pentru cartile tiparite !
 
* [[Capitole de manual]]. Atentie, unele versiuni de Acrobat Reader (din seria 5) au avut probleme de securitate, conform revistelor de Linux. In asemenea situatii va sugeram sa optati mai bine pentru cartile tiparite !
   
* [http://haskell.org/hoogle Hoogle,"Motorul de cautare" pentru functii Haskell din diversele biblioteci se afla aici, la http://haskell.org/hoogle.] Folositi [http://haskell.org/hoogle Hoogle] pentru a invata despre noi functii de biblioteca si pentru a descifra programe. <br> http://www.haskell.org/hoogle/res/hoogle_large.png <br> Puteti cauta atat dupa denumirea functiei cat si dupa tipul acesteia. Exemple: cautati "map" sau "(a -> b) -> [a] -> [b]" ori, de ce nu, chiar tipuri cu preconditii "Ord a => [a] -> [a]". Rezultatele sunt in engleza :( Experimentam [[O interfata Hoogle in limba romana.]]
+
* [http://haskell.org/hoogle Hoogle,"Motorul de cautare" pentru functii Haskell din diversele biblioteci se afla aici, la http://haskell.org/hoogle.] Folositi [http://haskell.org/hoogle Hoogle] pentru a invata despre noi functii de biblioteca si pentru a descifra programe. <br> http://www.haskell.org/hoogle/res/hoogle_large.png <br> Puteti cauta atat dupa denumirea functiei cat si dupa tipul acesteia. Exemple: cautati "map" sau "(a -> b) -> [a] -> [b]" ori, de ce nu, chiar tipuri cu preconditii "Ord a => [a] -> [a]". Rezultatele sunt in engleza :(
   
 
==. Umor glume si anecdote despre Haskell ==
 
==. Umor glume si anecdote despre Haskell ==
* Haskell a fost anuntat pe 1 aprilie iar acest lucru nu a fost intentionat. De atunci comunitatea Haskell cultiva un umor savuros, iar ocazional, la 1 aprilie alterneaza adesea stirile serioase cu mesaje pline de umor.Vedeti si paginile de umor in limba engleza de pe http://www.haskell.org.
+
* Haskell a fost anuntat pe 1 aprilie iar acest lucru nu a fost intentionat. De atunci comunitatea Haskell cultiva un umor savuros, iar ocazional, la 1 aprilie alterneaza adesea stirile serioase cu mesaje pline de umor.Vedeti si paginile de umor in limba engleza de pe http://wiki.haskell.org.
   
 
* O serie de anecdote sau elemente mai greu de demonstrat dar de altfel vizibile pentru cititorul avizat circula pe seama limbajului Haskell. Ocazional apar si in carti sau cursuri, testand atentia cititorilor / ascultatorilor. [[Anecdote si afirmatii hazlii]].
 
* O serie de anecdote sau elemente mai greu de demonstrat dar de altfel vizibile pentru cititorul avizat circula pe seama limbajului Haskell. Ocazional apar si in carti sau cursuri, testand atentia cititorilor / ascultatorilor. [[Anecdote si afirmatii hazlii]].
Line 71: Line 66:
 
* [[Programati si zambiti !]] Unele moduri de a scrie programe sau simple expresii in Haskell sunt atat de amuzante incat merita o rubrica separata. De fapt sunt o dovada a flexibilitatii limbajului.
 
* [[Programati si zambiti !]] Unele moduri de a scrie programe sau simple expresii in Haskell sunt atat de amuzante incat merita o rubrica separata. De fapt sunt o dovada a flexibilitatii limbajului.
   
==. Aventura lansarii comunitatii Ro-Haskell ==
 
* Introducerea limbajului Haskell in presa de specialitate informatica fie ca era vorba despre reviste sau carti s-a dovedit o adevarata aventura. Editurile de exemplu doar declarau ca sunt interesate de cartile despre noile limbaje dar doreau si doresc in principal sa va vanda doar carti despre HTML, WEB si C. Am primit un ajutor nesperat din partea revistei MyLinux care a initiat primul sondaj din Romania <br> [[Image:Romania.gif]]<br> privind interesul cititorilor pentru un limbaj atat de nou si productiv. Au inceput cu: Doriti un articol despre Haskell ? Ati auzit de Haskell ? - Sondajul exista inca pe site-ul revistei MyLinux actualmente comasata cu MyHardware. [http://www.myl.ro/forum/index.php?showtopic=1170 - Sondaj din 2005]. Pe scurt cateva pareri incurajatoare, limbajul in care sunt exprimate apartine autorilor lor:
 
** Opinie: "Unii spun ca e chiar mai "object-oriented" decat Python.O prezentare a acestuia intr-un limbaj accesibil tuturor ar fi interesanta."
 
** Opinie: "Da, e un limbaj destul de mişto. Chiar ar fi util pentru cei care n-au auzit de el."
 
** Opinie: "Pare interesant , din cate stiu compilatorul de Perl6 este scris in haskel. [http://www.pugscode.org/ ]"
 
* Multumesc pe aceasta cale echipei care a pus la dispozitie infrastructura site-ului si a asigurat astfel web hosting-ul (Wiki etc) atat la Yale Univ. cat si pe site-ul MyLinux.
 
*[[Opinia editorului revistei MyLinux]]
 
* Editura [http://www.edusoft.ro EduSoft] ne-a sprijinit inca de la lansare publicand prima carte din Romania in care este pomenit limbajul Haskell [http://www.edusoft.ro/detalii.php?id=1 un manual de Oberon 2 scris in perioada 2002-2005 care in capitolul introductiv prezenta si alte paradigme si limbaje, incluzand aici si limbajul Haskell]. Tot Editura EduSoft a publicat prima carte dedicata integral Haskell-ului. [http://www.edusoft.ro/detalii.php?id=81 - primul manual de Haskell in limba romana.]
 
* Anul 2006 a fost un an in care Haskell-ul s-a folosit parca pe ascuns. In lumina urmatoarelor mesaje pe care le-am primit a rezultat ca s-a lucrat in Haskell in Romania in acea perioada si au existat maxime locale de interes pentru Haskell, putin popularizate.
 
* Conf. Mihai.Gontineac propune si anunta (pe 8 iunie 2007) continuarea unor cercetari de algebra superioara si teoria categoriilor insotite de aplicatii in Haskell. De asemenea anunta intentia ca la aceste cercetari sa participe prof. Gabriel Ciobanu si Dr. D.Rusu. Estimam ca anul universitar 2007-2008 va fi un an in care limbajul Haskell va fi intens folosit in universitati ca limbaj pentru aplicarea cercetarilor din domenii superioare ale algebrei si teoriei categoriilor precum si ca limbaj de constructie a limbajelor si de programare functionala. Lista domeniilor de aplicare ramane deschisa.
 
   
  +
* Despre Haskell se afirma ca asigura un nivel inalt de calitate si de securitate a programelor. Am adaugat o gluma despre controlul de calitate a carei morala este ca nu e de ajuns sa certifici calitatea, trebui mai intai sa o obtii, sa o produci: [[Calitatea si inspectorul cozonacilor]].
  +
  +
==. Laboratorul de Constructie a Limbajelor ==
  +
Accesati laboratorul de constructie al limbajelor, locul de unde veti putea descarca limbaje de programare produse de persoane din grupul Ro/Haskell si de comunitatea Haskell in general. [[Laboratorul de Limbaje]] .Pagina in pregatire.
  +
Aici am mutat informatiile despre constructia limbajelor: [[Laboratorul de Limbaje]]. Vedeti si noua pagina: [[ADFA]].
   
==. Utilizarea ca instrument de realizare a interpretoarelor ==
 
*Datorita modului atat de simplu in care se pot defini in Haskell elementele unui translator limbajul Haskell se recomanda de la sine ca un DSL (domain specific language) pentru realizarea interpretoarelor si compilatoarelor. Astfel, in Haskell se definesc foarte usor:
 
** Textul de intrare vazut ca string si simultan ca lista de caractere (in Haskell tipul String avand ambele semnificatii)
 
** Atomii lexicali sunt recunoscuti de parsere specializate, deja existente in biblioteci cum sunt ParseLib si Parsec (sau altele ...)
 
** Gramaticile, inclusiv cele ambigue sunt imediat transcrise (in asa-zisa do-notatie) sub forma unor secvente de parsere corespunzatori neterminalelor gramaticii. Alternativa "|" beneficiaza de un operator special (+++ in ParseLib) Suportul teoretic, structura algebrica ce permite combinarea efectelor parserelor este Monada Parserelor.
 
** Arborii sintactici, inclusiv cei polimorfici, se transcriu imediat in Haskell folosind declaratia "data" (destinata tipurilor utilizator). Descrierea structurilor de date pentru reprezentarea arborilor sintactici se poate face pe unul - doua -trei randuri. Deoarece in Haskell la o declaratie "data" se poate adauga "deriving Show", noul tip de date va fi implicit inzestrat cu functie de afisare, pe care programatorul nu mai este obligat s-o scrie el. Simpla modificare a declaratiei "data" a arborilor modifica automat (transparent) functia de afisare. Ideal pentru realizarea prototipurilor.
 
** Semantica se poate transcrie in do-notatie, dar folosind de obicei o alta monada decat monada parserelor. Nu sunt necesari operatori specializati pentru lifting-ul functiilor uzuale in universul monadei, asa cum se proceda pe vremea cand Espinosa scria la teza sa de doctorat, celebra teza despre "Semantic Lego". Descarcati de aici [http://www.haskell.org/sitewiki/images/9/9b/Transcrierea_semanticii_in_do_notatie.pdf Transcrierea_semanticii_in_do_notatie.pdf un capitol ] dintr-o carte de Dan Popa, destinat a introduce cititorul in tehnicile de exprimare a semanticilor in do-notatie[http://www.haskell.org/sitewiki/images/9/9b/Transcrierea_semanticii_in_do_notatie.pdf (163KB, MIME type: application/pdf).] Dovedeste totodata superioritatea Haskell-ului asupra altor limbaje functionale mai vechi (LISP,SCHEME), in priviinta posibilitatilor de a transcrie semantici in el si explica necesitatea indeplinirii Legilor Monadei.
 
** Prelucrarile recursive de arbori atat de necesare la parcurgerea arborilor, la listarea unui arbore sintactic (pretty printing) se scriu imediat deoarece Haskell permite definirea de functii recursive, ca succesiuni de ecuatii.
 
* La urma dar nu in cele din urma: Compilatorul de Haskell [http://haskell.org/ghc GHC] este el insusi scris in Haskell. Ceea ce spune tot ce este de spus despre Haskell ca limbaj (DSL) de scriere a compilatoarelor.
 
* Cum sa scrii un mic limbaj, aici era [http://halogen.note.amherst.edu/~jdtang/scheme_in_48/tutorial/overview.html o implementare de Scheme.]
 
   
 
==. Interpretoare si compilatoare disponibile - pagini in engleza ==
 
==. Interpretoare si compilatoare disponibile - pagini in engleza ==
Exista o multime de compilatoare si interpretoare pentru Haskell si sunt disponibile gratuit: Hugs (interpretor), GHC (compilator), Hellium (mediu de instruire) si altele. O serie de distributii Linux includ interpretorul Hugs (ex: Mandrake 10.0), altele il ofera pentru download de pe site-ul distributiei (ex: PC Linux OS 9). Unele permit instalarea imediata a interpretorului sau compilatorului de Haskell (ex: Suse 9.x functioneaza cu cele doua binare din distributia Mandrake 10.0).Iar lista nu se opreste aici. Mediul de dezvoltare Kdevelopment permite si realizarea de proiecte in Haskell (are chiar sablon de proiect inclus, pregatit) dar nu uitati sa instalati compilatorul GHC. Versiuni de WinHugs sunt de asemenea disponibile pe platforma Windows. Compilatorul Haskell GHC poate, cu ajutorul unui plug-in special sa lucreze impreuna cu mediul de dezvoltare [http://www.eclipse.org ECLIPSE ]! Nici Visual Studio-ul nu e uitat, exista versiuni in care se poate lucra cu Hasekll. [http://www.haskell.org/visualhaskell/ Un instrument util lansat recent este Visual Haskell] Dar din pacate se pare ca functioneaza doar cu editiile comerciale ale Visual Studio. Testele facute cu Visual Studio din kitul gratuit, distribuibil (A.R.Kit) n-au dus la nici un succes. Motivul tehnic este probabil lipsa suportului pentru plugin-uri din editia limitata a A.R.Kit. Iar Visual Haskell este vazut ca un plug-in Visual Studio. Concluzia: Cautati Eclipse a carei versiune (3.0 ?) avea un plugin pentru GHC.
+
Exista o multime de compilatoare si interpretoare pentru Haskell si sunt disponibile gratuit: Hugs (interpretor), GHC (compilator), Hellium (mediu de instruire) si altele. O serie de distributii Linux includ interpretorul Hugs (ex: Mandrake 10.0), altele il ofera pentru download de pe site-ul distributiei (ex: PC Linux OS 9). Unele permit instalarea imediata a interpretorului sau compilatorului de Haskell (ex: Suse 9.x functioneaza cu cele doua binare din distributia Mandrake 10.0).Iar lista nu se opreste aici. Mediul de dezvoltare Kdevelopment permite si realizarea de proiecte in Haskell (are chiar sablon de proiect inclus, pregatit) dar nu uitati sa instalati compilatorul GHC. Versiuni de WinHugs sunt de asemenea disponibile pe platforma Windows. Compilatorul Haskell GHC poate, cu ajutorul unui plug-in special sa lucreze impreuna cu mediul de dezvoltare [http://www.eclipse.org ECLIPSE ]! Nici Visual Studio-ul nu e uitat, exista versiuni in care se poate lucra cu Haskell. [http://www.haskell.org/visualhaskell/ Un instrument util lansat recent este Visual Haskell] Dar din pacate se pare ca functioneaza doar cu editiile comerciale ale Visual Studio. Testele facute cu Visual Studio din kitul gratuit, distribuibil (A.R.Kit) n-au dus la nici un succes. Motivul tehnic este probabil lipsa suportului pentru plugin-uri din editia limitata a A.R.Kit. Iar Visual Haskell este vazut ca un plug-in Visual Studio. Concluzia: Cautati Eclipse a carei versiune (3.0 cel putin) avea un plugin pentru GHC. Sau folositi XEmacs ! Ori Total Edit-ul recomandat pentru proiectul [Rodin].
   
  +
[[Image:Download2.gif|left| Software pt a lucra in Haskell]]
 
==. Download Haskell software, gratis (Compiler & Interpreter For Free) ==
 
==. Download Haskell software, gratis (Compiler & Interpreter For Free) ==
* [http://haskell.org/hugs Hugs] <- Download Hugs (2006 apoi urmatoarele ...)
+
* [http://haskell.org/hugs Hugs] <- Pagina de Download de unde puteti descarca versiunile de Hugs (2006 apoi urmatoarele ...)
  +
* [http://ndmitchell.googlecode.com/files/WinHugs-Sep2006.exe WinHugs-Sep2006.exe (14 MB)] WinHugs plus alte programe si o colectie mare de biblioteci.
  +
* [http://ndmitchell.googlecode.com/files/MinHugs-Sep2006.exe MinHugs-Sep2006.exe (1.4 MB)] WinHugs minimal, o colectie minima de biblioteci.
  +
* [http://hackage.haskell.org/platform/ Pagina setului: The Haskell Platform] http://haskell.org/wikiupload/thumb/7/7d/Platform.png/300px-Platform.png
 
* [http://haskell.org/ghc GHC] <- Download GHC (licenta BSD)
 
* [http://haskell.org/ghc GHC] <- Download GHC (licenta BSD)
  +
* [http://hackage.haskell.org/platform/2009.2.0.2/HaskellPlatform-2009.2.0.2-setup.exe HaskellPlatform-2009.2.0.2-setup.exe ]
  +
* [http://hackage.haskell.org/platform/2009.2.0.2/haskell-platform-2009.2.0.2-i386.dmg haskell-platform-2009.2.0.2-i386.dmg Mac OS (Leopard/x86)]
 
* [[Yhc]]
 
* [[Yhc]]
 
* [[Helium]] <- Mai vedem daca-l recomandam...
 
* [[Helium]] <- Mai vedem daca-l recomandam...
Puteti descarca software si de pe pagina cu software din site-ul de prezentare a cartii "The Haskell School Of Expression" [http://haskell.cs.yale.edu/soe/software.htm - Pagina cu link-uri de download.]
 
  +
* '''GHC ruleaza si împreună cu [http://www.codertools.com/totaledit.aspx '''Total Edit.''' Descarcati acest IDE recomandat de pe pagina de Download a firmei CoderTools].'''
  +
http://www.haskell.org/wikiupload/f/f6/Capture-Customize.png Asa puteti configura Total Edit astfel ca in meniul cu unelte sa apara o linie Run - Ctrl-F9 care sa permita compilarea sursei Haskell curente dintr-o apasare pe taste.
  +
* Puteti descarca software si de pe pagina cu software din site-ul de prezentare a cartii "The Haskell School Of Expression" [http://haskell.cs.yale.edu/soe/software.htm - Pagina cu link-uri de download.]
 
* Kdevelop de sub Linux poate functiona de asemenea impreuna cu cu GHC.
 
* Kdevelop de sub Linux poate functiona de asemenea impreuna cu cu GHC.
Iar daca va intereseaza sa descarcati software HDBC-ODBC pentru Windows incercati aceasta [http://www.haskell.org/haskellwiki/HDBC-ODBC_under_Windows pagina cu instructiuni] (in engleza).
+
Iar daca va intereseaza sa descarcati software HDBC-ODBC pentru Windows incercati aceasta [http://wiki.haskell.org/haskellwiki/HDBC-ODBC_under_Windows pagina cu instructiuni] (in engleza).
   
   
 
==. Lucrari in limba romana, cronologic==
 
==. Lucrari in limba romana, cronologic==
  +
Aceasta sectiune n-a mai fost actualizata... Ne ajuta cineva ?
  +
 
2005
 
2005
 
*Realizarea Interpretoarelor Adaptabile in limbajul Haskell 98 - articol de Dan Popa prezentat la Simpozionul International al Tinerilor Cercetatori ed. 2005, Chisinau, Republica Moldova (21-22 aprilie 2005).[http://www.ase.md/cartea/index.php?page=activitateastiintifica - o poza si date despre organizatori se afla aici]
 
*Realizarea Interpretoarelor Adaptabile in limbajul Haskell 98 - articol de Dan Popa prezentat la Simpozionul International al Tinerilor Cercetatori ed. 2005, Chisinau, Republica Moldova (21-22 aprilie 2005).[http://www.ase.md/cartea/index.php?page=activitateastiintifica - o poza si date despre organizatori se afla aici]
   
*Cum puteti scrie un mic asamblor adaptabil in Haskell 98:[http://www.haskell.org/sitewiki/images/2/2f/Cap8-nou-Assembler.pdf Popa, Dan; An assembler in a nutshell ] - Proceedings of the 30th annual Congress of The American-Romanian <br> Academy of Art and Sciences (ARA), Academia de Studii Economice din Moldova,<br> 2005, p. 196-198 x 2 coloane, ISBN 9975-75-313-2 Versiunea in limba romana a lucrarii, in format de capitol de carte. Bibliografia nu este inclusa dar notiunile <br> folosite sunt notiuni fundamentale de teoria categoriilor care pot fi gasite <br> in orice carte de Teoria Categoriilor.
+
*Cum puteti scrie un mic asamblor adaptabil in Haskell 98:[http://wiki.haskell.org/wikiupload/2/2f/Cap8-nou-Assembler.pdf Popa, Dan; An assembler in a nutshell ] - Proceedings of the 30th annual Congress of The American-Romanian <br> Academy of Art and Sciences (ARA), Academia de Studii Economice din Moldova,<br> 2005, p. 196-198 x 2 coloane, ISBN 9975-75-313-2 Versiunea in limba romana a lucrarii, in format de capitol de carte. Bibliografia nu este inclusa dar notiunile <br> folosite sunt notiuni fundamentale de teoria categoriilor care pot fi gasite <br> in orice carte de Teoria Categoriilor.
  +
   
 
2006
 
2006
* Descarcati slide-urile lucrarii [http://www.haskell.org/sitewiki/images/5/54/Building_an_interpreter.pdf "Cum sa construiesti un interpretor adaptabil intr-o singura zi!" de Dan Popa], de la Universitatea Bacau care descrie pas cu pas cum se poate<br> construi un interpretor pentru un mic while-language in Haskell.Autorul a <br> folosit in experimente versiunea Hugs din distributia Mandriva Linux 10.0. <br> Lucrarea a fost prezentata la Conferinta ICMI 45. [http://www.haskell.org/sitewiki/images/5/54/Building_an_interpreter.pdf Slide-urile lucrarii sunt in format pdf cu titluri in engleza dar au comentariile in limba romana.] O varianta a lucrarii, tradusa in limba engleza, este [http://www.haskell.org/haskellwiki/Image:ICMI45-paper-en.pdf acum disponibila aici.] Deoarece nu a fost inclusa in volumul oficial ICMI45 (din vina responsabilului de numar), ea va fi republicata.[http://www.haskell.org/sitewiki/images/c/c6/ICMI45-paper-en.pdf Download (pdf).]
+
* Descarcati slide-urile lucrarii [http://wiki.haskell.org/wikiupload/5/54/Building_an_interpreter.pdf "Cum sa construiesti un interpretor adaptabil intr-o singura zi!" de Dan Popa], de la Universitatea Bacau care descrie pas cu pas cum se poate<br> construi un interpretor pentru un mic while-language in Haskell.Autorul a <br> folosit in experimente versiunea Hugs din distributia Mandriva Linux 10.0. <br> Lucrarea a fost prezentata la Conferinta ICMI 45. [http://wiki.haskell.org/wikiupload/5/54/Building_an_interpreter.pdf Slide-urile lucrarii sunt in format pdf cu titluri in engleza dar au comentariile in limba romana.] O varianta a lucrarii, tradusa in limba engleza, este [http://wiki.haskell.org/wikiupload/c/c6/ICMI45-paper-en.pdf acum disponibila aici.] Deoarece nu a fost inclusa in volumul oficial ICMI45 (din vina responsabilului de numar), ea va fi republicata.[http://wiki.haskell.org/wikiupload/c/c6/ICMI45-paper-en.pdf Download (pdf).]
   
 
2007,2008
 
2007,2008
 
* Lista ramane deschisa ... si deocamdata neactualizata. Oricum exista si mai multe lucrari despre Haskell ca in anul precedent. Le puteti gasi folosind un motor de cautare.
 
* Lista ramane deschisa ... si deocamdata neactualizata. Oricum exista si mai multe lucrari despre Haskell ca in anul precedent. Le puteti gasi folosind un motor de cautare.
  +
* O prezentare pdf numita "Evaluare Modulara si Interpretare folosind Monade si Clase de Tipuri" a fost acceptata pentru sectiunea Functional Grit de la Anglo Haskell 2008. Titlul tradus: [[Modular Evaluation and Interpreters Using Monads and Type Classes by Dan Popa]].
  +
  +
2009,2010,2011 ...
  +
  +
Vedeti si homepage-ul realizatorului [[User:Ha$kell]]
   
 
==. Carti publicate in limba romana==
 
==. Carti publicate in limba romana==
   
Cautati carti despre Haskell in limba romana ? Sau doriti sa consultati biblioteca on-line a autorilor din grupul Ro/Haskell ? Dati un click pe: [[Carti publicate in limba romana]] sau pe [[Capitole de manual]]
+
Cautati carti despre Haskell in limba romana ? Sau doriti sa consultati biblioteca on-line a autorilor din grupul Ro/Haskell ? Dati un click pe: [[Carti publicate in limba romana]] sau pe [[Capitole de manual]]. In cursul lunii octombrie 2008 a aparut [[ Practica interpretarii monadice ]].
   
 
==. Carti in pregatire in limba romana==
 
==. Carti in pregatire in limba romana==
   
 
* "Translatoare scrise in Haskell 98 pentru securizarea sistemelor on-line"
 
* "Translatoare scrise in Haskell 98 pentru securizarea sistemelor on-line"
Gasiti in sectiunea [[Capitole de manual]] a site-ului parti din DRAFT-ul unui manual despre Haskell pe care am sperat sa le includ intr-un volum despre scrierea unor translatoare utile in securizarea sistemelor on-line. Utilizati-le ca un set de lectii de initiere in Haskell desi unele capitole necesare (monade , I/O etc) nu sunt incluse. In final am inclus o parte din ele in volumul "Introducere in Haskell 98 prin exemple".
+
Gasiti in sectiunea [[Capitole de manual]] a site-ului parti din DRAFT-ul unui manual despre Haskell pe care am sperat sa le includ intr-un volum despre scrierea unor translatoare utile in securizarea sistemelor on-line. Utilizati-le ca un set de lectii de initiere in Haskell desi unele capitole necesare (monade , I/O etc) nu sunt incluse. In final am inclus o parte din ele in volumul "[[Introducere in Haskell 98 prin exemple]]".
 
 
 
* "O introducere agreabila in Haskell" - traducerea celebrului [http://haskell.org/tutorial/haskell-98-tutorial.pdf "A Gentle Introduction In Haskell ] - o lucrare clasica pe care incercam sa v-o oferim in traducere.
 
* "O introducere agreabila in Haskell" - traducerea celebrului [http://haskell.org/tutorial/haskell-98-tutorial.pdf "A Gentle Introduction In Haskell ] - o lucrare clasica pe care incercam sa v-o oferim in traducere.
Daca stiti limba franceza mai bine decat limba engleza descarcati versiunea de [http://www.haskell.org/sitewiki/images/5/5e/GentleFR.pdf aici] produs al unei echipe din grupul Fr/Haskell, document pe care l-am pus in format [http://www.haskell.org/sitewiki/images/5/5e/GentleFR.pdf pdf] dupa o ultima corectura.
+
Daca stiti limba franceza mai bine decat limba engleza descarcati versiunea de [http://wiki.haskell.org/wikiupload/5/5e/GentleFR.pdf aici] produs al unei echipe din grupul Fr/Haskell, document pe care l-am pus in format [http://wiki.haskell.org/wikiupload/5/5e/GentleFR.pdf pdf] dupa o ultima corectura.
   
* [[Practica interpretarii monadice]] - Cuprinde lucrari de laborator aferente cursului de Limbaje Formale si Automate de la Universitatea Bacau, extrase din laboratoarele anului curent (si in viitor, ale altor ani). Volumul isi propune sa prezinte practic scrierea unui interpretor pentru un mic while-language in Haskell. Tehnicile prezentate sunt utile de asemenea la citirea / achizitionarea de date cu structuri si substructuri. De adaugat: O mica istorie a prelucrarii datelor.
+
* [[Practica interpretarii monadice]] - Cuprinde lucrari de laborator aferente cursului de Limbaje Formale si Automate de la Universitatea Bacau, extrase din laboratoarele anului curent (si in viitor, ale altor ani). Volumul isi propune sa prezinte practic scrierea unui interpretor pentru un mic while-language in Haskell. Tehnicile prezentate sunt utile de asemenea la citirea / achizitionarea de date cu structuri si substructuri. Nu am mai adaugat: [[O mica istorie a prelucrarii datelor]]. Cartea este (cel putin a fost la data aparitiei) un unicat, la nivel mondial mai existand doar vreo 4-5 articole pe aceasta tema - si neexistand nici o alta carte - pe glob, (la data scrierii acestei note: 18 dec 2009).
  +
  +
* [[ .... ]] Titlu rezervat. O carte despre producerea interpretoarelor si/sau compilatoarelor de limbaje imperative folosind monade si functii pentru combinarea efectelor acestora. Am vrut s-o numesc "Transformers - The Royal Way of Imperative Language Construction" dar nu gasesc un echivalent in limba romana. Va detalia dezvoltarea proiectului Rodin, la care am lucrat in saptamanile precedente (prima jumatate a lui iulie 2008). Date exacte pe pagina proiectului [[Rodin]]. S-ar putea sa se numeasca doar The Power of Transformers sau chiar [[Transformers]]. Nu dati click - nu este pagina gata.
  +
  +
==. dRaftul personal ==
  +
[[dRaftul personal]] va fi o colectie de carti libere, electronice, pe care sper s-o construim impreuna, din variantele (eventual '''pre-release''') ale cartilor din domeniul stiintelor informatice. Greselile de tipar sunt oferite gratuit. :) Vedeti si cartile libere din zona [[User:Ha$kell]].
   
 
==. Traduceri si ... Voluntariat ;) ==
 
==. Traduceri si ... Voluntariat ;) ==
Grupul Ro/Haskell va ofera sansa sa va afirmati ca traducator, ceea ce daca sunteti filolog se considera activitate profesionala. Vedeti [[Proiecte de traduceri]]. Contactati-l pe Dan la adresa de e-mail cunoscuta (e pe site intr-o prezentare .pdf) sau la telefonul cunoscut la Universitate si stabilim detaliile si ... rasplata.
+
Grupul Ro/Haskell va ofera sansa sa va afirmati ca traducator, ceea ce, (daca sunteti filolog) se considera activitate profesionala. Vedeti [[Proiecte de traduceri]]. Contactati-l pe Dan la adresa de e-mail cunoscuta (e pe site intr-o prezentare .pdf) sau la telefonul cunoscut la Universitate si stabilim detaliile si ... rasplata. Special pentru filologii din grupul de cercetare LOGOS, ar putea face asa ceva cu studentii lor ?
   
 
==. Distributii Linux de Download apreciate ==
 
==. Distributii Linux de Download apreciate ==
Lista urmatoare nu este nici pe departe completa.
+
Lista urmatoare nu este nici pe departe completa. [[Distributii Linux de Download apreciate]] de utilizatorii de Haskell. De ce ? Doar insusi Linux-ul este un enorm mediu de programare!
* Mandriva 2007 - desi nu mai include Hugs puteti folosi binarele Hugs de la distributia Mandrake 10.0. CD-urile se pot gasi in colectia revistei CHIP , e vorba de CHIP Special 2004 cu Mandriva Linux 10.0. Nu uitati sa instalati in ordine (cu mc-ul) bibliotecile de pe CD-ul 1/3:
 
** libreadline.so.4
 
** libncurses.so.5
 
** lbgpm.so.1 si abia apoi
 
** hugs 98 de pe CD-ul 3/3
 
Cititi si intrebarile despre biblioteci de la pagina [[Intrebarile incepatorului]].
 
O alta varianta ar fi sa folosit unele rpm-uri GHC, cum este ghc-6.7.2.x86.rpm de la Open Suse Linux. Functioneaza bine GHCI, deci puteti face lectii interactive de Haskell cu ea. (totusi nu o recomandam prea calduros).
 
* Mandrake 10.0 - include Hugs in format binar, gata de a fi instalat. In plus este si o buna platforma pentru laboratorul de Sisteme de Calcul cu Linux si nici nu solicita PC-uri puternice.
 
* Mandriva 10.2 - desi nu mai include Hugs puteti folosi binarele Hugs de la distributia de mai sus (Mandrake 10.0). Nu uitati sa instalati si biblioteca libreadline.so.4 de pe CD-ul 1.
 
* Suse 9.x - am putut instala la fel de usor Hugs oferit impreuna cu Mandrake 10.0. [http://www.haskell.org/sitewiki/images/b/b1/Back-End.pdf Cititi la inceputul acestui capitol.]
 
* PC Linux OS 9 si PC Linux OS 2007 - cu riscul de a gresi afirm ca Hugs era disponibil ca pachet de programe downloadabile de pe site-ul distributiei.
 
Exista si alte distributii Linux care includ Hugs sau mai puternicul GHC.
 
De asemenea exista portari profesionale pe Solaris.
 
* Ubuntu 6.06 include intre pachetele oferite prin site-urile distributiei si GHC. Nu l-am testat indeajuns incat sa-mi formulez o parere. Ideea de a descarca de pe un site si KDevelop si GHC la viteze mici (circa 10k/sec) nu surade nimanui. Promite totusi. Mesajul care descrie Haskell-ul din distriibutia Ubuntu il numeste simplu, din cate imi amintesc, "The Language". Cu majuscule.
 
* Gentoo Linux.
 
Lista ramane deschisa.
 
 
==. Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs si Limbaje Formale On Line ==
 
Nici nu va inchipuiati cate materiale exista pe Internet. Voi incerca sa intretin o lista de carti si articole disponibile pe Internet, in format PDF sau macar sa indic pe cele mai valoroase.
 
* Ca introducere cititi tot ce gasiti sub titlul "History of Haskell".
 
* [http://haskell.org/tutorial/haskell-98-tutorial.pdf "A Gentle Introduction In Haskell ] O lucrare celebra scrisa de o echipa absolut remarcabila. Daca nume ca Los Alamos Lab. si Yale Univ. va spun ceva :)<br> Daca stiti limba franceza mai bine decat limba engleza descarcati versiunea de [http://www.haskell.org/sitewiki/images/5/5e/GentleFR.pdf aici] produs al unei echipe din grupul Fr/Haskell, document pe care l-am pus in format [http://www.haskell.org/sitewiki/images/5/5e/GentleFR.pdf pdf] dupa o ultima corectura.
 
* YAHT - Celebra carte "Yet an other Haskell Tutorial" [http://www.cs.utah.edu/~hal/docs/daume02yaht.pdf - Download YAHT ] Incercati si la [http://darcs.haskell.org/yaht/yaht.pdf http://darcs.haskell.org/yaht/yaht.pdf]
 
* O prezentare magnifica a monadei de I/O, a abordarilor concurentei, exceptiilor si a altor elemente utile practicianului (apeluri de functii de I/O ale sistemului de operare) gasiti in fascinanta expunere [http://research.microsoft.com/~simonpj/papers/marktoberdorf/mark.pdf "Tackling the Awkward Squad:..." de Simon Peyton Jones]. Neaparat de citit.
 
* The Haskell Road to Logic, Maths and Programming by Kees Doets and Jan van Eijck are de catva timp o pagina web de reclama :( dar cu niste surse :) in Haskell [http://homepages.cwi.nl/~jve/HR/ aici.] Vi se permite sa descarcati un fisier postscript GZip-at [http://www.cwi.nl/~jve/HR/HR-27.ps.gz direct de aici.] S-ar putea sa nu-i impresioneze pe cei ce studiaza "Computer Science". Dar niste mici exemple :) in Haskell tot gasiti.
 
* [http://cvs.haskell.org/Hugs/downloads/hugs.pdf Despre Hugs la http://cvs.haskell.org/Hugs/downloads/hugs.pdf]
 
* [http://www.ling.gu.se/~peb/pubs/Ljunglof-2002a.pdf "Pure Functional Parsing - an advanced tutorial" de Peter Ljunglöf]. Cred ca poate fi considerata acum o lucrare clasica. Ideala pentru cei care se ocupa de limbaje formale si parsere in Haskell. Probabil dupa ce o veti citi veti renunta la a demonstra cum anumite limbaje nu sunt independente de context preferand abordarea mai constructiva care prezinta arata felul cum se scriu parserele respective. Nu uitati: combinatorii de parsere sunt un instrument mai puternic de recunoastere a limbajelor decat gramaticile independente de context. [http://www.ling.gu.se/~peb/pubs/Ljunglof-2002a.pdf - Pure Functional Parsing - an advanced tutorial: download de aici] De exemplu felul cum limbajul "a la n, b la n, c la n" cat si limbajul cuvintelor duplicate pot fi usor acceptate de parsere create folosind combinatorii de parsere il gasiti la 2.6.1 pg 21 din capitolul 2.
 
* "Grammars and Parsing" de Johan Jeuring si Doaitse Swierstra a fost/este disponibila la:[http://lampwww.epfl.ch/~michelou/links/compiler/files/MAIN.pdf - Download! Cititi din ea neaparat capitolele urmatoare: ] [[Ce merita sa cititi]] aflati de aici.
 
   
* [http://www.cs.uu.nl/people/jeroen/courses/fp-eng.pdf Functional Programming] "Programare Functionala" de Jeroen Fokker, 1995. (in engleza, 153 pages, 600 KB). Un manual de programare functionala cu exemple rulabile sub Gofer (cel care a precedat interpretorul Hugs pt. Haskell). Lipsesc capitolele 6 si 7. Hugs difera de Gofer asa ca merita sa testati aceste exemple daca predati Haskell folosind Hugs sau GHC. [[Ce merita sa cititi]] din ea aflati de aici.
 
  +
==. Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line ==
  +
Nici nu va inchipuiati cate materiale exista pe Internet. Voi incerca sa intretin o lista de carti si articole disponibile pe Internet, in format PDF sau macar sa indic pe cele mai valoroase. [[Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell]]
   
* Un tutorial valoros, clasic, despre folosirea si implicatiile existentei functiilor ''fold'' este se putea gasi aici:[http://www.cs.nott.ac.uk/~gmh/foldl.pdf A tutorial on the universality and expressiveness of fold ]- by Graham Hutton, Univ. of Nottingham, UK .
 
 
* O sursa de articole valoroasa este si site-ul Citeseer.
 
 
 
==. Merita sa cititi ==
 
==. Merita sa cititi ==
Se spune despre carti ca ajung sa fie citite in intregime destul de rar. Despre o carte se spune ca este buna daca ea contine ceea ce stii deja. Altfel n-o poti aprecia. Asa ca o vei citi, probabil, tot selectiv. [[Ce merita sa cititi]] aflati de aici.
+
Se spune despre carti ca ajung sa fie citite in intregime destul de rar. Despre o carte se spune ca este buna daca ea contine ceea ce stii deja. Altfel n-o poti aprecia. Asa ca o vei citi, probabil, tot selectiv. [[Ce merita sa cititi]] aflati de aici. Lista va trebui completata, au aparut multe materiale noi.
  +
==. De-ale studentilor si Intrebarile incepatorului==
  +
Incercam sa reflectam aici probleme cu care se confrunta studentii nostri.
  +
Sa publicam un sfat, un exemplu sau orice altceva ce i-ar putea ajuta.
  +
Cititi si: [[ Intrebarile incepatorului ]] <br>
  +
Volumul [[Practica interpretarii monadice]] care (impreuna cu un istoric al domeniului) si alte capitole a fost prezentat ca teza de doctorat pe 24 nov 2009 va avea o serie de [[Intrebari despre combinatorii de parsere]] pe aceasta pagina separata.
  +
----
  +
Daca ati ales cursul optional numit [[Programare functionala]] incepeti studiul de aici: [[Programare functionala]]
  +
----
  +
Daca sunteti interesati de cursul de Limbaje formale dati click pe ... [[Ro/Haskell/Limbaje formale]]. Programa de curs va fi aici.
  +
----
  +
Daca sunteti interesati de Laboratorul de Limbaje formale dati click pe ... [[Laboratorul de Limbaje]]. Atentie, este o pagina destinata celor avansati in constructia de limbaje. Ceilalti ... vor incepe prin a citi manualul. Stiti zicala - Cand nimic nu functioneaza, ei bine ... citeste manualul. Laboratoarele din 2006 le-am strans in cartea [[Practica interpretarii monadice]], care a aparut in oct 2008. Faceti liste de comenzi pentru ea, pentru a obtine un pret mai bun de la editor.
  +
----
  +
Daca sunteti interesati de cursul de Tehnici de compilare dati click pe ... [[Ro/Haskell/Tehnici de compilare]]. Programa de curs va fi aici. Pina la aparitia cartii de [[Compilatoare in Haskell]] cititi despre [[Constructia Compilatoarelor Folosind Flex si Bison]]. Scuze ca nu avem mai mult deocamdata.
  +
----
  +
Daca sunteti interesati de cursul de Arhitectura sistemelor de calcul Linux - iar HUGS si GHC ruleaza si pe Linux dati click pe ... [[Ro/Haskell/Arhitectura sistemelor de calcul Linux]].
  +
----
  +
[[Cum se rateaza un examen]]
  +
Altele ...
   
==. Mesaje ==
+
==. Prezentari ==
Multumesc tuturor celor care mi-au trimis felicitari si e-mail-uri cu ocazia trecerii in noul an 2008.
+
PPT-uri numai bune de vizionat. Dati click daca sunt rosii: [[PPT in ENgleza]], [[PPT in Romana]]. Deocamdata cautati-le la Bazar.[[O colectie de link-uri]] variate, utila intr-o lume in care pina si Google este manipulat prin schimbarea ordinii aparitiei raspunsurilor. Iata si Targul "Link-uri de vara 2008" [[O colectie de link-uri variate - 2008]] Aceasta sectiune de prezentari este in dezvoltare. Vedeti si prezentarile din pagina [[User:Ha$kell]].
   
Dan Popa, initiatorul comunitatii Haskell-Ro, doreste tuturor, atat cadrelor didactice care predau sau vor preda limbaje formale, limbaje functionale sau compilatoare folosind Haskell o lectura instructiva si cat mai placuta, mai ales ca acum este deja publicat un prim manual romanesc de Haskell: [http://www.edusoft.ro/detalii.php?id=81 "Introducere in Haskell 98 prin exemple" publicat la EduSoft.]
 
  +
==. Ce n-am publicat aici...inca ==
   
Drept carte complementara puteti citi cartea domnului M.Gontineac. Contine printre altele o traducere a listei functiilor din Standard Prelude si o serie de exemple de programare imperativa cu operatii de I/O.
 
  +
La o revizuire a site-ului din vara lui 2007 am gasit ca Ro/Haskell ar putea fi inca imbunatatit. O sumedenie de lucruri ar putea fi adaugate, de la simple explicatii pentru incepatori la colectii de link-uri catre articole si carti celebre pentru avansati. In cazul in care cautati pe Ro/Haskell versiuni romanesti ale unor anumite lucrari sau anumite subiecte uitati-va si pe aceasta pagina, macar sa stiti sa ... nu mai cautati.[[Ce n-am publicat aici...inca]] <br>
   
==. Stiri 2007 - inclusiv imprumuturi de carte ==
 
  +
==. Biblioteci unde am trimis (si gasiti) carti despre Haskell==
8 iunie 2007 S-a primit de la domnul conf M. Gontineac stirea despre continuarea unor cercetari de algebra superioara cu aplicatii in Haskell. Vom reveni, probabil, cu detalii.
 
  +
Deoarece cartile de Haskell s-au publicat in editii mai mici decat cele de C sau C++ va indicam [[Biblioteci]] unde le puteti gasi: Pagina [[Biblioteci]].
   
Pe 18.02.2007 s-a sustinut la Universitatea Bacau examenul la disciplina Limbaje Formale si Automate. Doua din cele 4 subiecte de pe fiecare bilet s-au referit la Haskell. Toti studentii care s-au prezentat la examen au trecut cu succes examenul.
 
  +
==. Firme care folosesc Haskell si doresc sa-si prezinte activitatea ==
  +
Dorim sa asiguram prin viitoarea pagina '''Firme''' o legatura intre cei ce folosesc Haskell si cei care invata Haskell. O cautare pe Internet m-a convins ca cererea de programatori de Haskell pentru piata '''externa''' este in crestere. Dar abia de la aparitia unor carti cum este [http://wiki.haskell.org/ Real World Haskell] ne asteptam la o crestere mai rapida a numarului de aplicatii. De asemenea succesul unor proiecte de 3D Game Design ([[frag]]) a propulsat Haskell-ul si in atentia fabricantilor de jocuri video, cu atat mai mult cu cat el poate fi folosit usor la implementarile inteligentei artificiale a personajelor. (Haskell fiind un urmas al Lisp-ului si ML-ului). Cititi despre proiect si descarcati materialele sale, o carte si un motor de de Quake in surse de pe pagina [[frag]] .
   
Bacau: Martie 2007: S-au propus primele teme de licenta (de la Bacau) avand ca limbaj de lucru limbajul Haskell.
 
  +
S-a lansat Industrial Haskell Group [http://industry.haskell.org/ http://industry.haskell.org/] cu scopul de a sprijini aplicatiile industriale ale Haskell-ului.
   
Mai 2007: Edusoft a epuizat primul tiraj din [http://www.edusoft.ro/detalii.php?id=81 "Introducere in Haskell 98 prin exemple" ] si a anuntat (afirma cititorii) un nou tiraj. Pretul a scazut. Profitati de oferta.
 
   
Mai 2007: Luna de intensa activitate in domeniile programarii functionale si limbajului Haskell la Iasi. Studentii de la Univ Iasi, facultatile de matematica si informatica, indrumati de prof. Grigoras resp conf. Gontineac se pregatesc de examene, lucreaza la proiecte, studiaza, intreaba, scriu e-mail-uri. O atmosfera plina de dinamism.
 
  +
==. Proiecte ==
  +
[[Proiecte]] la care participa membri ai comunitatii Ro/Haskell. Pagina in dezvoltare. Deocamdata neactualizata desi proiecte exista. Incepand cu cele ale studentilor ... Vedeti si [[Laboratorul de limbaje]] si [[Ph.D area]] cand va fi gata.
   
Prof Grigoras Gheorghe a postat in cursul acestui semestru (sem.al II-lea din 2007) pe site-ul cursului domniei sale slide-uri de curs de Programare Functionala in care se foloseste Haskell. [http://thor.info.uaic.ro/~grigoras/pf/pf.htm Ar trebui sa fie disponibile aici. Link extern!] Format PDF. Numarul lor este in crestere, primele zece,unsprezece ... sunt deja disponibile (din 14 planificate).<br> Un palindrom record, pentru cei ce testeaza codul din cursul 10 este: "Draga Lelica va leaga Ela vacile la gard!" Multumiri lui Ioanid Rosu pentru acest exemplu de palindrom.
 
  +
==. PhD. area ==
  +
O zona dedicata problematicii doctoratelor, indicatiilor de realizare a tezelor si proiectelor samd. Se va numi [[Ph.D area]].
   
Interesanta si utila pentru incepatori este si prezentarea facuta de Marian Radu, pentru uzul studentilor. [http://students.info.uaic.ro/~rammy/haskell/ Ar trebui sa fie aici. Link extern! ] Cam vagi informatiile despre monade.
 
   
  +
==. Research area ==
  +
Descoperirea faptului ca din 2007-2008 posedam rezultate de nivel ISI (apreciere prin comparatie cu nivelul altor reviste care au publicat pe aceeasi tema!) in domeniul Interpretarii si Compilarii Monadice, a Constructiei Modulare a Limbajelor, a Arborilor Modulari si Semanticilor Monadice Modulare, deja testate prin proiectul [[Rodin]] si oferite spre prezentare la [[AngloHaskell2008]] apoi validate matematic prin publicare - 2009, precum si invitatiile din strainatate si interesul unor [[Firme Europene]] ne-au facut sa realizam pagina [[Research area]].
   
Puteti gasi in curand [http://www.edusoft.ro/detalii.php?id=81 "Introducere in Haskell 98 prin exemple" ] si la Biblioteca Facultatii de Informatica / Matematica din Iasi. Intrarea cartii in catalogul online al Bibliotecii este planificata in jurul datei de 2-3 iunie 2007. Donatia de facto s-a facut pe 26 mai 2007.
 
   
Puteti gasi [http://www.edusoft.ro/detalii.php?id=81 "Introducere in Haskell 98 prin exemple" ] si la Biblioteca Seminarului Matematic Al. Myller din Iasi.
 
  +
==. Avertismente si conditii de folosire ==
  +
----
  +
<p class='previewnote'>
  +
Atentie: Acest site este dedicat comunitatii Haskell, activitatii acesteia, incurajarii folosirii limbajului Haskell si a altor proiecte conexe. In nici un caz si sub nici o forma continutul acestor pagini nu poate fi folosit pentru blocarea activitatii unei persoane, interzicerea unor cursuri, atacarea unei persoane care a publicat stiri reale, hartuire, ostracizare, calomnie si alte metode de atac nejustificat la persoana care pot produce blocaje proiectelor noastre. Stirile sunt verificate si raman in arhiva. Nu mai faceti presiuni pentru stergerea stirilor despre sefii care ne-au pus bete in roate, sunt inutile. Vedeti cazul [[Anexa]]. </p>
   
Puteti gasi [http://www.edusoft.ro/detalii.php?id=81 "Introducere in Haskell 98 prin exemple" ] si la Bacau la Biblioteca Judeteana Bacau din parcul Cancicov. (in locul fostului stadion din parc).
 
   
CEFP 2007: Cluj-Napoca/Romania; intre 23-30 iunie 2007. [http://cs.ubbcluj.ro/cefp2007/ CEFP 2007 Homepage aici].
 
  +
<p class='previewnote'>
  +
Atentie: Trimitand articole si date personale pentru publicare pe acest site al comunitatii Haskell/Ro acceptati stocarea datelor dvs. pe servere care nu sunt in Uniunea Europeana si nici macar in Eurasia! Accesul la copiile acestui site oferite de alte servicii proxy (diferite de site-ul original www.haskell.org) nu va garanteaza nici acuratetea continutului nici calitatea de 'virus-free' a materialelor. </p>
   
==. De-ale studentilor si Intrebarile incepatorului==
 
  +
<p class='previewnote'>
Incercam sa reflectam aici probleme cu care se confrunta studentii nostri.
 
  +
Verificati intotdeauna fisierele descarcate: PDF - urile pot contine uneori cod arbitrar iar doc-urile macrovirusi. Luati-va toate masurile de precautie posibile. Detectarea faptului ca un program este virus este o problema algoritmic nedecidabila, deci nu se stie niciodata. Numai plain-text-ul nu contine virusi. </p>
Sa publicam un sfat, un exemplu sau orice altceva ce i-ar putea ajuta.
 
Cititi si: [[ Intrebarile incepatorului ]] <br>
 
Daca ati ales cursul optional numit [[Programare functionala]] incepeti studiul de aici.
 
   
==. Ce n-am publicat aici...inca ==
 
   
La o revizuire a site-ului din vara lui 2007 am gasit ca Ro/Haskell ar putea fi inca imbunatatit. O sumedenie de lucruri ar putea fi adaugate, de la simple explicatii pentru incepatori la colectii de link-uri catre articole si carti celebre pentru avansati. In cazul in care cautati pe Ro/Haskell versiuni romanesti ale unor anumite lucrari sau anumite subiecte uitati-va si pe aceasta pagina, macar sa stiti sa ... nu mai cautati.[[Ce n-am publicat aici...inca]] <br>
 
  +
<p class='previewnote'>
==. Biblioteci unde am trimis (si gasiti) carti despre Haskell==
 
  +
Materialele oferite de Ro/Haskell sunt deocamdata oferite la ... [[Calitate Ro/Haskell]] sau pur si simplu "As It Is". Fireste ca facem eforturi pentru a imbunatati continuu calitatea, dar in lipsa unei plati din partea dumneavoastra nu putem oferi decat calitate cu garantii la nivelul minim cerut de legislatie, si '''fara garantie de potrivire''' cu un scop sau altul pe care l-ati putea avea in vedere. Din fericire Haskell fiind un limbaj universal extrem de puternic si flexibil, sansele unei potriviri sunt destul de mari, in realitate. </p>
Deoarece cartile de Haskell s-au publicat in editii mai mici decat cele de C sau C++ va indicam bibliotecile unde le puteti gasi:
 
   
Iasi: BCU, Biblioteca Seminarului Matematic Al.Myller , Biblioteca Facultatii de Matematica / Informatica , cota III 7602 , catalog electronic.
 
  +
<p class='previewnote'>
  +
Atentie: Adresele de e-mail oferite de Ro/Haskell sunt oferite exclusiv pentru: activitate didactica, promovarea limbajului Haskell si a platformelor software pe care ruleaza acesta, training-ului asociat si a chestiunilor legate de activitatea comunitatii [[Ro/Haskell]] si eficienta sau blocajele care intervin in aceste activitati. Introducerea acestor adrese in Baze de date comerciale si de uz comercial va fi tratata dupa caz ca SPAM (in ciuda notitelor de genul: acest mesaj nu este spam.etc.) sau ca incalcare a conditiilor de utilizarea a site-ului stabilite de catre autorii acestuia, consecintele conform legii mergand pina la confiscarea aparaturii pe care rulati baza de date. De asemenea riscati pierderea tuturor clientilor din retele mari ca Yahoo deoarece vom marca aceste mesaje ca SPAM, in mod repetat. </p>
   
Bacau: Biblioteca Judeteana, Sediul Central din Parcul Cancicov, exemplarul nr. 627194 cota 681.3 / P 79
 
  +
----
   
Bucuresti: Ar trebui sa fie disponibila la Bib. Nationala deoarece editorul a trimis exemplarele pentru depozitul legal.
 
  +
==. Drepturi de autor ==
  +
Paginile web depuse pe acest site sunt proprietatea autorilor lor,care au contribuit cu aceste materiale oferind pentru copiile de pe acest site dreptul de folosire sub o licenta permisiva. http://www.haskell.org/haskellwiki/HaskellWiki:Copyrights . Materialele stocate pe servere externe acestui site si legate prin link-uri catre alte site-uri se supun licentelor de pe serverele de origine ! Cartile si capitolele de carti apartin editorilor si autorilor si nu pot fi multiplicate fara acordul acestora. (Faceti link-uri la ele!)
   
Bacau: La Biblioteca din Corpul C al Univ. Bacau, de pe Spiru Haret Nr.8 gasiti "Introducere în Haskell 98 prin exemple". Autor: Popa Dan V.; Cota: III/13683 Date publicare (cf. catalogului bibliotecii): Bacău: Editura EduSoft, 2007; Include: figuri; ISBN: 973-8934-48-6;978-973-8934-48-1; Format: 230 p.; 24 cm; Subiect: Programare; Clasificare: 004,43 Haskell; Exemplare: 1 Depozitul: Biblioteca Corp C - Stiinte
 
  +
In acelasi timp, conform legii 8/1996 din Romania aveti obligatia de a cita numele autorilor sau, in lipsa numele de autor al acestora, in cazul ca nu aveti decat acest nickname. (Conform legii autorul decide sub ce forma ajunge opera la cunostinta publicului. Inclusiv cu ce semnatura de autor sau sub ce pseudonim.)
  +
Exemplu: Realizatorul acestei pagini Dan Popa trebuie citat ori ca Dan Popa ori ca Ha$kell sau [[User:Ha$kell]] de pe www.haskell.org.
  +
Exemplu de citare corecta [[Fr/Haskell]].
   
==. Firme care folosesc Haskell si doresc sa-si prezinte activitatea ==
 
  +
==. Bazare si Targuri cu link-uri ==
Dorim sa asiguram prin viitoarea pagina '''Firme''' o legatura intre cei ce folosesc Haskell si cei care invata Haskell. O cautare pe Internet m-a convins ca cererea de programatori de Haskell pentru piata externa este in crestere. Firme mari cum ar fi Ericson angajeaza specialisti in programarea functionala. Iar Nokia a deschide o capacitate de productie la Cluj. ;) Nu stim insa daca va angaja specialisti in Haskell ;)
 
   
==. Proiecte ==
 
  +
[[O colectie de link-uri]] variate, utila intr-o lume in care pina si Google este manipulat prin schimbarea ordinii aparitiei raspunsurilor. Cea dintai pe care am strans-o. (prin 2007 ??)
[[Proiecte]] la care participa membri ai comunitatii Ro/Haskell. Pagina in dezvoltare. Deocamdata neactualizata desi proiecte exista. Incepand cu cele ale studentilor ...
 
   
==. Avertismente ==
 
  +
[[O colectie de link-uri variate - 2008]] - am extras pentru dumneavoastra. Alegerea link-urilor importante (dupa parerea noastra) n-o poate face Google ci o minte umana care stie ce sa va propuna.
----
 
   
<p class='previewnote'>
 
  +
[[O colectie de link-uri din 1 noiembrie 2008]]. Am numit-o Targul mic de Haskell din noiembrie 2008.
Atentie: Trimitand articole si date personale pentru publicare pe acest site al comunitatii Haskell/Ro acceptati stocarea datelor dvs. pe servere care nu sunt in Uniunea Europeana si nici macar in Eurasia! Accesul la copiile acestui site oferite de alte servicii proxy (diferite de site-ul original www.haskell.org) nu va garanteaza nici acuratetea continutului nici calitatea de 'virus-free' a materialelor. </p>
 
   
<p class='previewnote'>
 
  +
[[Links/O colectie de link-uri/iunie 2009]] Am numit-o Targul mic de Haskell din iunie 2009.
Verificati intotdeauna fisierele descarcate: PDF - urile pot contine uneori cod arbitrar iar doc-urile macrovirusi. Luati-va toate masurile de precautie posibile. Detectarea faptului ca un program este virus este o problema algoritmic nedecidabila, deci nu se stie niciodata. Numai plain-text-ul nu contine virusi. </p>
 
   
  +
[[Links/O colectie de link-uri/iulie 2009]] Am numit-o Targul mic de Haskell din iulie 2009.
   
  +
La targ ca la targ. Alegeti ce va place din ceea ce se ofera. Daca ajungeti prea tarziu s-ar putea chiar sa nu mai gasiti unele lucruri.
 
----
 
----
==. Bazarul cu link-uri ==
+
==. Anticariat ==
[[O colectie de link-uri]] variate, utila intr-o lume in care pina si Google este manipulat prin schimbarea ordinii aparitiei raspunsurilor.
+
[[Anticariat Ro/Haskell]] Incercam sa oferim celor interesati cartile pe care le-am citit deja. Daca aveti carti de Haskell disponibile nu ezitati sa le anuntati aici. Se pot trimite prin posta ca "imprimate", in plic avand coltul taiat, eventual cu ramburs.
  +
----
  +
==. Hardware ==
  +
Interesul de a rula Haskell pe diferite feluri de Hardware, a atins cote inalte.
  +
Asa cum am mai spus la cursul de Limbaje Formale sau la cel de Compilatoare, un limbaj cum este Haskell in care (din cauza felului cum este definit lambda calculul) acelasi calcul se poate incepe din mai multe locuri si chiar simultan , in paralel, va fi unul dintre limbajele care se preteaza la rulare pe masini intensiv paralele. Incercam sa infiintam o pagina de [[Secrete hardware - software]] pentru utilizatorii de Haskell si cei care vor naviga pe acest site.
  +
Stiati de exemplu ca puteti folosi vechi monitoare de maxim 1024 x 768 la rezolutia 1280 x 768 neinclusa in manual, pentru a vedea mai bine programele Haskell cu linii lungi ?
   
  +
==. Imagini din expozitii ==
  +
[[Imagini]] care vor constitui o colectie. In dezvoltare ...
 
----
 
----
  +
==. Topul lucrarilor practice ==
  +
[[Primul Top]] al lucrarilor ce merita citite de practicieni. In dezvoltare ...
  +
----
  +
==. Universitati din Ro unde se preda Haskell ==
  +
Gasiti pe pagina: [[Oameni si cursuri din Romania]].
  +
  +
Vecgea pagina, neterminata este aici: [[Universitati la care puteti urma cursuri de Haskell si programare functionala.]]
  +
  +
Dragi colegi care predati Haskell, nu ezitati sa va prezentati activitatea !
  +
----
  +
  +
==. C++ versus Haskell ==
  +
[[Intrebari despre asemanari, deosebiri si comparatii intre limbajele]] Eventual... [[Alte intrebari puse des.]]
  +
----
  +
==. Jocuri si concursuri ==
  +
Mai mult sau mai putin legate de activitatea comunitatii. [[Jocuri]].
  +
Vedeti si: [[Ro/Haskell/OpenGL]]
  +
  +
==. Haskell pentru ingineri de software si hardware ==
  +
[[Haskell pentru ingineri]]
  +
 
==. Haskell, Muzica si Baletul ==
 
==. Haskell, Muzica si Baletul ==
De catva timp, numele Haskell il gasesc asociat cu informatii despre arta, mai ales despre balet. Va urma o pagina despre Haskell si arte sau, de ce nu, despre prelucrarea informatiei artistice. Deja cu programe Haskell s-a prelucrat muzica. Pe cand si la noi alte proiecte ? Reveniti cand vom completa [[Haskell, Muzica si Baletul]] iar acest link va fi albastru.
+
De catva timp, numele Haskell il gasesc asociat cu informatii despre arta, mai ales despre balet. Va urma o pagina despre Haskell si arte sau, de ce nu, despre prelucrarea informatiei artistice. Deja cu programe Haskell s-a prelucrat muzica. Pe cand si la noi alte proiecte ? Reveniti cand vom completa [[Haskell, Muzica si Baletul]] iar acest link va fi albastru. Sau parcurgeti [[O colectie de link-uri variate - 2008]] de la Targul "Link-uri de vara 2008"
+
  +
''' Muzica monadelor'''
  +
Muzica gratuita, disponibila pentru download (cu unele restrictii pentru redifuzare) gasiti pe pagina [[Music of monads]] - traducerea: [[Muzica monadelor]], multumita echipei muzicienilor care au colaborat cu Jamendo.
  +
Ascultati [[Muzica monadelor]].
  +
  +
==. Navigator ==
  +
  +
Navigatorule, poti da click cu succes pe link-urile rosii ! Celelalte sunt doar pagini din viitor, inca neconstruite. :)
  +
  +
[[Intrebarile incepatorului]], [[Capitole de manual]],[[Practica interpretarii monadice]],
  +
[[Stiri Ro/Haskell]],[[Tipuri polimorfice]], [[Clase de tipuri]], [[Quicksort]],
  +
[[Anecdote si afirmatii hazlii]],[[savuros dialog]], [[Programati si zambiti !]],
  +
[[Opinia editorului revistei MyLinux]], [[Laboratorul de Limbaje]] (<-Pagina in pregatire.),
  +
[http://haskell.org/hugs Hugs] <- '''Downloadul interpretorului Hugs''' , [http://haskell.org/ghc GHC] <- '''Downloadul compilatorului GHC''',
  +
[http://www.haskell.org/wikiupload/5/54/Building_an_interpreter.pdf "Cum sa construiesti un interpretor adaptabil intr-o singura zi!" de Dan Popa],
  +
[[Carti publicate in limba romana]], [[dRaftul personal]], [[Proiecte de traduceri]],
  +
[[Distributii Linux de Download apreciate]], de utilizatorii de Haskell.
  +
[[Ce merita sa cititi]], [http://www.edusoft.ro/detalii.php?id=81 "Introducere in Haskell 98 prin exemple" publicat la EduSoft.],
  +
Mini bibliografie despre [[Programare functionala]], [[Ce n-am publicat aici...inca]],
  +
[[Proiecte]], [[O colectie de link-uri]], Inca [[O colectie de link-uri variate - 2008]],
  +
[[Anticariat Ro/Haskell]], Viitoarea colectie de [[Imagini]], [[Primul Top]], al lucrarilor.
  +
[[Universitati la care puteti urma cursuri de Haskell si programare functionala.]],
  +
[[Intrebari despre asemanari, deosebiri si comparatii intre limbajele]], Eventual...
  +
[[Alte intrebari puse des.]], [[Haskell, Muzica si Baletul]], [[Rodin]],
  +
[[Category:Ro]], [http://www.haskell.org/haskellwiki/Category:Ro Categories:Ro].
  +
  +
==. Bannere ==
  +
Bannere necomerciale, educationale si culturale, aici: [[Ro/Haskell/Banners]]
  +
  +
==. Umor ==
  +
  +
Am avut ocazia sa citesc cea mai ... indescriptibila in cuvinte pagina provenita prin traducere - presupun ca automata - din volumul [[Gentle]]. Pagina a fost atribuita spre citire domnului student Pargaru caruia ii recunoastem meritele de umorist Haskell, in echipa cu un translator automat. Cititi: [[Umor Haskell mort-copt]]. Textul original este la pagina 35 in [[Gentle]].
  +
 
----
 
----
 
Pagina indexata la indexul [[Category:Ro]] [http://www.haskell.org/haskellwiki/Category:Ro Categories:Ro]
 
Pagina indexata la indexul [[Category:Ro]] [http://www.haskell.org/haskellwiki/Category:Ro Categories:Ro]
  +
----
  +
  +
==. Utilizare, Istoric ==
  +
  +
Contoiarele indicand numarul de utilizari ale paginilor site-ului continua sa creasca. Iata mai jos cateva momente istorice si numarul de accese inregistrat pina la anumite date.
  +
  +
14 mai 2009 - This page has been accessed 18,653 times. This page was last modified 18:29, 12 May 2009
  +
  +
28 aprilie 2009 - This page has been accessed 18,158 times. This page was last modified 06:21, 14 April 2009
  +
  +
14 aprilie 2009 - This page has been accessed 17,832 times. This page was last modified 06:15, 14 April 2009
  +
  +
23 martie 2009 - This page has been accessed 16,981 times. This page was last modified 13:12, 18 December 2008.<br>
  +
  +
22 iunie 2009 - This page has been accessed 19,754 times.
  +
  +
20 iulie 2009 - This page has been accessed 20,494 times. This page was last modified 10:33, 23 June 2009.
  +
  +
29 iulie 2009 -This page has been accessed 20,752 times. This page was last modified 19:43, 29 July 2009.
  +
  +
31 august 2009 - This page has been accessed 21,520 times.
  +
  +
7 oct 2009 - This page has been accessed 22,222 times. This page was last modified 21:28, 7 October 2009
  +
  +
12 dec 2009 - This page has been accessed 24,513 times.
  +
  +
Candva intre 12 dec 2009 si 11 ian 2010 contorul de accese la aceasta pagina
  +
a trecut de totalul de 25000 de accese.
  +
  +
26 apr 2010: Contorul de accese la aceasta pagina a trecut de totalul de 27050 de accese.
  +
  +
9 Feb 2011. - This page has been accessed 35,588 times.
  +
  +
13 Apr 2011 - This page has been accessed 36,191 times.
  +
  +
13 Iunie 2011 - This page has been accessed 37,061 times.
  +
  +
7 nov 2011 - This page has been accessed 40,863 times.
  +
  +
24 July 2013 - This page has been accessed 68,881 times.
 
----
 
----
 
[http://www.haskell.org/haskellwiki/Ro/Haskell <= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell. ]<br> <br>
 
[http://www.haskell.org/haskellwiki/Ro/Haskell <= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell. ]<br> <br>
 
[http://www.haskell.org/haskellwiki/Intrebarile_incepatorului <'''-''' Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell. ]
 
[http://www.haskell.org/haskellwiki/Intrebarile_incepatorului <'''-''' Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell. ]
  +
----
  +
  +
http://www.haskell.org/wikiupload/4/4c/Header2-RoH.gif
  +
  +
Din '''12 mai 2009 ''' Ro/Haskell se inscrie intre organizatiile semnatare ale [http://www.capetowndeclaration.org/list_signatures?indorg=all&keyword=Romania" Open Education Declaration"].

Revision as of 16:08, 18 February 2015

Haskell - Un limbaj functional pur
Harta site.

Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in Robotica, sinteza de circuite electronice, motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri, cum este Limbajul Pseudocod Rodin ), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare), grafica 3D...
V-am starnit curiozitatea ? Cititi: Intrebarile incepatorului. Am adaugat raspunsuri noi ( dec. 2009- 16 ian. 2010). Informatiile pentru studenti sunt la punctul 18, incepeti de acolo iar link-urile de DOWNLOAD in sectiunea 8. Sau la pagina despre lucrari de licenta. Celor interesati de Open GL le recomandam noua pagina Ro/Haskell/OpenGL


Nota: Pagina cursului Ro/Haskell/Fundamentele Programarii o puteti gasi si pe harta site-ului de sus sau dand click pe Ro (in josul paginii).

Cuprinsul paginii Ro/Haskell:


. Stiri

http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2014
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2013
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2012
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2011
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2010
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2009
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2008
http://www.haskell.org/haskellwiki/Stiri_Ro/Haskell-2007

. Aventura lansarii comunitatii Ro/Haskell

Inceputurile folosirii limbajului Haskell in Romania numai zile usoare si simple n-au fost. Cititi Aventura lansarii comunitatii Ro/Haskell.

. Introducere

Un raspuns la intrebarea "Ce este Haskell si la ce ne-a folosit si ne foloseste el ?" gasiti pe pagina Ro/Haskell/Introducere. Ultima carte introductiva aparuta: O mica introducere in Haskell 98 . Precedenta carte introductiva aparuta Introducere in Haskell 98 prin exemple.

. Despre Haskell dorim sa prezentam...(Hoogle si nu numai)

 • Sintaxa si semantica limbajului Haskell impreuna cu structurile sale de date si functii, disponibile de la inceput (fara sa le mai definiti dvs.) - liste, arbori, monade, clase - sunt in marea lor majoritate gandite astfel incat sa semene cu notatiile matematice. De fapt sunt chiar notatii matematice direct implementabile in calculator. Acest lucru a dat nastere la o pleiada de Lucrari stiintifice scrise direct in literate Haskell. Aceste lucrari sunt simultan si
  • articole de matematica superioara, de teoria categoriilor sau a tipurilor sau a limbajelor s.a.m.d
  • si programe de calculator cu extensia .lhs

deci pot fi rulate ca atare. In realitate Haskell-ul ofera o oportunitate SIMULTANA de a face cercetare, teorie, lucrari stiintifice si programe, aproape in acelasi timp. In plus, datorita puternicului sistem de inferente de tipuri Hakell-ul va fi ca un asistent care va verifica - atat cat poate - corectitudinea a ceea ce realizati. Iar Haskell-ul fiind un limbaj functional care permite scrierea de functii de nivel inalt, veti putea lucra in abstract daca doriti, ramanand totodata cu picioarele pe pamantul practicii programarii si al viitoarelor finantari. (Deoarece de platit se plateste mai des pentru proiecte concrete decat pentru teorie neaplicata.)

 • Capitole de manual. Atentie, unele versiuni de Acrobat Reader (din seria 5) au avut probleme de securitate, conform revistelor de Linux. In asemenea situatii va sugeram sa optati mai bine pentru cartile tiparite !

. Umor glume si anecdote despre Haskell

 • Haskell a fost anuntat pe 1 aprilie iar acest lucru nu a fost intentionat. De atunci comunitatea Haskell cultiva un umor savuros, iar ocazional, la 1 aprilie alterneaza adesea stirile serioase cu mesaje pline de umor.Vedeti si paginile de umor in limba engleza de pe http://wiki.haskell.org.
 • O serie de anecdote sau elemente mai greu de demonstrat dar de altfel vizibile pentru cititorul avizat circula pe seama limbajului Haskell. Ocazional apar si in carti sau cursuri, testand atentia cititorilor / ascultatorilor. Anecdote si afirmatii hazlii.
 • Alt fel de umor despre Haskell il constitue umorul involuntar. De exemplu o discutie despre interpretoarele limbajelor - lucru pe care interlocutorul din exemplul urmator nu l-a inteles - se poate transforma intr-un savuros dialog de genul "vorbesc impreuna si se inteleg separat".
 • Pe pagina cu Intrebarile incepatorului am adaugat intre intrebarile privitoare la IO o povestire despre un discipol in ale Haskell-ului iluminat in momentul in care a aflat cum e definita functia print. Va las s-o descoperiti.
 • Programati si zambiti ! Unele moduri de a scrie programe sau simple expresii in Haskell sunt atat de amuzante incat merita o rubrica separata. De fapt sunt o dovada a flexibilitatii limbajului.


 • Despre Haskell se afirma ca asigura un nivel inalt de calitate si de securitate a programelor. Am adaugat o gluma despre controlul de calitate a carei morala este ca nu e de ajuns sa certifici calitatea, trebui mai intai sa o obtii, sa o produci: Calitatea si inspectorul cozonacilor.

. Laboratorul de Constructie a Limbajelor

Accesati laboratorul de constructie al limbajelor, locul de unde veti putea descarca limbaje de programare produse de persoane din grupul Ro/Haskell si de comunitatea Haskell in general. Laboratorul de Limbaje .Pagina in pregatire. Aici am mutat informatiile despre constructia limbajelor: Laboratorul de Limbaje. Vedeti si noua pagina: ADFA.


. Interpretoare si compilatoare disponibile - pagini in engleza

Exista o multime de compilatoare si interpretoare pentru Haskell si sunt disponibile gratuit: Hugs (interpretor), GHC (compilator), Hellium (mediu de instruire) si altele. O serie de distributii Linux includ interpretorul Hugs (ex: Mandrake 10.0), altele il ofera pentru download de pe site-ul distributiei (ex: PC Linux OS 9). Unele permit instalarea imediata a interpretorului sau compilatorului de Haskell (ex: Suse 9.x functioneaza cu cele doua binare din distributia Mandrake 10.0).Iar lista nu se opreste aici. Mediul de dezvoltare Kdevelopment permite si realizarea de proiecte in Haskell (are chiar sablon de proiect inclus, pregatit) dar nu uitati sa instalati compilatorul GHC. Versiuni de WinHugs sunt de asemenea disponibile pe platforma Windows. Compilatorul Haskell GHC poate, cu ajutorul unui plug-in special sa lucreze impreuna cu mediul de dezvoltare ECLIPSE ! Nici Visual Studio-ul nu e uitat, exista versiuni in care se poate lucra cu Haskell. Un instrument util lansat recent este Visual Haskell Dar din pacate se pare ca functioneaza doar cu editiile comerciale ale Visual Studio. Testele facute cu Visual Studio din kitul gratuit, distribuibil (A.R.Kit) n-au dus la nici un succes. Motivul tehnic este probabil lipsa suportului pentru plugin-uri din editia limitata a A.R.Kit. Iar Visual Haskell este vazut ca un plug-in Visual Studio. Concluzia: Cautati Eclipse a carei versiune (3.0 cel putin) avea un plugin pentru GHC. Sau folositi XEmacs ! Ori Total Edit-ul recomandat pentru proiectul [Rodin].

Software pt a lucra in Haskell

. Download Haskell software, gratis (Compiler & Interpreter For Free)

Capture-Customize.png Asa puteti configura Total Edit astfel ca in meniul cu unelte sa apara o linie Run - Ctrl-F9 care sa permita compilarea sursei Haskell curente dintr-o apasare pe taste.

 • Puteti descarca software si de pe pagina cu software din site-ul de prezentare a cartii "The Haskell School Of Expression" - Pagina cu link-uri de download.
 • Kdevelop de sub Linux poate functiona de asemenea impreuna cu cu GHC.

Iar daca va intereseaza sa descarcati software HDBC-ODBC pentru Windows incercati aceasta pagina cu instructiuni (in engleza).


. Lucrari in limba romana, cronologic

Aceasta sectiune n-a mai fost actualizata... Ne ajuta cineva  ?

2005

 • Realizarea Interpretoarelor Adaptabile in limbajul Haskell 98 - articol de Dan Popa prezentat la Simpozionul International al Tinerilor Cercetatori ed. 2005, Chisinau, Republica Moldova (21-22 aprilie 2005).- o poza si date despre organizatori se afla aici
 • Cum puteti scrie un mic asamblor adaptabil in Haskell 98:Popa, Dan; An assembler in a nutshell - Proceedings of the 30th annual Congress of The American-Romanian
  Academy of Art and Sciences (ARA), Academia de Studii Economice din Moldova,
  2005, p. 196-198 x 2 coloane, ISBN 9975-75-313-2 Versiunea in limba romana a lucrarii, in format de capitol de carte. Bibliografia nu este inclusa dar notiunile
  folosite sunt notiuni fundamentale de teoria categoriilor care pot fi gasite
  in orice carte de Teoria Categoriilor.


2006

2007,2008

 • Lista ramane deschisa ... si deocamdata neactualizata. Oricum exista si mai multe lucrari despre Haskell ca in anul precedent. Le puteti gasi folosind un motor de cautare.
 • O prezentare pdf numita "Evaluare Modulara si Interpretare folosind Monade si Clase de Tipuri" a fost acceptata pentru sectiunea Functional Grit de la Anglo Haskell 2008. Titlul tradus: Modular Evaluation and Interpreters Using Monads and Type Classes by Dan Popa.

2009,2010,2011 ...

Vedeti si homepage-ul realizatorului User:Ha$kell

. Carti publicate in limba romana

Cautati carti despre Haskell in limba romana ? Sau doriti sa consultati biblioteca on-line a autorilor din grupul Ro/Haskell ? Dati un click pe: Carti publicate in limba romana sau pe Capitole de manual. In cursul lunii octombrie 2008 a aparut Practica interpretarii monadice .

. Carti in pregatire in limba romana

 • "Translatoare scrise in Haskell 98 pentru securizarea sistemelor on-line"

Gasiti in sectiunea Capitole de manual a site-ului parti din DRAFT-ul unui manual despre Haskell pe care am sperat sa le includ intr-un volum despre scrierea unor translatoare utile in securizarea sistemelor on-line. Utilizati-le ca un set de lectii de initiere in Haskell desi unele capitole necesare (monade , I/O etc) nu sunt incluse. In final am inclus o parte din ele in volumul "Introducere in Haskell 98 prin exemple".

Daca stiti limba franceza mai bine decat limba engleza descarcati versiunea de aici produs al unei echipe din grupul Fr/Haskell, document pe care l-am pus in format pdf dupa o ultima corectura.

 • Practica interpretarii monadice - Cuprinde lucrari de laborator aferente cursului de Limbaje Formale si Automate de la Universitatea Bacau, extrase din laboratoarele anului curent (si in viitor, ale altor ani). Volumul isi propune sa prezinte practic scrierea unui interpretor pentru un mic while-language in Haskell. Tehnicile prezentate sunt utile de asemenea la citirea / achizitionarea de date cu structuri si substructuri. Nu am mai adaugat: O mica istorie a prelucrarii datelor. Cartea este (cel putin a fost la data aparitiei) un unicat, la nivel mondial mai existand doar vreo 4-5 articole pe aceasta tema - si neexistand nici o alta carte - pe glob, (la data scrierii acestei note: 18 dec 2009).
 • .... Titlu rezervat. O carte despre producerea interpretoarelor si/sau compilatoarelor de limbaje imperative folosind monade si functii pentru combinarea efectelor acestora. Am vrut s-o numesc "Transformers - The Royal Way of Imperative Language Construction" dar nu gasesc un echivalent in limba romana. Va detalia dezvoltarea proiectului Rodin, la care am lucrat in saptamanile precedente (prima jumatate a lui iulie 2008). Date exacte pe pagina proiectului Rodin. S-ar putea sa se numeasca doar The Power of Transformers sau chiar Transformers. Nu dati click - nu este pagina gata.

. dRaftul personal

dRaftul personal va fi o colectie de carti libere, electronice, pe care sper s-o construim impreuna, din variantele (eventual pre-release) ale cartilor din domeniul stiintelor informatice. Greselile de tipar sunt oferite gratuit. :) Vedeti si cartile libere din zona User:Ha$kell.

. Traduceri si ... Voluntariat ;)

Grupul Ro/Haskell va ofera sansa sa va afirmati ca traducator, ceea ce, (daca sunteti filolog) se considera activitate profesionala. Vedeti Proiecte de traduceri. Contactati-l pe Dan la adresa de e-mail cunoscuta (e pe site intr-o prezentare .pdf) sau la telefonul cunoscut la Universitate si stabilim detaliile si ... rasplata. Special pentru filologii din grupul de cercetare LOGOS, ar putea face asa ceva cu studentii lor ?

. Distributii Linux de Download apreciate

Lista urmatoare nu este nici pe departe completa. Distributii Linux de Download apreciate de utilizatorii de Haskell. De ce ? Doar insusi Linux-ul este un enorm mediu de programare!

. Mini-biblioteca despre Haskell, Hugs,GHC si Limbaje Formale On Line

Nici nu va inchipuiati cate materiale exista pe Internet. Voi incerca sa intretin o lista de carti si articole disponibile pe Internet, in format PDF sau macar sa indic pe cele mai valoroase. Ro/Haskell/Mini-biblioteca-de-Haskell

. Merita sa cititi

Se spune despre carti ca ajung sa fie citite in intregime destul de rar. Despre o carte se spune ca este buna daca ea contine ceea ce stii deja. Altfel n-o poti aprecia. Asa ca o vei citi, probabil, tot selectiv. Ce merita sa cititi aflati de aici. Lista va trebui completata, au aparut multe materiale noi.

. De-ale studentilor si Intrebarile incepatorului

Incercam sa reflectam aici probleme cu care se confrunta studentii nostri. Sa publicam un sfat, un exemplu sau orice altceva ce i-ar putea ajuta. Cititi si: Intrebarile incepatorului
Volumul Practica interpretarii monadice care (impreuna cu un istoric al domeniului) si alte capitole a fost prezentat ca teza de doctorat pe 24 nov 2009 va avea o serie de Intrebari despre combinatorii de parsere pe aceasta pagina separata.


Daca ati ales cursul optional numit Programare functionala incepeti studiul de aici: Programare functionala


Daca sunteti interesati de cursul de Limbaje formale dati click pe ... Ro/Haskell/Limbaje formale. Programa de curs va fi aici.


Daca sunteti interesati de Laboratorul de Limbaje formale dati click pe ... Laboratorul de Limbaje. Atentie, este o pagina destinata celor avansati in constructia de limbaje. Ceilalti ... vor incepe prin a citi manualul. Stiti zicala - Cand nimic nu functioneaza, ei bine ... citeste manualul. Laboratoarele din 2006 le-am strans in cartea Practica interpretarii monadice, care a aparut in oct 2008. Faceti liste de comenzi pentru ea, pentru a obtine un pret mai bun de la editor.


Daca sunteti interesati de cursul de Tehnici de compilare dati click pe ... Ro/Haskell/Tehnici de compilare. Programa de curs va fi aici. Pina la aparitia cartii de Compilatoare in Haskell cititi despre Constructia Compilatoarelor Folosind Flex si Bison. Scuze ca nu avem mai mult deocamdata.


Daca sunteti interesati de cursul de Arhitectura sistemelor de calcul Linux - iar HUGS si GHC ruleaza si pe Linux dati click pe ... Ro/Haskell/Arhitectura sistemelor de calcul Linux.


Cum se rateaza un examen Altele ...

. Prezentari

PPT-uri numai bune de vizionat. Dati click daca sunt rosii: PPT in ENgleza, PPT in Romana. Deocamdata cautati-le la Bazar.O colectie de link-uri variate, utila intr-o lume in care pina si Google este manipulat prin schimbarea ordinii aparitiei raspunsurilor. Iata si Targul "Link-uri de vara 2008" O colectie de link-uri variate - 2008 Aceasta sectiune de prezentari este in dezvoltare. Vedeti si prezentarile din pagina User:Ha$kell.

. Ce n-am publicat aici...inca

La o revizuire a site-ului din vara lui 2007 am gasit ca Ro/Haskell ar putea fi inca imbunatatit. O sumedenie de lucruri ar putea fi adaugate, de la simple explicatii pentru incepatori la colectii de link-uri catre articole si carti celebre pentru avansati. In cazul in care cautati pe Ro/Haskell versiuni romanesti ale unor anumite lucrari sau anumite subiecte uitati-va si pe aceasta pagina, macar sa stiti sa ... nu mai cautati.Ce n-am publicat aici...inca

. Biblioteci unde am trimis (si gasiti) carti despre Haskell

Deoarece cartile de Haskell s-au publicat in editii mai mici decat cele de C sau C++ va indicam Biblioteci unde le puteti gasi: Pagina Biblioteci.

. Firme care folosesc Haskell si doresc sa-si prezinte activitatea

Dorim sa asiguram prin viitoarea pagina Firme o legatura intre cei ce folosesc Haskell si cei care invata Haskell. O cautare pe Internet m-a convins ca cererea de programatori de Haskell pentru piata externa este in crestere. Dar abia de la aparitia unor carti cum este Real World Haskell ne asteptam la o crestere mai rapida a numarului de aplicatii. De asemenea succesul unor proiecte de 3D Game Design (frag) a propulsat Haskell-ul si in atentia fabricantilor de jocuri video, cu atat mai mult cu cat el poate fi folosit usor la implementarile inteligentei artificiale a personajelor. (Haskell fiind un urmas al Lisp-ului si ML-ului). Cititi despre proiect si descarcati materialele sale, o carte si un motor de de Quake in surse de pe pagina frag .

S-a lansat Industrial Haskell Group http://industry.haskell.org/ cu scopul de a sprijini aplicatiile industriale ale Haskell-ului.


. Proiecte

Proiecte la care participa membri ai comunitatii Ro/Haskell. Pagina in dezvoltare. Deocamdata neactualizata desi proiecte exista. Incepand cu cele ale studentilor ... Vedeti si Laboratorul de limbaje si Ph.D area cand va fi gata.

. PhD. area

O zona dedicata problematicii doctoratelor, indicatiilor de realizare a tezelor si proiectelor samd. Se va numi Ph.D area.


. Research area

Descoperirea faptului ca din 2007-2008 posedam rezultate de nivel ISI (apreciere prin comparatie cu nivelul altor reviste care au publicat pe aceeasi tema!) in domeniul Interpretarii si Compilarii Monadice, a Constructiei Modulare a Limbajelor, a Arborilor Modulari si Semanticilor Monadice Modulare, deja testate prin proiectul Rodin si oferite spre prezentare la AngloHaskell2008 apoi validate matematic prin publicare - 2009, precum si invitatiile din strainatate si interesul unor Firme Europene ne-au facut sa realizam pagina Research area.


. Avertismente si conditii de folosire


Atentie: Acest site este dedicat comunitatii Haskell, activitatii acesteia, incurajarii folosirii limbajului Haskell si a altor proiecte conexe. In nici un caz si sub nici o forma continutul acestor pagini nu poate fi folosit pentru blocarea activitatii unei persoane, interzicerea unor cursuri, atacarea unei persoane care a publicat stiri reale, hartuire, ostracizare, calomnie si alte metode de atac nejustificat la persoana care pot produce blocaje proiectelor noastre. Stirile sunt verificate si raman in arhiva. Nu mai faceti presiuni pentru stergerea stirilor despre sefii care ne-au pus bete in roate, sunt inutile. Vedeti cazul Anexa.


Atentie: Trimitand articole si date personale pentru publicare pe acest site al comunitatii Haskell/Ro acceptati stocarea datelor dvs. pe servere care nu sunt in Uniunea Europeana si nici macar in Eurasia! Accesul la copiile acestui site oferite de alte servicii proxy (diferite de site-ul original www.haskell.org) nu va garanteaza nici acuratetea continutului nici calitatea de 'virus-free' a materialelor.

Verificati intotdeauna fisierele descarcate: PDF - urile pot contine uneori cod arbitrar iar doc-urile macrovirusi. Luati-va toate masurile de precautie posibile. Detectarea faptului ca un program este virus este o problema algoritmic nedecidabila, deci nu se stie niciodata. Numai plain-text-ul nu contine virusi.


Materialele oferite de Ro/Haskell sunt deocamdata oferite la ... Calitate Ro/Haskell sau pur si simplu "As It Is". Fireste ca facem eforturi pentru a imbunatati continuu calitatea, dar in lipsa unei plati din partea dumneavoastra nu putem oferi decat calitate cu garantii la nivelul minim cerut de legislatie, si fara garantie de potrivire cu un scop sau altul pe care l-ati putea avea in vedere. Din fericire Haskell fiind un limbaj universal extrem de puternic si flexibil, sansele unei potriviri sunt destul de mari, in realitate.

Atentie: Adresele de e-mail oferite de Ro/Haskell sunt oferite exclusiv pentru: activitate didactica, promovarea limbajului Haskell si a platformelor software pe care ruleaza acesta, training-ului asociat si a chestiunilor legate de activitatea comunitatii Ro/Haskell si eficienta sau blocajele care intervin in aceste activitati. Introducerea acestor adrese in Baze de date comerciale si de uz comercial va fi tratata dupa caz ca SPAM (in ciuda notitelor de genul: acest mesaj nu este spam.etc.) sau ca incalcare a conditiilor de utilizarea a site-ului stabilite de catre autorii acestuia, consecintele conform legii mergand pina la confiscarea aparaturii pe care rulati baza de date. De asemenea riscati pierderea tuturor clientilor din retele mari ca Yahoo deoarece vom marca aceste mesaje ca SPAM, in mod repetat.


. Drepturi de autor

Paginile web depuse pe acest site sunt proprietatea autorilor lor,care au contribuit cu aceste materiale oferind pentru copiile de pe acest site dreptul de folosire sub o licenta permisiva. http://www.haskell.org/haskellwiki/HaskellWiki:Copyrights . Materialele stocate pe servere externe acestui site si legate prin link-uri catre alte site-uri se supun licentelor de pe serverele de origine ! Cartile si capitolele de carti apartin editorilor si autorilor si nu pot fi multiplicate fara acordul acestora. (Faceti link-uri la ele!)

In acelasi timp, conform legii 8/1996 din Romania aveti obligatia de a cita numele autorilor sau, in lipsa numele de autor al acestora, in cazul ca nu aveti decat acest nickname. (Conform legii autorul decide sub ce forma ajunge opera la cunostinta publicului. Inclusiv cu ce semnatura de autor sau sub ce pseudonim.) Exemplu: Realizatorul acestei pagini Dan Popa trebuie citat ori ca Dan Popa ori ca Ha$kell sau User:Ha$kell de pe www.haskell.org. Exemplu de citare corecta Fr/Haskell.

. Bazare si Targuri cu link-uri

O colectie de link-uri variate, utila intr-o lume in care pina si Google este manipulat prin schimbarea ordinii aparitiei raspunsurilor. Cea dintai pe care am strans-o. (prin 2007 ??)

O colectie de link-uri variate - 2008 - am extras pentru dumneavoastra. Alegerea link-urilor importante (dupa parerea noastra) n-o poate face Google ci o minte umana care stie ce sa va propuna.

O colectie de link-uri din 1 noiembrie 2008. Am numit-o Targul mic de Haskell din noiembrie 2008.

Links/O colectie de link-uri/iunie 2009 Am numit-o Targul mic de Haskell din iunie 2009.

Links/O colectie de link-uri/iulie 2009 Am numit-o Targul mic de Haskell din iulie 2009.

La targ ca la targ. Alegeti ce va place din ceea ce se ofera. Daca ajungeti prea tarziu s-ar putea chiar sa nu mai gasiti unele lucruri.


. Anticariat

Anticariat Ro/Haskell Incercam sa oferim celor interesati cartile pe care le-am citit deja. Daca aveti carti de Haskell disponibile nu ezitati sa le anuntati aici. Se pot trimite prin posta ca "imprimate", in plic avand coltul taiat, eventual cu ramburs.


. Hardware

Interesul de a rula Haskell pe diferite feluri de Hardware, a atins cote inalte. Asa cum am mai spus la cursul de Limbaje Formale sau la cel de Compilatoare, un limbaj cum este Haskell in care (din cauza felului cum este definit lambda calculul) acelasi calcul se poate incepe din mai multe locuri si chiar simultan , in paralel, va fi unul dintre limbajele care se preteaza la rulare pe masini intensiv paralele. Incercam sa infiintam o pagina de Secrete hardware - software pentru utilizatorii de Haskell si cei care vor naviga pe acest site. Stiati de exemplu ca puteti folosi vechi monitoare de maxim 1024 x 768 la rezolutia 1280 x 768 neinclusa in manual, pentru a vedea mai bine programele Haskell cu linii lungi  ?

. Imagini din expozitii

Imagini care vor constitui o colectie. In dezvoltare ...


. Topul lucrarilor practice

Primul Top al lucrarilor ce merita citite de practicieni. In dezvoltare ...


. Universitati din Ro unde se preda Haskell

Gasiti pe pagina: Oameni si cursuri din Romania.

Vecgea pagina, neterminata este aici: Universitati la care puteti urma cursuri de Haskell si programare functionala.

Dragi colegi care predati Haskell, nu ezitati sa va prezentati activitatea !


. C++ versus Haskell

Intrebari despre asemanari, deosebiri si comparatii intre limbajele Eventual... Alte intrebari puse des.


. Jocuri si concursuri

Mai mult sau mai putin legate de activitatea comunitatii. Jocuri. Vedeti si: Ro/Haskell/OpenGL

. Haskell pentru ingineri de software si hardware

Haskell pentru ingineri

. Haskell, Muzica si Baletul

De catva timp, numele Haskell il gasesc asociat cu informatii despre arta, mai ales despre balet. Va urma o pagina despre Haskell si arte sau, de ce nu, despre prelucrarea informatiei artistice. Deja cu programe Haskell s-a prelucrat muzica. Pe cand si la noi alte proiecte ? Reveniti cand vom completa Haskell, Muzica si Baletul iar acest link va fi albastru. Sau parcurgeti O colectie de link-uri variate - 2008 de la Targul "Link-uri de vara 2008"

Muzica monadelor Muzica gratuita, disponibila pentru download (cu unele restrictii pentru redifuzare) gasiti pe pagina Music of monads - traducerea: Muzica monadelor, multumita echipei muzicienilor care au colaborat cu Jamendo. Ascultati Muzica monadelor.

. Navigator

Navigatorule, poti da click cu succes pe link-urile rosii ! Celelalte sunt doar pagini din viitor, inca neconstruite. :)

 Intrebarile incepatorului, Capitole de manual,Practica  interpretarii monadice,
 Stiri Ro/Haskell,Tipuri polimorfice, Clase de tipuri, Quicksort, 
 Anecdote si afirmatii hazlii,savuros dialog, Programati si zambiti !, 
 Opinia editorului revistei MyLinux, Laboratorul de Limbaje (<-Pagina in pregatire.), 
 Hugs <- Downloadul interpretorului Hugs , GHC  <- Downloadul compilatorului GHC,
 "Cum sa construiesti un interpretor adaptabil intr-o singura zi!" de Dan Popa, 
 Carti publicate in limba romana, dRaftul personal, Proiecte de traduceri, 
 Distributii Linux de Download apreciate, de utilizatorii de Haskell.
 Ce merita sa cititi, "Introducere in Haskell 98 prin exemple" publicat la EduSoft.,
 Mini bibliografie despre Programare functionala, Ce n-am publicat aici...inca, 
 Proiecte, O colectie de link-uri, Inca O colectie de link-uri variate - 2008, 
 Anticariat Ro/Haskell, Viitoarea colectie de Imagini, Primul Top, al lucrarilor. 
 Universitati la care puteti urma cursuri de Haskell si programare functionala.,
 Intrebari despre asemanari, deosebiri si comparatii intre limbajele, Eventual...
 Alte intrebari puse des., Haskell, Muzica si Baletul, Rodin,, Categories:Ro.

. Bannere

Bannere necomerciale, educationale si culturale, aici: Ro/Haskell/Banners

. Umor

Am avut ocazia sa citesc cea mai ... indescriptibila in cuvinte pagina provenita prin traducere - presupun ca automata - din volumul Gentle. Pagina a fost atribuita spre citire domnului student Pargaru caruia ii recunoastem meritele de umorist Haskell, in echipa cu un translator automat. Cititi: Umor Haskell mort-copt. Textul original este la pagina 35 in Gentle.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


. Utilizare, Istoric

Contoiarele indicand numarul de utilizari ale paginilor site-ului continua sa creasca. Iata mai jos cateva momente istorice si numarul de accese inregistrat pina la anumite date.

14 mai 2009 - This page has been accessed 18,653 times. This page was last modified 18:29, 12 May 2009

28 aprilie 2009 - This page has been accessed 18,158 times. This page was last modified 06:21, 14 April 2009

14 aprilie 2009 - This page has been accessed 17,832 times. This page was last modified 06:15, 14 April 2009

23 martie 2009 - This page has been accessed 16,981 times. This page was last modified 13:12, 18 December 2008.

22 iunie 2009 - This page has been accessed 19,754 times.

20 iulie 2009 - This page has been accessed 20,494 times. This page was last modified 10:33, 23 June 2009.

29 iulie 2009 -This page has been accessed 20,752 times. This page was last modified 19:43, 29 July 2009.

31 august 2009 - This page has been accessed 21,520 times.

7 oct 2009 - This page has been accessed 22,222 times. This page was last modified 21:28, 7 October 2009

12 dec 2009 - This page has been accessed 24,513 times.

Candva intre 12 dec 2009 si 11 ian 2010 contorul de accese la aceasta pagina a trecut de totalul de 25000 de accese.

26 apr 2010: Contorul de accese la aceasta pagina a trecut de totalul de 27050 de accese.

9 Feb 2011. - This page has been accessed 35,588 times.

13 Apr 2011 - This page has been accessed 36,191 times.

13 Iunie 2011 - This page has been accessed 37,061 times.

7 nov 2011 - This page has been accessed 40,863 times.

24 July 2013 - This page has been accessed 68,881 times.


<= Inapoi la inceputul paginii principale Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.


Header2-RoH.gif

Din 12 mai 2009 Ro/Haskell se inscrie intre organizatiile semnatare ale " Open Education Declaration".